A nemdohányzók is napi három cigarettát "szívnak" a nagyvárosokban

Publikálás dátuma
2018.08.14 13:25
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
A tíz leglátogatottabb európai város levegőjének belélegzése olyan, mint ha naponta 1-4 cigarettát szívnánk el - figyelmeztetett az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség.
A légszennyezés egészségügyi hatásait vizsgálta az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség  nyáron a leglátogatottabb Európai városokban - írta a Greenfo. 
A légszennyezettség és a cigarettázás összehasonlítását a Berkeley Earth kutatásai alapján készítették a levegőben található finom részecskék koncentrációja alapján.
Ennek alapján Londonban három, Párizsban kettő, Prágában pedig négy „cigarettát szív el” naponta minden turista.
"A szakemberek azt javasolják, szennyezett levegőn ne végezzünk fizikai tevékenységét, és ne is együnk a szabadban. A nyári városlátogatások viszont éppen erről szólnak: a városi sétákról és az éttermek, kávézók teraszain üldögélésről, így a turisták, a gyerekek is, arra kényszerülnek, hogy olyan levegőt szívjanak, ami napi egy-négy cigaretta elszívásával egyenlő” – jelentette ki Jens Müller, a szövetség levegőminőségi és dízel koordinátora.
„Budapesten sem jobb a helyzet: az ide látogatók, ahogy az itt élők is napi három cigaretta elszívásával egyenértékű szennyező anyagot lélegeznek be”
– mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.
Mint mondta, a helyzet javításához elsősorban lakossági összefogásra van szükség, hiszen kutatás szerint minél erősebbek egy városban a civil szerveződések, annál jobb ott a környezet állapota. 
"Fontos, hogy a lakosok tájékozódjanak a helyzetről, beszéljék meg ismerőseikkel, jelezzék a sajtónak és a döntéshozóknak, hogy itt az ideje változtatni.”
A portál szerint a civil szervezetek mérései alapján a helyzet valószínűleg rosszabb, mint amit a hivatalos adatok mutatnak.

Mindent elborít a műanyagzacskó Pusztazámornál (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.18 13:13

Fotó: Hulladékvadász
Több kilométer hosszan mindent beborít a műanyaghulladék Pusztazámornál. A Hulladékvadász nevű szervezet tagjai videót is készítettek a megdöbbentő szennyezésről.
Egy Facebook-bejegyzés alapján tartottak terepszemlét hétvégén a Hulladékvadászok. Meglepetésükre a Pusztazámor és Tárnok határában lévő mezőn több kilométer hosszan mindent beborítanak a csomagolóanyagok; a fák, a bokrok, és az út menti árok is műanyagzacskókkal van tele.  
Mint írják, az a kérdés, hogy honnan került a tömérdek szemét a természetbe, annál is inkább érdekes, mert a helytől pár száz méterre található a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ. A környezetvédő szervezet a területen tapasztalt állapotokról tájékoztatja az önkormányzatot.
Hétfőn kezdődik a TeSzedd! elnevezésű hulladékgyűjtési akció. A JÖN Alapítvány a Cigicsikkmentes február és a Tudatos Tavasz kampánya után idén májusban is meghirdeti a csomagolásmentes hónapot.
Frissítve: 2019.03.18 14:01

Negyven kiló műanyagzacskót találtak egy partra vetődött bálna gyomrában

Publikálás dátuma
2019.03.18 11:28

Fotó: Facebook/D'Bone Collector Museum
Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, amelynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger - számolt be róla a The Guardian online kiadása hétfőn.
A fiatal Cuvier-féle csőröscet az emésztőrendszeri sokk miatt pusztult el, miután negyven kilogramm műanyagzacskót nyelt le.
A Mindanao szigeti Davao város D'Bone múzeuma Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a boncoláskor 40 kilogramm műanyagzacskót, köztük 16 rizses zsákot, négy, banánültetvényeken használt zsákot és rengeteg bevásárlózacskót vettek ki az emlős gyomrából. A múzeum tengerbiológusai szerint soha ennyi műanyagot nem találtak egyetlen bálnában sem.
 Rohamosan nő az eldobható műanyagzacskók használata Délkelet-Ázsiában. 2017-ben az Ocean Conservancy tengervédő szervezet azt állapította meg, hogy Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban több műanyagot zúdítottak az óceánba, mint a világ többi részén együttvéve. Darrell Blatchley tengerbiológus, a múzeum tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz évben boncolt delfinek és bálnák közül 57-et ölt meg a gyomrukba jutott műanyag.
Tavaly júniusban Thaiföld déli partjainál pusztult el egy cet, amely több mint 80 műanyag zacskót nyelt le, ezek mintegy nyolc kilogrammot nyomtak. Biológusok becslései szerint a thai vizekben évente 300 vízi állat - a delfinek és a bálnák mellett sok tengeri teknős - pusztul bele a műanyagszennyezésbe.
Szerző