Kétségbeesett lépés: Erdogan líra vásárlására kéri a törököket

Publikálás dátuma
2018.08.10 17:46
Berat Albayrak török pénzügyminiszter próbálja megnyugtatni a befektetőket.
Fotó: AFP/ Yasin AKGUL
"Ha valaki dollárt vagy aranyat rejteget a párnája alatt, menjen vele a bankba" - fogalmazott a vezető. Szerinte így megállítható a "nemzetközi összeesküvés".
Erdogan elnök pénteken arany- és deviza megtakarításaik lírára váltására kérte fel az ország polgárait az árfolyam védelmében. "Ez lesz népem válasza azoknak, akik gazdasági háborút kezdtek ellenünk" - tudósítja az elnök elképzeléseit szó szerint a Reuters. Várhatóan az emberek zsebpénze súlytalan lesz a bizalmukat vesztett befektetők által elvont tőkével szemben - bár aki eleget tesz Erdogan kérésének, hazafiasan elszegényedhet, országával együtt.
A török líra pénteken kora délután 17 százalékkal állt gyengébben a dollárral szemben, és korábban állt már 20 százalék napi veszteségen is - tudósít az MTI.
A líra heti vesztesége 28 százalék, az év eleje óta pedig 71 százalékkal gyengült.
Az euróval szemben 16 százalékkal gyengült péntek délutánra a török líra, heti vesztesége 26 százalék, az év eleje óta pedig 63 százalékkal gyengült. A líra már az idei elnök- és parlamenti választások előtt is jelentős mértékben gyengült, amit Recep Tayyip Erdogan teljhatalmú török elnök egy, az ország gazdaságának a megroppantására törekvő "érdekcsoport" ténykedésének állít be.
A líra árfolyamának zuhanása a napokban felgyorsult, miután az Egyesült Államok augusztus elején gazdasági szankciókat jelentett be Törökország ellen egy amerikai lelkész fogva tartása miatt.
A pénteki esést tovább gyorsította, hogy Donald Trump amerikai elnök a török alumínium és acéltermékekre kivetett vám megduplázását jelentette be.
Berat Albayrak török pénzügyminiszter pénteken új, a jegybanknak nagyobb függetlenséget biztosító és szigorúbb költségvetési fegyelemre épülő gazdaságpolitika bevezetését jelentette be. Kevés részlettel szolgált azonban ahhoz, hogy elhiggyék neki, valóban konjunktúrát hoz a beavatkozás: a rekordnagyságú árfolyamesés nem állt meg.
Ellenben az a kijelentése, hogy a kormány az inflációt és a gazdasági növekedést nem tekinti egymás alternatíváinak, tovább mélyíti a nemzetközi pénzpiac ellenérzéseit a török gazdaságpolitikával szemben.
A kamatemelések zsigeri ellenségeként ismert Erdogan elnök ugyanis a monetáris politika felett megerősödött mandátummal került ki a választásokból. A köztársasági elnök ugyanis azt az álláspontot képviseli, hogy az olcsó hitelfelvételi lehetőségek rendelkezésre állása elengedhetetlen előfeltétele a gazdasági növekedésnek.
2018.08.10 17:46
Frissítve: 2018.08.10 19:08

Lezárta a ferihegyi 2B terminált és környékét a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2018.08.15 22:06
A kép illusztráció, a felvétel korábban készült!
Fotó: Népszava/
Hatósági vizsgálat miatt rendelték el az intézkedést, melynek pontos okát szerda éjjelig még nem árulták el. Állítólag egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály sérült meg.
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról.
A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.
A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.
A Blikk információja szerint egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály megsérült. Pontosan még nem lehet tudni, érintkezett-e valaki a veszélyes szállítmánnyal. Hétszáz méter sugarú körben húzták fel a kordont. Három ember érintkezhetett a veszélyes anyagot tartalmazo tartállyal. Úgy tudjuk, irídium izotópról van szó. A katasztrófavédelem mobillaborja van kinn a helyszínen, ahol méréseket végeznek. A Zoom.hu értesülése szerint a Turkish Airlines egyik gépe legálisan szállított sugárzó anyagot, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. 
2018.08.15 22:06
Frissítve: 2018.08.15 22:29

Férfi ifjúsági vízilabda-vb - Döntetlent játszott az oroszokkal a magyar csapat

Publikálás dátuma
2018.08.15 21:47
Illusztráció
Fotó: AFP/ KIRILL KUDRYAVTSEV
A házigazda magyar válogatott szerdán 9-9-es döntetlent játszott az orosz csapattal a szombathelyi férfi ifjúsági vízilabda-világbajnokságon.
Horváth János együttese, amely csoportja második helyén végzett, csütörtökön 20 órától az amerikaiakkal találkozik a negyeddöntőbe kerülésért.
Eredmény (a hazai szövetség honlapjáról):
Magyarország-Oroszország 9-9 (1-2, 3-2, 2-1, 3-4)
A magyarok szombaton 22-11-re verték a kínaiakat, vasárnap 15-12-re kaptak ki a görögöktől, majd kedden 30-1-re múlták felül az argentinokat.
Szerző
Témák
vízilabda
2018.08.15 21:47