"Mindenki maradjon otthon" - 4-en meghaltak egy lövöldözésben

Publikálás dátuma
2018.08.10. 14:45
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kanadai lövöldözés áldozatai közül ketten rendőrök. Az elkövetőt már sikerült elfogni, de még nem világos, pontosan mi is történt.
A rendőrség is megerősítette, legalább négy embert agyonlőttek pénteken, Kanadában - írja a Sky News. A lövöldözés New Brunswick tartomány fővárosában, Frederictonban tört ki. A hatóságok azt kérték a környékbeliektől:
"Maradjanak otthonaikban, és a biztonságuk érdekében zárják be az ajtókat".

A tűzoltóság emellett arra is felszólította az embereket, hogy a közösségi médiában ne tegyék közzé, hogy a rendőri egységek hol tartózkodnak, tekintettel arra, hogy a helyzet még nem volt megoldott.
Az elkövetőt végül sikerült élve elfognia a hatóságoknak. Az is kiderült: az áldozatok közül ketten rendőrök voltak. Részleteket még nem lehet tudni arról, pontosan mi is történt. A rendőrség úgy fogalmazott, amint tudnak, bővebb tájékoztatás fognak adni.
A portál értesülései szerint négy lövést lehetett hallani, helyi idő szerint reggel 8-kor. Később pedig azt látták szemtanúk, ahogy a rendőrök embereket kísérnek távolabb a helyszíntől.
Szerző
Frissítve: 2018.08.10. 17:23

Már az EU is az éhségsztrájkoló ukrán rendező elengedését kéri

Publikálás dátuma
2018.08.10. 14:19

Fotó: Sergey Pivovarov / AFP
Oleh Szencov 2014 májusa óta raboskodik orosz fogságban, Kijev és az unió szerint is törvénytelenül. A filmrendező társai szabadon engedéséért kezdett sztrájkba, de egyre kevésbé bírja a koplalást.
Az Oroszországban raboskodó, közel három hónapja éhségsztrájkoló ukrán filmrendező megfelelő kezelésére szólította fel az Európai Unió pénteken Moszkvát, miután egyre aggasztóbb hírek érkeznek Oleh Szencov állapotáról, írja az MTI. „Jelentések szerint Oleh Szencov egészségügyi állapota gyorsan romlik. Oroszországnak megfelelő ellátásban kell részesítenie az Emberi Jogok Európai Bíróságának július 25-i átmeneti rendelkezésével összhangban" - figyelmeztetett közleményében Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője.
Az EU emellett felszólította Moszkvát a törvénytelenül őrizetbe vett ukrán állampolgárok mindegyikének haladéktalan szabadon bocsátására - ezt Korábban Kijev is megtette, eredménytelenül.  Szencovot 2014 májusában vették őrizetbe az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, ahonnan Szibériába hurcolták. 2015 augusztusában terrorizmus vádjával 20 év fegyházbüntetésre ítélték. Szencov nem ismerte el bűnösségét. Kijev szerint koholt vádak alapján ítélték el.  A rendező május 14-én kezdett határidő nélküli éhségsztrájkot, követelve 64, Oroszországban szerinte politikai okokból bebörtönzött ukrán szabadon bocsátását. Saját magának nem kért szabadságot. 
Szerző

Zuhanórepülésre váltott a török líra

Publikálás dátuma
2018.08.10. 13:43

Fotó: YASIN AKGUL / AFP
Pánik tört ki pénteken a világ valamennyi pénzügyi központjában, a "bűnös" pedig nem volt más, mint a török líra, amelynek árfolyama szinte megállíthatatlanul zuhanni kezdett a vezető devizákkal szemben.
A szenvedő alanyok között van az euró is, amely 2017 közepe óta nem volt ilyen gyenge az amerikai dollárral szemben, mint most - mondta el Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Népszava érdeklődésére. A szakértő szerint egyértelmű, hogy az Európai Központi Bank (EKB) figyelmeztetése váltotta ki a sokkos állapotot. Frankfurtban ugyanis amiatt aggódnak, hogy több meghatározó európai banknak van komoly kitettsége Törökországban, érdemes ezek közül csak a legfontosabbakat megemlíteni: a Banco Bilbao, az UniCredit és a BNP Paribas. Az EKB figyelmeztetése nyomán a banki részvények tömegeitől válnak meg a pénzintézetek. A magyarországi vezető bankcsoport, az OTP pénteken mutatta be a 2018. második negyedévi eredményeit, amely rekord profitot tartalmaz, ennek ellenére a hitelintézet részvényei a Budapesti Értéktőzsdén több százalékos árfolyamesést produkáltak, mert a befektetők, válogatás nélkül "büntették" a bankpapírokat. Virovácz Péter ugyanakkor hangsúlyozta: gyakran beszélnek arról, hogy az amerikai dollár milyen mértékben erősödik, de a helyzet megítélése szempontjából egyáltalán közömbös, hogy a dolog valójában úgy áll: a világ devizái gyengültek a "zöldhasúhoz" képest. Ennek figyelembevételével ugyanis érthetőbbé válik, hogy a pénz miért menekül az Egyesült Államokba. Nem csak a kockázatkerülés miatt - bár az sem elhanyagolható tényező -, hanem azért is, mert a tengerentúlon világos kamatemelési folyamat zajlik le ezekben az években, s legfeljebb az jelenthet bizonytalanságot, hogy mennyi lesz a kamatemelések száma. Ilyen körülmények között - fűzte hozzá Virovácz Péter - a forint továbbra is sérülékeny. Bár a 330 forintos euróárfolyam ismételt elérése jelenleg nem látszik valószínűnek, az bizonyosnak látszik, hogy tartósan 320 forintnál többet kell majd adni az európai közös pénz egy egységéért. Ezt tükrözték a bankközi devizapiacok kereskedőinek pénteki jegyzésárai is. Bár Recep Tayyip Erdogan török elnök elsősorban külső okokra, országa elleni nemzetközi kampányra hivatkozik a török líra árfolyamesése nyomán, és Allahhoz fohászkodik, a józanabb hangok inkább egy erőteljes, akár 30 százalékpontos alapkamatemelést célszerűbbnek tartanának. Enélkül ugyanis egyre kevesebben bíznak abban, hogy Törökország meg tudja őrizni a fizetőképességét, és a helyzet az idő múltával egyre csak romlik. Nem jó ajánlólevél az sem, hogy Erdogan a vejének adta a gazdasági csúcsminiszteri pozíciót. Egyes török állami bankok szerepe az Irán elleni szankciókkal kapcsolatban is erőteljesen megkérdőjelezhető.
Szerző
Témák
Törökország
Frissítve: 2018.08.10. 14:05