Legyőzték Orbán illiberális partnerét - Baloldali kormány alakulhat Szlovéniában

Publikálás dátuma
2018.08.10 18:37
Marjan Sarec lehet Szlovénia következő miniszterelnöke.
Fotó: AFP/ Jure Makovec
Hétfőn szavaz a szlovén parlament az új kormányfő személyéről. A politikai újonc, Marjan Sarec kap bizalmat.
Nem volt egyszerű közös nevezőre jutniuk az egymással összefogni nehezen hajlandó szlovén pártoknak a koalíció megkötéséről. Különböző ideológiát képviselő tömörüléseknek kellett megegyezniük a közös kormányprogramról, ráadásul ez sem volt elég, mert az öt politikai erő összesen csak 43 mandátumra tett szert a 90 tagú törvényhozásban.
Az új kabinetet a második legtöbb képviselői helyet szerző Marjan Sarec pártja, továbbá a szociáldemokrata SD, az eddigi miniszterelnök, Miro Cerar által irányított Modern Középpárt (SMC), az egykori kormányfő, Alenka Bratusek tömörülése, a SAB, valamint a nyugdíjasok pártja, a DeSUS alkotja, kormányon kívülről azonban támogatja őket a Balpárt is. A hétfői voksoláson ez utóbbi párt biztosítja Sarec kormányfővé választását. A hat pártot mindössze egyetlen dolog köti össze: mindenáron meg akarták akadályozni, hogy a nacionalista, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) öntörvényű elnöke, Janez Jansa ismét miniszterelnök legyen.
Jansa a választási kampányban Orbán Viktor magyar kormányfő egyfajta eszközévé vált.
Az volt a feladata, hogy a bevándorlás veszélyeire, a hanyatló Nyugat rémségeire, az illiberális állam kivételes előnyeire mutasson rá. Az ideológia terjesztéséhez jócskán kapott segítséget Budapestről. Az illiberalizmus Szlovéniába való exportálása azonban nem úgy alakult, ahogy a magyar kormányfő elképzelte. Bár az SDS megnyerte a választást, messze nem volt képes a kormányalakításhoz szükséges többségre szert tenni. Az illiberális ideológiát pedig a szélsőjobb kivételével minden más politikai erő elutasítja Szlovéniában, így Jansa hoppon maradt.
Felmerül a kérdés, mennyire lehet tartós egy olyan koalíció, amelyet csak a Jansától való félelem tart össze? Tény, nem volt könnyű közös platformra hozni a pártokat. A kabinet öt politikai ereje között ugyan nem merültek fel áthidalhatatlan ellentétek, a Balpárttal azonban - amely minél nagyobb beleszólást akart a kormány programjába - adódtak gondok. Még hétfőn sem látszott biztosnak a siker, mert több tartalmi kérdésben nem tudtak megegyezni, ezért a Balpárt azzal fenyegetőzött, hogy nem fogja támogatni Sarecéket.
A radikálisan baloldali politikai erő a múlt pénteken tette közzé követeléseit, ezek egy részét azonban elutasította a koalíció. Például azt, hogy negyedévente tartsanak egyeztetéseket a kabinet programjáról, ami nyilván igencsak megnehezítené a parlamenti munkát. Emellett azt is sürgette a Balpárt, hogy minden évben legalább egy fontos követelését tegye magáévá a kormány. Az öt párt ezután saját javaslatokkal állt elő, amelyeket viszont a Balpárt nem akart elfogadni.
A Balpárt elsősorban az egészségügyet és a nyugdíjakat érintő javaslatokat tett. Abban minden párt egyetértett, hogy javítani kell a kórházak állapotán, az egészségügy helyzetén, és el kell érni, hogy egy páciens ne várjon hónapokat egy műtétre. 
Végül mégiscsak sikerült megállapodni, miután a Balpárt tagsága nagy, 84 százalékos többséggel szavazott az új kabinet kívülről való támogatására.
Fontos kikötés volt azonban a tagok részéről, hogy a Balpártnak legyen beleszólása a költségvetés alakításába.
A baloldali tömörülés azért nem kívánt a koalíció része lenni, mert szociális, gazdasági és védelempolitikai szempontból egy sor kérdésben nem ért egyet az új koalíció pártjaival. A Balpárt egyebek mellett az ország NATO-ból való kilépéséről népszavazást íratna ki, bár erről a követeléséről most letett. A „balosok” támogatásával mindenesetre Sarec 52 szavazatra számíthat a hétfői voksoláson.
A Delo napilap nem derűlátó a kabinet jövőjét illetően. A patinás újság szerint már ősszel széteshet a koalíció a szakszervezetek követelései miatt. Az érdekvédelmi szervezetek egyebek mellett el akarják érni a bérstop feloldását a közszférában. Kérdés az is, milyen miniszterelnök lesz Sarec, aki korábban komikusként kereste meg a mindennapi betevőt, és egyebek mellett politikusokat parodizált, köztük Jansát is. Most minden erejével azon lesz, hogy a sokszínű kormány végül ne önmaga paródiája legyen, hiszen még Szlovéniában sem múlt el az illiberalizmus veszélye.
2018.08.10 18:37
Frissítve: 2018.08.10 19:03

Milliárdos visszaélést gyanít Hadházy

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:12

Fotó: /
Hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a független képviselő, ugyanis egy határozatból kiderült, hogy a BKK olyan szolgáltatásért adott 2,5 milliárdos plusz megrendelést, amit egyszer már kifizetett.
Feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt Hadházy Ákos független képviselő, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) tavaly év végi határozatából kiderült, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) olyan szolgáltatásért adott 2,5 milliárd forintnyi plusz megrendelést a T-Systemsnek, amiért egyszer már fizetett a közcég.
A BKK még 2013 őszén kötött szerződést a T-Systemsszel, utóbbi azt vállalta, hogy jegykiadó automaták telepít 5,5 milliárd forintért. 2017 őszén azonban arra hivatkozva, hogy „rongálás” során sorozatosan eltömítődtek az automaták, szerződést módosítottak az automaták gyors megjavítása érdekében: legfeljebb 2,5 milliárddal megemelve a szerződéses keretösszeget. Azonban a döntőbizottság szerint ez jogszerűtlen volt, mivel a T-Systemsnek az eredeti szerződés alapján eleve a lehető leggyorsabban el kellene hárítani az ilyen jellegű "üzemzavarokat". Sajátos körülmény, hogy a BKK éppen néhány héttel azután volt ilyen gáláns a céggel, hogy az súlyos presztízsveszteséget okozott a közcégnek: tavaly nyáron ugyanis súlyos biztonsági problémák miatt bedőlt a T-Systems-nek a BKK számára fejlesztett online jegy-és bérleteladási szolgáltatása. Hadháy éppenséggel azt gyanítja: így kárpótolták a céget a jegyeladások elmaradt hasznáért. Mint emlékezetes, tavaly nyáron az úszó vb nyitányára időzített online jegyrendszer egy hét után lebénult, közben több ezer vásárló privát adatai kerültek ki a hálózatból. A BKK webshopja azóta sem működik. Bár az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda is vizsgálódott, a rendőrök sajátos módon arra jutottak, hogy nem történt bűncselekmény, mivel a BKK csak bérleti díjat fizetett volna a T-Systemsnek az online szolgáltatásért, ám mivel az online jegyeladó rendszer beszakadt, végül nem is utalt át pénzt a cégnek. Azaz: senkit sem ért kár. Hadházy szerint azonban az indoklás sántít, a hatóságok ismét csak a korrupciót mosdatják: a közbeszerzési döntőbizottság ezt a beszerzést is jogsértőnek látta, ezért 80 millió forintra büntette a BKK-t, azaz nagyon is kár érte a közösséget. Az viszont a képviselő szerint megdöbbentő, hogy a rendőröknek nem szúrt szemet a T-Systems-szerződés (döntőbizottság által is jogsértőnek talált) 2,5 milliárdos módosítása sem. Az online jegy-és bérlet rendszer kialakítása és a T-Systemsnek plusz milliárdokat hozó beszerzés is ugyanannak a kontraktusnak a része, azaz: szerintük a rendőröknek látniuk kellett a mutyit.

2,4 milliárdból újítják meg a kisföldalattit

A Főmterv Zrt tervezheti meg az M1-es metró fejlesztését, és a cég faladata a szükséges engedélyek megszerzése is. Minderre, a BKK 2,49 milliárd forintot szán. A teljes, öt kilométeres szakasz fejlesztését három ütemre osztották, így az elsőben felújítanák a meglévő vonalat, illetve meghosszabbítanák a Vigadó térig, a másodikban a Kassai térig (amihez meg kellen nyújtani a 3-as villamos jelenlegi pályáját is) bővítenék a pályát, végül pedig a XV. kerületi Marcheggi hídi csomópontig vinnék ki a kisföldalatti végállomását.

2018.08.16 20:12

207,5 millióért vesz bútort Matolcsy Ádám cégétől a Testnevelési Egyetem

Publikálás dátuma
2018.08.16 19:59
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
12-en indultak a gyorsított eljárásban lefolytatott közbeszerzésen, 8 pályázat érvénytelen lett. A nyertes Matolcsy György MNB-elnök fiának vállalkozása.
Kormányhatározattal kapott fejlesztési pénzt a Testnevelési Egyetem, amit annak rendje és módja szerint a jó cégnél, a Matolcsy Ádám tulajdonában lévő Balaton Bútor Kft.-nél költöttek el - írja a K-Monitor. 207,5 millió forintért vettek az új campusra többek közt 369 íróasztalt, 569 tantermi asztalt, 318 görgős és 2632 rakosgatható széket, 432 szekrényt.
A cég honlapján nem érhetők el árak és a katalógus is átdolgozás alatt van, így nem egyértelmű, reális-e listaáron a beszerzés. Az azonban feltűnő, hogy a tendernyertes cégtől az áron és jótálláson túl nem kértek gazdasági-pénzügyi garanciákat, a tendert pedig gyorsított eljárásban folytatták le. Meglepő még, hogy 8 ajánlatot is érvénytelennek minősítettek.
2018.08.16 19:59
Frissítve: 2018.08.16 19:59