40 évig molesztálták a diákokat két brit katolikus iskolában

Publikálás dátuma
2018.08.10. 15:16

Fotó: AFP
A legfiatalabb áldozat hétéves volt. Olyan szinten mindennapi volt a gyakran szadisztikus nemi erőszak, hogy volt elkövető, aki nem is titkolta tettét.
Évtizedeken át molesztáltak diákokat két katolikus iskolában Angliában, a legfiatalabb áldozat hétéves volt - idézi a gyerekekkel szembeni intézményi szexuális visszaéléseket vizsgáló független bizottság (IICSA) pénteki beszámolóját az MTI.
A súlyosan elmarasztaló jelentés szerint az Észak-Yorkshire grófságbeli Ampleforth és a Somerset megyei Downside bencés rendi katolikus iskolában
több mint negyven éven át voltak kiszolgáltatva a tanulók szexuális erőszaknak, mert az intézmények fontosabbnak tartották a hírnevük, mint a gyerekek védelmét.

A testület többek közt az áldozatok tanúvallomására alapozta állításait. Úgy találták, hogy a két iskolában olyan szinten elfogadott volt a szexuális erőszak, hogy az elkövetők sokszor még csak nem is rejtegették szándékaikat. Voltak, akiket iskolatársaik szeme láttára molesztáltak. A vádak az 1960-as évekig nyúlnak vissza, és a zaklatás-erőszak széles spektrumát fedik le a jelentés szerint. Egyes eseteknek szadista karaktere is volt.
A bizottság elnöke, Alexis Jay felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolák évtizedeken át mindent megtettek, hogy visszatartsák a gyerekek bántalmazásával kapcsolatos információkat a rendőrségtől és a szociális szolgálatoktól. Sőt, még az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzését szolgáló szabályok 2001-es bevezetése után is 
mindkét intézmény azon volt, hogy eltussolja a vádakat, a somerseti iskola egyik igazgatója például elégette a visszaélésekről szóló dokumentumokat.

Az évek során összesen tíz embert, köztük szerzeteseket részesítettek figyelmeztetésben vagy ítéltek el. A jelentés szerint azonban ennél jóval nagyobb mértékűek voltak a visszaélések. Az Angliában és Walesben illetékes bizottság felállítását még belügyminiszterként rendelte el 2014-ben Theresa May jelenlegi brit kormányfő.
Szerző

"Mindenki maradjon otthon" - 4-en meghaltak egy lövöldözésben

Publikálás dátuma
2018.08.10. 14:45
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kanadai lövöldözés áldozatai közül ketten rendőrök. Az elkövetőt már sikerült elfogni, de még nem világos, pontosan mi is történt.
A rendőrség is megerősítette, legalább négy embert agyonlőttek pénteken, Kanadában - írja a Sky News. A lövöldözés New Brunswick tartomány fővárosában, Frederictonban tört ki. A hatóságok azt kérték a környékbeliektől:
"Maradjanak otthonaikban, és a biztonságuk érdekében zárják be az ajtókat".

A tűzoltóság emellett arra is felszólította az embereket, hogy a közösségi médiában ne tegyék közzé, hogy a rendőri egységek hol tartózkodnak, tekintettel arra, hogy a helyzet még nem volt megoldott.
Az elkövetőt végül sikerült élve elfognia a hatóságoknak. Az is kiderült: az áldozatok közül ketten rendőrök voltak. Részleteket még nem lehet tudni arról, pontosan mi is történt. A rendőrség úgy fogalmazott, amint tudnak, bővebb tájékoztatás fognak adni.
A portál értesülései szerint négy lövést lehetett hallani, helyi idő szerint reggel 8-kor. Később pedig azt látták szemtanúk, ahogy a rendőrök embereket kísérnek távolabb a helyszíntől.
Szerző
Frissítve: 2018.08.10. 17:23

Már az EU is az éhségsztrájkoló ukrán rendező elengedését kéri

Publikálás dátuma
2018.08.10. 14:19

Fotó: Sergey Pivovarov / AFP
Oleh Szencov 2014 májusa óta raboskodik orosz fogságban, Kijev és az unió szerint is törvénytelenül. A filmrendező társai szabadon engedéséért kezdett sztrájkba, de egyre kevésbé bírja a koplalást.
Az Oroszországban raboskodó, közel három hónapja éhségsztrájkoló ukrán filmrendező megfelelő kezelésére szólította fel az Európai Unió pénteken Moszkvát, miután egyre aggasztóbb hírek érkeznek Oleh Szencov állapotáról, írja az MTI. „Jelentések szerint Oleh Szencov egészségügyi állapota gyorsan romlik. Oroszországnak megfelelő ellátásban kell részesítenie az Emberi Jogok Európai Bíróságának július 25-i átmeneti rendelkezésével összhangban" - figyelmeztetett közleményében Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője.
Az EU emellett felszólította Moszkvát a törvénytelenül őrizetbe vett ukrán állampolgárok mindegyikének haladéktalan szabadon bocsátására - ezt Korábban Kijev is megtette, eredménytelenül.  Szencovot 2014 májusában vették őrizetbe az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, ahonnan Szibériába hurcolták. 2015 augusztusában terrorizmus vádjával 20 év fegyházbüntetésre ítélték. Szencov nem ismerte el bűnösségét. Kijev szerint koholt vádak alapján ítélték el.  A rendező május 14-én kezdett határidő nélküli éhségsztrájkot, követelve 64, Oroszországban szerinte politikai okokból bebörtönzött ukrán szabadon bocsátását. Saját magának nem kért szabadságot. 
Szerző