Legyőzték Orbán illiberális partnerét - Baloldali kormány alakulhat Szlovéniában

Publikálás dátuma
2018.08.10 18:37
Marjan Sarec lehet Szlovénia következő miniszterelnöke.
Fotó: AFP/ Jure Makovec
Hétfőn szavaz a szlovén parlament az új kormányfő személyéről. A politikai újonc, Marjan Sarec kap bizalmat.
Nem volt egyszerű közös nevezőre jutniuk az egymással összefogni nehezen hajlandó szlovén pártoknak a koalíció megkötéséről. Különböző ideológiát képviselő tömörüléseknek kellett megegyezniük a közös kormányprogramról, ráadásul ez sem volt elég, mert az öt politikai erő összesen csak 43 mandátumra tett szert a 90 tagú törvényhozásban.
Az új kabinetet a második legtöbb képviselői helyet szerző Marjan Sarec pártja, továbbá a szociáldemokrata SD, az eddigi miniszterelnök, Miro Cerar által irányított Modern Középpárt (SMC), az egykori kormányfő, Alenka Bratusek tömörülése, a SAB, valamint a nyugdíjasok pártja, a DeSUS alkotja, kormányon kívülről azonban támogatja őket a Balpárt is. A hétfői voksoláson ez utóbbi párt biztosítja Sarec kormányfővé választását. A hat pártot mindössze egyetlen dolog köti össze: mindenáron meg akarták akadályozni, hogy a nacionalista, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) öntörvényű elnöke, Janez Jansa ismét miniszterelnök legyen.
Jansa a választási kampányban Orbán Viktor magyar kormányfő egyfajta eszközévé vált.
Az volt a feladata, hogy a bevándorlás veszélyeire, a hanyatló Nyugat rémségeire, az illiberális állam kivételes előnyeire mutasson rá. Az ideológia terjesztéséhez jócskán kapott segítséget Budapestről. Az illiberalizmus Szlovéniába való exportálása azonban nem úgy alakult, ahogy a magyar kormányfő elképzelte. Bár az SDS megnyerte a választást, messze nem volt képes a kormányalakításhoz szükséges többségre szert tenni. Az illiberális ideológiát pedig a szélsőjobb kivételével minden más politikai erő elutasítja Szlovéniában, így Jansa hoppon maradt.
Felmerül a kérdés, mennyire lehet tartós egy olyan koalíció, amelyet csak a Jansától való félelem tart össze? Tény, nem volt könnyű közös platformra hozni a pártokat. A kabinet öt politikai ereje között ugyan nem merültek fel áthidalhatatlan ellentétek, a Balpárttal azonban - amely minél nagyobb beleszólást akart a kormány programjába - adódtak gondok. Még hétfőn sem látszott biztosnak a siker, mert több tartalmi kérdésben nem tudtak megegyezni, ezért a Balpárt azzal fenyegetőzött, hogy nem fogja támogatni Sarecéket.
A radikálisan baloldali politikai erő a múlt pénteken tette közzé követeléseit, ezek egy részét azonban elutasította a koalíció. Például azt, hogy negyedévente tartsanak egyeztetéseket a kabinet programjáról, ami nyilván igencsak megnehezítené a parlamenti munkát. Emellett azt is sürgette a Balpárt, hogy minden évben legalább egy fontos követelését tegye magáévá a kormány. Az öt párt ezután saját javaslatokkal állt elő, amelyeket viszont a Balpárt nem akart elfogadni.
A Balpárt elsősorban az egészségügyet és a nyugdíjakat érintő javaslatokat tett. Abban minden párt egyetértett, hogy javítani kell a kórházak állapotán, az egészségügy helyzetén, és el kell érni, hogy egy páciens ne várjon hónapokat egy műtétre. 
Végül mégiscsak sikerült megállapodni, miután a Balpárt tagsága nagy, 84 százalékos többséggel szavazott az új kabinet kívülről való támogatására.
Fontos kikötés volt azonban a tagok részéről, hogy a Balpártnak legyen beleszólása a költségvetés alakításába.
A baloldali tömörülés azért nem kívánt a koalíció része lenni, mert szociális, gazdasági és védelempolitikai szempontból egy sor kérdésben nem ért egyet az új koalíció pártjaival. A Balpárt egyebek mellett az ország NATO-ból való kilépéséről népszavazást íratna ki, bár erről a követeléséről most letett. A „balosok” támogatásával mindenesetre Sarec 52 szavazatra számíthat a hétfői voksoláson.
A Delo napilap nem derűlátó a kabinet jövőjét illetően. A patinás újság szerint már ősszel széteshet a koalíció a szakszervezetek követelései miatt. Az érdekvédelmi szervezetek egyebek mellett el akarják érni a bérstop feloldását a közszférában. Kérdés az is, milyen miniszterelnök lesz Sarec, aki korábban komikusként kereste meg a mindennapi betevőt, és egyebek mellett politikusokat parodizált, köztük Jansát is. Most minden erejével azon lesz, hogy a sokszínű kormány végül ne önmaga paródiája legyen, hiszen még Szlovéniában sem múlt el az illiberalizmus veszélye.
Frissítve: 2018.08.10 19:03

Cseh Katalin az európai liberálisok vezető jelöltjei között

Publikálás dátuma
2019.03.18 15:40

Fotó: AFP/Picture-Alliance/ Wiktor Dabkowski
Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti listavezetője is szerepel az Európai Liberálisok és Demokraták Pártja (ALDE) vezető jelöltjeinek listáján — tudta meg a Népszava.
Az ALDE március 21-ikén indítja el európai parlamenti kampányát és ennek keretében teszi közzé annak a hét személynek nevét, akiket alkalmasnak tart rá, hogy a választások után betöltsék az EU valamely vezető tisztségét.
A liberálisok úgy döntöttek, hogy szakítanak a hagyománnyal, és nem egyetlen vezető jelöltet, úgynevezett Spitzenkandidatot neveznek meg, hanem egy csapattal vágnak neki az EP választási kampánynak. Úgy tudjuk, hogy a listán szerepel a belga Guy Verhofstadt frakcióvezető és a dán Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja, akit Jean-Claude Juncker elnök legesélyesebb liberális kihívójának tartanak.

A TEK kiadta, mikor járt Magyarországon az új-zélandi merénylő

Publikálás dátuma
2019.03.18 15:32

Fotó: AFP/ TRT WORLD
Brenton Tarrant tavaly november 26-án lépett be az ország területére.
Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án Lökösháza vasúti határátkelőhelyen ausztrál állampolgárként egyedül lépett be Magyarországra a Kőrös Intercity menetrendszerinti járattal - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK).       A férfi terror adatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett. Tarrant a hatályos szabályozás szerint érvényes útlevéllel, turistaként 90 napig tartózkodhatott vízummentesen hazánkban. A TEK az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mielőbb rekonstruálni lehessen Brenton Tarrant magyarországi tartózkodásának körülményeit - zárul a közlemény.
A pénteki christchurchi terrortámadásban ötven ember halt meg és további ötven megsebesült.
Frissítve: 2019.03.18 16:11