Előfizetés

Saját házának kormányzott egy kisrepülőt a utah-i pilóta, hogy megölje családját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.14. 07:05

Fotó: Youtube
A férfit pár órával az eset előtt helyezték feltételesen, óvadék ellenében szabadlábra.
Saját házának vezetett egy kisrepülőgépet, a rendőrség szerint így akarta megölni magát és családtagjait egy férfi a Utah állambeli Paysonban hétfőn – írja az MTI a Fox televízió tudósítása alapján. A 47 éves Duane Youd egy bérelt Cessna sportrepülőgépet vezetett neki a háznak, tudván, hogy ott van a felesége és a felnőtt fia is. Youd szörnyethalt, családtagjai azonban sértetlenek maradtak. A férfit pár órával az eset előtt helyezték feltételesen, óvadék ellenében szabadlábra, miután előző nap családon belüli erőszak miatt letartóztatták. A CNN beszámolója szerint a férfi és felesége ittak, majd egy szóváltást követően Youd megütötte a nőt, így letartóztatták.       Noemi Sandoval rendőrhadnagy a Salt Lake Cityben megjelenő The Desert News című lapnak azt mondta: mivel Youd gyakorlott pilóta volt – teherszállító gépeket vezetett –, a rendőrség szerint nem baleset történt, hanem szándékosan irányította a Cessnát a háznak. 

Kirúgták az FBI-tól a Trump elnökké választásának megakadályozásáról levelező ügynököt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.13. 21:48
Peter Strzok
Fotó: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Napvilágra kerültek Peter Strzok okostelefonon írt üzenetei, a Szövetségi Nyomozó Iroda belső vizsgálatot is folytatott.
Elbocsátották a Szövetségi Nyomozó Irodától (FBI) Peter Strzok ügynököt, aki 2016-ban Donald Trump elnökké választásának megakadályozásáról levelezett – írja az MTI. Strzok elbocsátását az ügyvédje, Aitan Goelman jelentette be, hozzátéve, hogy ügyfele munkaviszonyát David Bowdich, az FBI igazgató-helyettese még pénteken megszüntette. A 48 éves Strzok vezető szerepet játszott Hillary Clinton volt külügyminiszter és a 2016-os elnökválasztás demokrata párti elnökjelöltje magánszerverről bonyolított hivatalos levelezéseinek vizsgálatában. Részt vett annak az FBI-álláspontnak a kidolgozásában is, amely azt javasolta, hogy a volt külügyminiszter ellen ne indítsanak bűnvádi eljárást azért, mert szigorúan titkos leveleit is gyakran nem hivatali úton, a védett számítógépes rendszeren keresztül, hanem magánszerverről bonyolította. Később részt vett a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság munkájában, amely azt hivatott feltárni, volt-e összejátszás Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és orosz tisztségviselők között Donald Trump megválasztásának elősegítésére. Robert Mueller azonban azonnal megvált tőle, amikor napvilágra kerültek Strzok okostelefonon írt üzenetei, amelyeket munkatársnőjéhez és szeretőjéhez, Lisa Page – szintén FBI-alkalmazotthoz – küldött még a 2016-os választási kampány idején. „Nem lesz elnök, ugye? Ugye?” - írta neki Lisa Page, mire Strzok azzal felelt: „nem, nem. Meg fogjuk akadályozni őt ebben”. Mind Lisa Page, mind Peter Strzok kongresszusi meghallgatáson számolt be levelezésükről. Az FBI belső vizsgálatot is folytatott, melynek nyomán a cég etikai bizottsága azt javasolta, hogy az ügynököt minősítsék vissza és függesszék fel a munkavégzésből hatvan napra. Strzok ügyvédje hétfőn azzal érvelt: az elbocsátás súlyosabb büntetés annál, mint amit az FBI a belső vizsgálat után javasolt, és különben is, szerinte Strzok csak a szólás szabadságának alkotmányban biztosított jogával élt. Donald Trump elnök Strzok elbocsátásának hírére azonnal Twitter-bejegyzéssel reagált. „Peter Strzok ügynököt éppen most rúgták ki az FBI-tól – végre. Az FBI és a DOJ (igazságügyi minisztérium) hamiskártyásainak listája egyre hosszabb és hosszabb” – írta Trump. 

Franciaországtól vár kártérítést a monacói herceg unokatestvére, amiért nem ő az uralkodó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.13. 21:25
Albert monacói herceg
Fotó: JEAN-PIERRE CLATOT / AFP
„Azt akarom, hogy kiderüljön az igazság” – mondta Louis de Causans.
Albert monacói herceg unokatestvére 351 millió euró kártérítés követel Franciaországtól, azt állítva, hogy a francia állam fortéllyal megfosztotta annak idején családját attól, hogy a monacói trónra kerüljön – írja az MTI. A 44 éves Louis de Causans francia gróf szerint az öröklés szabályainak meghamisításával szerzett Franciaország ellenőrzést a földközi-tengeri hercegség fölött, amikor a családját megfosztva születési előjogától a Grimaldi-ház egy másik ágát ültette a trónra. A férfi hangsúlyozza, hogy keresete nem Albert herceg, Monaco jelenlegi uralkodója, hanem a francia állam ellen irányul.
„Azt akarom, hogy kiderüljön az igazság, és a Franciaország által a családom ellen elkövetett igazságtalanságot rendbe tegyék”

– idézte De Causanst a Le Parisein napilap. A férfi a törvényes örökös nélkül meghalt II. Lajos (1922-1949) uralma után kialakult helyzetet kérdőjelezi meg. Szerinte a Monacót a 13. század vége óta irányító Grimaldi-ház egy másik ágának kellene most a trónon ülnie. Ez azonban azt jelentette volna, hogy Monaco ura a német származású Guillaume II de Wurtemberg-Urach lett volna, ami elképzelhetetlen volt az első világháború fényében Franciaország számára – mondta a gróf ügyvédje. De Causans azt állítja, hogy II. Lajos uralkodó Párizs nyomására fogadta örökbe Marie-Juliette Louvet-tól, egy párizsi kabaré hostessétől született törvénytelen lányát, a későbbi Sarolta hercegnőt, Albert herceg dédanyját 1919-ben. Monaco hercege az 1911-es alkotmányig abszolút uralkodó volt. 1918-ban született meg a szerződés Monaco és Franciaország között, amely kimondta, hogy a Monaco fölött védnökséget vállaló francia államnak jóvá kell hagynia minden jövőbeni monacói herceget. Szintén 1919-ben rendelet mondta ki, hogy trónörökös hiányában, örökbefogadott utód is trónra léphet. (Ezt később azonban visszavonták.) A Grimaldi-ház német ága 1924-ben lemondott miden jogáról a monacói trónt illetően. Mivel II. Lajos törvénytelen lánya, Sarolta nem örökölhette a trónt törvénytelen gyermekként, ezért II. Lajos hercegtől, Sarolta fia, Rainer herceg vette át az uralkodást 1949-ben.
„Ez vezetett ahhoz hogy a monacói trónt egy olyan gyermek örökölje, akinek anyja nem királyi származású. Úgy vélem ez a Grimaldiak hibája, de megtudtam, hogy a francia állam idézte elő ezt a helyzetet”

– magyarázta Causans. A gróf hangsúlyozta: Franciaország ezen cselekedete megakadályozta, hogy ő a monacói hercegség bevételeiből bármi módon részesüljön.