2000 testőrét 20 civilre cseréli Mexikó új elnöke

Publikálás dátuma
2018.08.10 20:25
Andres Manuel Lopez Obrador
Fotó: NOTIMEX/ JAVIER LIRA
Sokan aggódnak az életéért, hiszen a kampány alatt is politikusok tömegét végezték ki. Obrador szerint viszont vigyázni fog rá a nép.
Andres Manuel Lopez Obrador, Mexikó újonnan megválasztott elnöke csütörtökön jelentette be, hogy elődjétől örökölt 2000 fős testőri gárdáját elbocsátja - írja a Reuters. Helyettük egy 20 fős, fegyvertelen civilekből, többek közt jogászokból, orvosokból és mérnökökből álló csoportot fog alkalmazni.
"Vigyázni fognak rám. Ezek a férfiak és nők, és minden mexikói vigyázni fog rám"
- fogalmazott a 10 nőből és 10 férfiból álló gárda kapcsán, akiket "segítőkként" emleget. Külön hangsúlyozta, hogy a hadsereg védelmére is számít, hiszen "a katonák a nép". Így is sokan aggódnak Obrador életéért: a választási kampány alatt 100-nál több politikust végeztek ki az országban.
A jelenlegi, december 1-ig még hivatalban lévő elnök titkosszolgálati módszerekkel operáló testőrsége a védelmi minisztériumhoz kerül áthelyezésre, nyilatkozta Obrador. Ehhez a lépéséhez hasonlók választási ígéretei is, melyek szerint az elnöki palotát kulturális központtá fogja átalakítani, eladja az elnöki különgépet és elődje fizetésének mindössze felét hajlandó elfogadni.

Cseh Katalin az európai liberálisok vezető jelöltjei között

Publikálás dátuma
2019.03.18 15:40

Fotó: AFP/Picture-Alliance/ Wiktor Dabkowski
Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti listavezetője is szerepel az Európai Liberálisok és Demokraták Pártja (ALDE) vezető jelöltjeinek listáján — tudta meg a Népszava.
Az ALDE március 21-ikén indítja el európai parlamenti kampányát és ennek keretében teszi közzé annak a hét személynek nevét, akiket alkalmasnak tart rá, hogy a választások után betöltsék az EU valamely vezető tisztségét.
A liberálisok úgy döntöttek, hogy szakítanak a hagyománnyal, és nem egyetlen vezető jelöltet, úgynevezett Spitzenkandidatot neveznek meg, hanem egy csapattal vágnak neki az EP választási kampánynak. Úgy tudjuk, hogy a listán szerepel a belga Guy Verhofstadt frakcióvezető és a dán Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja, akit Jean-Claude Juncker elnök legesélyesebb liberális kihívójának tartanak.

A TEK kiadta, mikor járt Magyarországon az új-zélandi merénylő

Publikálás dátuma
2019.03.18 15:32

Fotó: AFP/ TRT WORLD
Brenton Tarrant tavaly november 26-án lépett be az ország területére.
Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án Lökösháza vasúti határátkelőhelyen ausztrál állampolgárként egyedül lépett be Magyarországra a Kőrös Intercity menetrendszerinti járattal - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK).       A férfi terror adatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett. Tarrant a hatályos szabályozás szerint érvényes útlevéllel, turistaként 90 napig tartózkodhatott vízummentesen hazánkban. A TEK az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mielőbb rekonstruálni lehessen Brenton Tarrant magyarországi tartózkodásának körülményeit - zárul a közlemény.
A pénteki christchurchi terrortámadásban ötven ember halt meg és további ötven megsebesült.
Frissítve: 2019.03.18 16:11