Kétségbeesett lépés: Erdogan líra vásárlására kéri a törököket

Publikálás dátuma
2018.08.10 17:46
Berat Albayrak török pénzügyminiszter próbálja megnyugtatni a befektetőket.
Fotó: AFP/ Yasin AKGUL
"Ha valaki dollárt vagy aranyat rejteget a párnája alatt, menjen vele a bankba" - fogalmazott a vezető. Szerinte így megállítható a "nemzetközi összeesküvés".
Erdogan elnök pénteken arany- és deviza megtakarításaik lírára váltására kérte fel az ország polgárait az árfolyam védelmében. "Ez lesz népem válasza azoknak, akik gazdasági háborút kezdtek ellenünk" - tudósítja az elnök elképzeléseit szó szerint a Reuters. Várhatóan az emberek zsebpénze súlytalan lesz a bizalmukat vesztett befektetők által elvont tőkével szemben - bár aki eleget tesz Erdogan kérésének, hazafiasan elszegényedhet, országával együtt.
A török líra pénteken kora délután 17 százalékkal állt gyengébben a dollárral szemben, és korábban állt már 20 százalék napi veszteségen is - tudósít az MTI.
A líra heti vesztesége 28 százalék, az év eleje óta pedig 71 százalékkal gyengült.
Az euróval szemben 16 százalékkal gyengült péntek délutánra a török líra, heti vesztesége 26 százalék, az év eleje óta pedig 63 százalékkal gyengült. A líra már az idei elnök- és parlamenti választások előtt is jelentős mértékben gyengült, amit Recep Tayyip Erdogan teljhatalmú török elnök egy, az ország gazdaságának a megroppantására törekvő "érdekcsoport" ténykedésének állít be.
A líra árfolyamának zuhanása a napokban felgyorsult, miután az Egyesült Államok augusztus elején gazdasági szankciókat jelentett be Törökország ellen egy amerikai lelkész fogva tartása miatt.
A pénteki esést tovább gyorsította, hogy Donald Trump amerikai elnök a török alumínium és acéltermékekre kivetett vám megduplázását jelentette be.
Berat Albayrak török pénzügyminiszter pénteken új, a jegybanknak nagyobb függetlenséget biztosító és szigorúbb költségvetési fegyelemre épülő gazdaságpolitika bevezetését jelentette be. Kevés részlettel szolgált azonban ahhoz, hogy elhiggyék neki, valóban konjunktúrát hoz a beavatkozás: a rekordnagyságú árfolyamesés nem állt meg.
Ellenben az a kijelentése, hogy a kormány az inflációt és a gazdasági növekedést nem tekinti egymás alternatíváinak, tovább mélyíti a nemzetközi pénzpiac ellenérzéseit a török gazdaságpolitikával szemben.
A kamatemelések zsigeri ellenségeként ismert Erdogan elnök ugyanis a monetáris politika felett megerősödött mandátummal került ki a választásokból. A köztársasági elnök ugyanis azt az álláspontot képviseli, hogy az olcsó hitelfelvételi lehetőségek rendelkezésre állása elengedhetetlen előfeltétele a gazdasági növekedésnek.
Frissítve: 2018.08.10 19:08

Cseh Katalin az európai liberálisok vezető jelöltjei között

Publikálás dátuma
2019.03.18 15:40

Fotó: AFP/Picture-Alliance/ Wiktor Dabkowski
Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti listavezetője is szerepel az Európai Liberálisok és Demokraták Pártja (ALDE) vezető jelöltjeinek listáján — tudta meg a Népszava.
Az ALDE március 21-ikén indítja el európai parlamenti kampányát és ennek keretében teszi közzé annak a hét személynek nevét, akiket alkalmasnak tart rá, hogy a választások után betöltsék az EU valamely vezető tisztségét.
A liberálisok úgy döntöttek, hogy szakítanak a hagyománnyal, és nem egyetlen vezető jelöltet, úgynevezett Spitzenkandidatot neveznek meg, hanem egy csapattal vágnak neki az EP választási kampánynak. Úgy tudjuk, hogy a listán szerepel a belga Guy Verhofstadt frakcióvezető és a dán Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja, akit Jean-Claude Juncker elnök legesélyesebb liberális kihívójának tartanak.

A TEK kiadta, mikor járt Magyarországon az új-zélandi merénylő

Publikálás dátuma
2019.03.18 15:32

Fotó: AFP/ TRT WORLD
Brenton Tarrant tavaly november 26-án lépett be az ország területére.
Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án Lökösháza vasúti határátkelőhelyen ausztrál állampolgárként egyedül lépett be Magyarországra a Kőrös Intercity menetrendszerinti járattal - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK).       A férfi terror adatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett. Tarrant a hatályos szabályozás szerint érvényes útlevéllel, turistaként 90 napig tartózkodhatott vízummentesen hazánkban. A TEK az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mielőbb rekonstruálni lehessen Brenton Tarrant magyarországi tartózkodásának körülményeit - zárul a közlemény.
A pénteki christchurchi terrortámadásban ötven ember halt meg és további ötven megsebesült.
Frissítve: 2019.03.18 16:11