Elhunyt Fábián László, a kajak-kenu első magyar olimpiai bajnoka

Publikálás dátuma
2018.08.10 17:04

Fotó: Népszava/
Nyolcvankét éves korában elhunyt Fábián László olimpiai és négyszeres világbajnok kajakozó, edző, a sportág első magyar olimpiai aranyérmese.
A Magyar Kajak-kenu Szövetség pénteken arról számolt be a honlapján, hogy a sportembert álmában érte a halál - írja az MTI.
Fábián László 1936-ban született. Tizenöt éves volt, amikor a Budapesti Dózsában elkezdett kajakozni a korábbi sokszoros bajnok Varga Ferenc hatására - akivel egy házban laktak -, és tizenhét évesen már válogatott lett.
1954-ben kijutott a maconi világbajnokságra, ahol negyedik lett hosszú távú négyesben, majd ebben az évben magyar bajnokságot nyert kajak négyesben a 10 000 méteres távon. A négyes 1955-ben 1000 méteren nyert, ekkor tanácsolta edzője, hogy társuljon Urányi Jánossal. Párosuk sikeresnek bizonyult, 1956-ban megnyerték az 500, az 1000 és a 10 0000 méteres magyar bajnokságot is. Az 1956-os melbourne-i olimpián győztek az akkor utoljára megrendezett kajak kettes 10 000 méteres versenyszámban, ezzel a sportág első magyar olimpiai diadalát aratták. Ráadásul úgy végeztek az első helyen, hogy a forradalom miatt a felkészülés utolsó szakaszában nem is edzhettek vízen.
Az 1956-os olimpiai győzelem után Fábián négyszer nyert világbajnokságot: 1958-ban Prágában kajak kettesben 10 000 méteren, 1963-ban Jajcéban Tímár Istvánnal kettesben és a négyes tagjaként, végül 1966-ban Szöllősi Imre párjaként. Emellett hat Európa-bajnoki aranyat is begyűjtött.
Az aktív versenyzést 1969-ben fejezte be, azután technikai vezető, illetve edző volt az Újpest kajak-kenu szakosztályában, és dolgozott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségében is. 1969-től az Újpesti Dózsa, illetve az UTE edzője, szakosztályvezetője volt, majd 1997-től az MTK vezetőedzője lett.
Fábián Lászlót 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2012-ben Gerevich Aladár-emlékéremmel tüntették ki, 2016-ban megkapta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottságának életműdíját. Az UTE megújult Tímár utcai vízitelepe 2014-től Urányi és Fábián nevét viseli. Felesége, Rozsnyói Katalin is sikeres edző, aki olimpiai és világbajnokok sorát nevelte ki.
2018.08.10 17:04

Fucsovicsot csak felspannolta a harc a szövetséggel

Publikálás dátuma
2018.10.16 12:40

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A Magyar Tenisz Szövetség és a játékos vitája nem látszik rendeződni, a férfi világranglista 41. helyén álló teniszező játékára ugyanakkor mindez nincs hatással.
Ami két éve csak álom volt, az most már valóság. Fucsovics Márton ugyanis azt tűzte ki célul edzőjével, Sávolt Attilával, hogy az év végére stabilan tagja legyen a legjobb száznak. Sőt, a 26 esztendős teniszező biztosan a top 50-ben zárja az évet. Az elmúlt hetekben, hónapokban azonban leginkább a Magyar Tenisz Szövetség és a közte zajló vitától volt hangos a sajtó.
„A történetek egyáltalán nem befolyásolják a teljesítményemet, sőt, amikor a Novak Djokovic elleni mérkőzésem előtt kirobbant ez a botrány, akkor még jobban felspannolt, erősebbé tett” – mondta keddi sajtótájékoztatóján Fucsovics, aki az ügyről többet nem szeretett volna mondani, ám szívesen értékelte a 2018-as szezonját.
„Ez az áttörés éve volt nálam. A 85. helyről kezdtem az idényt, és eredetileg azt tűztük ki célul, hogy szilárdítsam meg a pozíciómat a top 100-ban. Ehhez képest sokkal jobban alakult minden. Megnyertem az első ATP-tornámat, olyan sztárokkal teniszeztem, mint Roger Federer és Novak Djokovic, fizikálisan és mentálisan is rengeteget fejlődtem” – mondta a legjobb magyar férfi játékos.
A 26 éves teniszező felidézte, hogy amikor csaknem három éve elkezdték a közös munkát trénerével, még a 250. hely körül volt a ranglistán, ám Sávolt Attila szinte hónapra pontosan megjósolta, hogy mikor kerül be a legjobb 100-ba.
„Korábban is megvolt bennem minden, ami a sikerekhez kell, de nagyon nehéz a váltás juniorból a felnőttek közé. Attila nemcsak keményen dolgozni tanított meg, hanem arra is, hogy a pályán és azon kívül is sportolóként éljek” – jelentette ki Fucsovics, aki elárulta, hogy egy hete kisebb vállsérülés hátráltatja, de idén már csak a jövő héten Bécsben és utána Párizsban kell helytállnia. Ezeken a rangos versenyeken korábban még sosem indult, ugyanis nem rendelkezett elég jó világranglistás helyezéssel.
Ami 2019-et illeti, a nyíregyházi teniszező közölte, az már nem tanulóév lesz: „Nagy eredményekre vágyom, a négy Grand Slamből kettőn szeretnék legalább a nyolcaddöntőig eljutni, és jó lenne még tornákat nyerni. Úgy érzem, a szervajátékomban még tudok fejlődni, s talán ez kell ahhoz, hogy még egy lépcsőfokot lépjek előre, s bekerüljek mondjuk a legjobb harminc közé” – tette hozzá.
A sajtóeseményen Apáti-Tóth Kata, a Mol Magyarország kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy a vállalat a jövőben Fucsovics Mártont is segíti, aki így a legjobb magyar női teniszezőhöz, Babos Tímeához hasonlóan a Mol Csapat tagja lett.
„Igaz, hogy nagyon jó pénzdíjak vannak azokon a versenyeken, ahol elindulok, de rendkívül magasak a költségek is. Az edzőt, az utazásokat és a hoteleket is finanszírozni kell, ezekre általában el is szokott menni a pénz. Úgyhogy nagyon jó érzés, hogy a Mol Csapat tagja lehetek, hiszen biztos lehetek benne, hogy mindig el tudok jutni a versenyekre, s időben ki tudom fizetni az edzőmet” – mondta Fucsovics, aki távlati célként megfogalmazta, hogy egy magasabb kaliberű edzőre szeretne váltani, vagy pedig egy másik trénert szerződtetne stábjába. Konkrétumokat ugyan nem árult el, azt azonban elmondta, mindenképp olyan rutinos személyben gondolkodik, akik korábban kiváló eredményeket ért el játékosként.
A 26 esztendős magyar teniszezőt egyébiránt 2010 és 2014 között, valamint 2016-ban már támogatta a Mol Alapítvány, amely fennállása óta kiemelt figyelmet fordít a fiatal sportolókra.
2018.10.16 12:40
Frissítve: 2018.10.16 12:46

Hiába a három lőtt gól, egy pontot ért a döntetlen Rossi csapatának

Publikálás dátuma
2018.10.15 23:10
Nagy Dominik (b2) Nagy Ádámmal (b3), miután gólt rúgott a labdarúgó Nemzetek Ligájában játszott Észtország – Magyarország mérkőz
Fotó: MTI/AP/ Liis Treimann
Végül az egy pontnak is örülnie kellett a magyar labdarúgó-válogatottnak Észtország vendégeként.
Sorsdöntő mérkőzésre készült Észtországban a magyar labdarúgó-válogatott, amely egy esetleges újabb vereséggel a csoport utolsó helyére csúszott volna vissza a Nemzetek Ligájában. Marco Rossi szövetségi kapitány négy pozícióban változtatott a kezdő tizenegyen a pénteken Athénban 1-0-ra elveszített mérkőzéséhez képest. Az olasz mester nem számíthatott a sárga lapok miatt eltiltott Fiola Attilára, illetve ezúttal nem szavazott bizalmat Bese Barnabásnak, Varga Rolandnak és Kalmár Zsoltnak. Helyettük az újonc Baráth Botond, továbbá Lovrencsics Gergő, Nagy Dominik és Kovács István lépett pályára. 
A három fordulót követően pont nélkül álló észtek kezdtek jobban a négy-ötezres hazai publikum nagy örömére. A vendéglátó ugyan többet dajkálta a labdát, az első kaput talált lövésre a 18. percig kellett várni, ekkor Konstantin Vassiljev gyengécske próbálkozását gyűjtötte be Gulácsi Péter. Két percre rá jött a hidegzuhany, Henri Anier lódult meg a bal szélen, Kádár Tamás középen lemaradt Siim Lutsról, aki két méterről az észtek első gólját jegyezte a Nemzetek Ligájában.
Nem sokáig vezetett a vendéglátó, ugyanis a magyar csapat a 24. percben jóformán a semmiből egyenlített. Egy védelmi hibának köszönhetően Nagy Dominik maradt üresen, s 16 méterről estében lőtte ki a hosszú sarkot. Az első játékrész hosszabbításában aztán óriási magyar lehetőség maradt kihasználatlanul. Nagy Dominik második találatát is megszerezhette volna a nemzeti csapatban, ám ezúttal már nem Mikhel Aksalu, hanem Sergei Lepmets nézett vele farkasszemet, lévén az első számú kapus néhány perccel korábban sérülés miatt elhagyta a pályát. A Ferencváros 23 éves szélsője 12 méterről a kifutó kapus bal lábához lőtt, így félidőben maradt a döntetlen.
A csoport másik mérkőzésén a finnek negyedik meccsüket is megnyerték, ezúttal Görögország volt a szenvedő fél. A skandinávok így 12 ponttal állnak a csoport élén.
2018.10.15 23:10
Frissítve: 2018.10.15 23:20