Előfizetés

Sátor határok nélkül - A változás szele a Szigeten

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2018.08.13. 14:00

Fotó: Draskovics Ádám
A Sátor határok nélkül különös kulturális, társadalmi látleletet ad, csak tőlünk függ, mire vagyunk éppen nyitottak.
Egyenlő oktatást mindenkinek; elfogadó, toleráns, együttérző társadalmat; olyan világot, ahol az emberek hallgatnak egymásra, jobb politikai rendszert Magyarországnak; szólásszabadságot – ehhez hasonló üzenetek záporoznak a Sziget Fesztivál egyik kívánságfalán, a Sátor határok nélkül oldalára kifüggesztve. A molinó könnyen beleillik az idei rendezvény tematikájába, ugyanis a hívószó a Love Revolution, a “Szeretet forradalma”. Ennek jegyében talán a korábbi éveknél is nagyobb hangsúlyt kap a társadalmi összefogás és a szemléletformálásra irányuló projektek. A békére való törekvés, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés, a különbségek helyett a hasonlóságok hangsúlyozása, a befogadás és az elfogadás, mind-mind egyaránt jelentősek. A Sátor határok nélkül egyike azon projekteknek, amelyek már az elmúlt években is e célok elérésére törekedtek. A budapesti Néprajzi Múzeum és a párizsi Musée national de l’histoire de l’immigration (Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeum) három éve közösen foglalja el a területet, amelyben idén vendégül látnak más szervezeteket is, a Causa Creations számítógépes játékokat készítő stúdiót, Terre des hommes gyermekjogi szervezetet, és az UNICEF Magyarországot. Továbbá a #Living2gether nevű, bevándorlással foglalkozó kampányhoz kapcsolódó beszélgetések is itt kapnak helyet a gombócfőzés, vagy a mézeskalácsszív-készítés mellett. A sátor egy lakóház mintájára konyhából, hálószobából, öltözködőből áll, s e tematika mentén az érdeklődők magyarországi viseleteket próbálhatnak, vagy a regionális szokásokkal ismerkedhetnek. Mindezt különféle néphagyományokat, a migrációhoz, kivándorláshoz kapcsolódó történeteket, gyerekjogi adatokat bemutató tájékoztatók keretezik. E kavalkádból úgy tűnhet, a szervezők túl sokra vállalkoztak, ennyi mindent nem képes befogadni a néző egyetlen nap, vagy a fesztivál méreteit és kínálatát tekintve, fél-egy óra alatt. A cél azonban nem is ez, sokkal inkább, hogy bepillantást nyerjünk más kultúrákba, belekóstoljunk eltérő ízvilágokba, közelebbről tapasztaljunk meg idegen élethelyzeteket.
Az egymásra való odafigyelés első lépése pedig talán a mély, őszinte beszélgetésekben, a határokon, nyelveken átívelő kommunikációban rejlik. A sátor falára kifüggesztett, már említett „Arról álmodom…” molinó mellett helyet kapott egy világtérkép is, amelyen az emberek megjelölhetik mekkora távolság választja el őket a szeretteiktől. A rövidebb-hosszabb színes vonalakat rajzolókkal beszélgetvén kiderült, bár ők is fontosnak tartják a közös erőfeszítéseket, mégis van, aki a politikai rugalmatlanságban látja a fő problémát. Egy német fiatal szerint lassú és nehézkes az a rendszer, amellyel országa, és Európa befogadja a menekülteket. Úgy véli, minden ország közt egyenlő mértékben kellene elosztani az embereket. Egy fiatal lány azt is hangsúlyozta, hogy a szabadság mindenkit megillet, jogunk van ahhoz, hogy eldönthessük, hol szeretnénk élni. Ír fiatalok is hasonlóan vélekedtek, ugyanakkor kiemelték a jelenlegi menekültválsággal kapcsolatban, hogy érthető az is, hogy sok országban, például a németeknél, nehéz helyzet alakult ki a menekültek magas száma miatt. A térkép előtt álldogáló, Etiópától Spanyolországig piros vonalt rajzoló spanyol édesanyához, és örökbefogadott etióp kislányához lépvén is sajátos véleményekkel találkoztam. A középkorú nő elmesélte, bár ő spanyol születésű, kislányát gyakran érik negatív tapasztalatok az iskolában, egyes szülők például nem szívesen engedik át játszani hozzájuk a gyerekeiket. Szerinte a különféle Spanyolországban élő közösségek épp úgy megosztottak, mintha nem is egymás mellett, hanem egymás ellen kellene leélniük az életüket. Ő is úgy hiszi, hogy minden az oktatásban gyökerezik, ha ott egyenlő esélyekkel indulnának az emberek, minden probléma megoldható lenne.- Nem a politikusoktól kell várni a segítséget, nekünk kell segíteni egymást - mondta. Bár úgy látja, a változás épp csak elkezdődött, minden embernek apró lépéseket kellene tennie. A kislánya mindig szorongva kérdezi tőle, miért áll meg minden utcán fekvő embernél – mesélte nevetve, hozzátéve, szerinte ez is egyféle megoldás. - Két jó szó, egy kérdés arról, hogy hogy van az illető, vagy egy könnyed beszélgetés – senkinek sem árt, de az utcán lévő is embernek érzi magát tőle - említette. Beszélgetésünkbe néha számomra idegen szavak is keveredtek, hol franciául, hol spanyolul szólalt meg, egy-egy gesztusa közben hozzámért, miközben fél szemmel a kislányát figyelte, aki közben elszaladt gombócot készíteni. Így is tökéletesen megértettük egymást, s egy pillanatra talán mindketten hittünk abban, hogy nincs is olyan messze az a változás.

Punkok és dívák – bóklászás a Nagyszínpadon túl

Csákvári Géza
Publikálás dátuma
2018.08.13. 12:16

Fotó: Rockstar Photographers
A Szigeten megéri túrázni: könnyen előfordulhat, hogy a legjobb koncertélménbe meglepetésszerűen jön velünk szembe.
Ehhez néha szerencse is kell, hiszen, ha nem tűz a nap a Kaleo koncertjén a Nagyaszínpad előtt, akkor nem nézek egy árnyékosabb helyen lévő alternatívát, mert ez az izlandi blues rock banda igazi Nagyszínpadra való gig volt. A frontemberük, JJ Julius Son természetszerűen töltötte be a teret, az énekhangjáról nem is beszélve és a kedvéért még sokan a gutaütést is vállalták a vasárnap délutáni tikkasztó hőségben. 
De, a minden jónál lehet jobb is gondolat akkor jutott az eszembe, amikor betértem az A38 sátorba a Slaves nevű punk-rock duó produkciójára. Laurie Vincent (gitár, ének) and Isaac Holman (dob, ének) nótái kapcsán nem kell túl sok szofisztikáltságra számítani, dallamosan zajosak és enerváltak, ahogy azt az igazi punkoktól el lehet várni. Élőben pedig, hogy is fogalmazzuk meg: kettő, igazi, belevaló suttyót láttunk, akik frontálisan nyomták a nyersességet. Holman vagy több tucat dobverőt vert szét izomból, miközben olyan erővel dobta be magét minden nótába, hogy aggódtam, nehogy agyvérzést kapjon. Vincent a „művész” a csapatban, úgy nyúzza a gitárját, hogy azt még Sid Vicious is megkönnyezné. Ez a két pasi olyan „zajt” és bulit rendezett, hogy nagy, látványos és költséges show-val készülő headlinerek látták volna, akkor sírva mentek volna haza. Az idei Szigeten eddig ez volt az első olyan koncert, ahol azt éreztem, nem műsort, hanem elementáris zenélést látok. Ezt egyébként lelkes keménymag masszív pogózással hálálta meg, ők igazi rajongóknak tűntek, persze, csupa angol – talán ez az egész nem volt véletlen, hiszen idén kimagaslóan sokan érkeztek a Szigetre az Egyesült királyságból.  
Ez utóbbi lehet arra a válasz, hogy mit keresett a Liam Gallagher. Foghíjasan gyűltek össze a produkcióra, mely egyébként némi meglepetésre nem szólókarrier nótáit gyűjtötte össze, hanem inkább egy Oasis emlékkoncert volt egy fáradt rockn’n roll csillagtól. Gallagher szemmel láthatóan nem volt formában, éneklés helyett nem egyszer ordításra váltott, ami azért több mint kiábrándító volt. Talán csak az utolsó előtti dalnál, a Wonderwall-nál (mi másnál...) volt érezhető a kapcsolat a színpad és a közönség között. Egyszóval, Gallagher most csak a statisztikát javította... 
Az est fő nagyszínpados fellépője, a csupán huszonkét éves Dua Lipa viszont hozta azt, ami egy nagybetűs popsztártól elvárható. Elképesztő nagy tömeget vonzott a nagyszínpad elé az énekesnő, és már az első nótával, a Blow Your Mind-al jelezte, hogy ő most megugorja a szintet – elvégre pályafutása első nagy fesztivál headliner bemutatkozása volt a Sziget. Annak ellenére, hogy Dua Lipának még nincs annyi slágere és pazar nótája, hogy kitöltsön egy másfél órás show-t, mielőtt elnyomna a New Rules-t, mindent megtett, hogy ennek még a nyomát se érezzük. Táncolt, ugrált, tombolt, de ami ennél sokkal fontosabb: tisztán énekelt. Nem merült fel egy pillanatra sem, hogy playbackelne – ez pedig manapság nagy szó a popszakmában. Egyértelmű, hogy a pristinai születésű énekesnő épp az álomszerű karrierje egyik fontos lépése volt a Sziget fellépés. Ez pedig nagy szó, mert az idei fesztiválon meghökkentően sokan – főleg dívák – véreztek ezen a bizonyos nagyszínpadon.  
Ha pedig a nagy tehetségekről van szó, hadd utaljak vissza egy szintén huszonkét éves énekesnőre: a norvég Aurora Aksnes szombaton lépett fel az A38 sátorban. Ő már ráadásul visszatérő a Szigeten, de ami igazából fontos, hogy igazi átváltozó művész. A nóták között cincogó hangon, meghatódva köszönte meg az érdeklődést, majd amikor a táncosaival rázendített, egészen átalakult, mind orgánumban, mind személyiségben. Stílusosan, nagyotmondással jellemezném őt: megvan az új Björk!

Zenéből hidakat – Natacha Atlas a Szigeten

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2018.08.13. 10:16

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Ez az igazi multikulti: brit zenekar, egyiptomi származású énekesnő, nyugati, keleti és afrikai zenei stílusokat vegyít.
A Világzenei Színpad közönsége és előadói egészen kiválóan jelenítik meg azt sokszínűséget, és kultúraköziséget, amely a Sziget Fesztivált jellemzi. Nem volt ez másképp vasárnap este sem, amikor a nagy népszerűségnek örvendő Transglobal Undeground lépett fel Natacha Atlasszal. A finn Värttinä temperamentumos dallamai után a nyugati, keleti és afrikai zenei stílusokat ötvöző brit együttes eredetisége igazi kultúrfröccsként hatott. A szólókarrierje előtt a zenekar énekeseként tevékenykedő egyiptomi-brit családból származó énekesnő gyakran visszatér a gyökerekhez, és közösen lép fel a tagok tekintetében sokszor változó együttessel. A harmónia azonban tökéletes köztük, zenei fúzióik könnyedén elbódítják a közönséget, amely hangzásvilágukhoz hasonlóan rendkívül színes. Bár fél tízkor Dua Lipa zenélt a Nagyszínpadon, a sorokban nem csupán rasztahajú hippiket, és mezítlábas táncosokat lehetett látni – ahogy azt a zenei stílus alapján sokan feltételezik –, magyar és külföldi, tini és idős egyaránt jelen volt, és hullámzott a máshoz nem hasonlítható, fergeteges hangulatban. Az orientális, elektronikus, jazz, pop és ki tudja még milyen zenei elemeket ötvöző stílus könnyedén magával ragadja a hallgatóságot, és hagyja elveszni a különböző kultúrák rengetegében.
Előadásukat látva könnyen érthető, miért mondják sokan, a huszonöt éve fennálló együttes hidat képez a különböző kultúrák közt. A multi- és interkulturalizmus azonban nem minden, tudni kell jól használni is. Natacha Atlas és a Transglobal jól irányzott társadalmi üzenetei, a békéről és a szeretetről szóló felkiáltásai azonban nem hatnak üres szavakként. Az énekesnő a koncert egy pontján előkapta a Sziget „Útlevelét”, s felolvasta belőle az idei irányvonalakat, melyek többek közt a szabadság, szeretet, sokszínűség elvei mentén épülnek fel. S hirtelen fordulattal üzenetet küldött a szervezőknek is: úgy tudja, kevés helyi tud részt venni a fesztiválon, hisz egy napijegy ára (23900 Ft) egy heti fizetésükbe kerül, s szeretné, ha ez változhatna. Majd mintha mi sem történt volna, énekelt tovább. Talán tényleg lehet ilyen egyszerűen – villant be –, a pillérek már állnak is.