"Mindenki maradjon otthon" - 4-en meghaltak egy lövöldözésben

Publikálás dátuma
2018.08.10 14:45
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A kanadai lövöldözés áldozatai közül ketten rendőrök. Az elkövetőt már sikerült elfogni, de még nem világos, pontosan mi is történt.
A rendőrség is megerősítette, legalább négy embert agyonlőttek pénteken, Kanadában - írja a Sky News. A lövöldözés New Brunswick tartomány fővárosában, Frederictonban tört ki. A hatóságok azt kérték a környékbeliektől:
"Maradjanak otthonaikban, és a biztonságuk érdekében zárják be az ajtókat".
A tűzoltóság emellett arra is felszólította az embereket, hogy a közösségi médiában ne tegyék közzé, hogy a rendőri egységek hol tartózkodnak, tekintettel arra, hogy a helyzet még nem volt megoldott.
Az elkövetőt végül sikerült élve elfognia a hatóságoknak. Az is kiderült: az áldozatok közül ketten rendőrök voltak. Részleteket még nem lehet tudni arról, pontosan mi is történt. A rendőrség úgy fogalmazott, amint tudnak, bővebb tájékoztatás fognak adni.
A portál értesülései szerint négy lövést lehetett hallani, helyi idő szerint reggel 8-kor. Később pedig azt látták szemtanúk, ahogy a rendőrök embereket kísérnek távolabb a helyszíntől.
2018.08.10 14:45
Frissítve: 2018.08.10 17:23

Trump megválik a belügyminiszterétől

Publikálás dátuma
2018.12.15 17:28

Fotó: AFP / SAUL LOEB/
Az amerikai elnök a Twitteren jelentette be, hogy Ryan Zinke az év végéig távozik hivatalából.
Jelentős miniszteri posztot betöltő politikustól válik meg Donald Trump: mint Twitter-bejegyzésében írta, Ryan Zinke belügyminiszter az év végéig távozik a kormányból. Az indokokat nem említette Trump, csupán annyit írt, hogy sokat elért hivatali ideje alatt. Nem ő az első egyébként, aki idén távozik a Trump-adminisztrációból. Rex Tillerson külügyminisztert márciusban menesztette az elnök, az igazságügy-minisztertől pedig a közelmúltban vált meg.  
2018.12.15 17:28

Olaj a tűzre a koszovói hadsereg?

Publikálás dátuma
2018.12.15 11:30
PRISTINAI VÁROSKÉP - KFOR békefenntartó katonák, uniós és amerikai zászlók
Fotó: AFP/ SASA DJORDJEVIC
Elfogadta tegnap a koszovói parlament – a szerb kisebbségi képviselők bojkottálása mellett - azokat a törvénymódosításokat, amelyek a Koszovói Biztonsági Erőket (KSF) hadsereggé alakították. A függetlenségét 2008-ban kikiáltó államnak eddig nem volt hadserege, a nagyjából 2200 fős KSF olyan nem katonai, válságkezelési feladatokat látott el, melyek nem tartoztak a rendőrség hatáskörébe sem, például árvíz vagy humanitárius katasztrófa esetén nyújtottak segítséget, kutatási és mentési küldetéseken vettek részt. A tervek szerint az életre hívott védelmi minisztérium irányítása alatt álló fegyveres erők létszámát a közeljövőben 5000 főre bővítenék. A történteknek persze nagyon nem örültek Belgrádban, ahol a mai napig nem ismerik el a független Koszovót. Ana Brnabic szerb kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a lépés nem segít az együttműködésnek, míg Aleksandar Vucic elnök már keményebben fogalmazva úgy vélte, Pristina „veri a harci dobokat” és a koszovói szerb kisebbséget veszélyezteti. Láthatóan nem tetszik a feszültség növekedése a NATO-nak sem. A szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg sajnálatát fejezte ki a törvénymódosítások miatt, és mindkét felet nyugalomra intette. Hozzátette, a KSF szerepének megváltozása esetén a NATO-nak újra kell vizsgálni az együttműködést a biztonsági erőkkel. Hogy ez a gyakorlatban pontosan mit jelent, azt nem részletezte, azt leszögezte, hogy továbbra is elkötelezettek, hogy a békefenntartó erőkön (KFOR) keresztül fenntartsák a békét a térségben. A KFOR kötelékében egyébként jelenleg mintegy 400 magyar katona szolgál, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrégiben jelentette be, hogy további erősítést küldünk a koszovói NATO-misszióba. Másrészt maguk a NATO tagállamok nem egységesek a kérdésben, a szervezet két vezető ereje, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok üdvözölte a koszovói hadsereg megalakulását. Az utóbbi időben az Európai Unió minden békítési kísérlete ellenére ismét kezd elmérgesedni a viszony Belgrád és Pristina között.
2018.12.15 11:30
Frissítve: 2018.12.15 11:30