NVB;Patyi András;közigazgatási felsőbíróság;

Lemond a „bírságbajnok” – Patyi András távozik az NVB éléről is

Utódját már kedden meg is választják a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén.

„A Nemzeti Választási Bizottság elnöke lemondásának tudomásul vétele és új elnök megválasztása” - olvasható az NVB augusztus 14-i ülésének tervezett napirendjében. Patyi András ezzel – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori széke után – a választási bizottságot is otthagyja.

Kézenfekvő lenne azt gondolni, hogy mindez annak tudható be: a választási bizottság elnökeként áprilisban Patyi bírságot szabott ki a szabálytalanul kampányoló Orbán Viktorra. Orbán a győzelme után még egy videót is közzétett, amin végig gúnyolja a szerencsétlenül mosolygó elnököt. Többek közt „bírságbajnoknak" nevezte őt - mire Patyi, a független NVB elnöke bocsánatot kér tőle azért, amiért teljesítette kötelességét.

Valószínűbb azonban, hogy Patyi András felfelé mozdul eddigi pozícióiból: a Közigazgatási Felsőbíróság elnöke lehet belőle, ami a Kúria elnökével azonos szint. Ez bizalmi pozíció lesz, hiszen az általa vezetett szervezethez tartozik majd szinte minden olyan per, amelyben az állam valamelyik szerve az egyik fél.