Sziget Fesztivál;

Nyereséggel zárhat a 26. Sziget

Megdőlhet a két évvel ezelőtti félmilliós látogatócsúcs.

Idén is nyereséggel zárhat a ma hajnalban zárult, 26. Sziget-rendezvény - közölte tegnapi megkeresésünkre Kádár Tamás, a szervező Sziget Zrt. cégvezetője. Pontos forgalmi és eredménybecslést a tegnap este bizonytalanságaira tekintettel még nem adott. (Az égiek ugyan az utolsó napig kegyeikben tartották a fesztivált, kedd este kiadós zápor ülepítette le a vendégeket addig leginkább zavaró port.) A rendezvény tervezett költségvetése amúgy a tavalyihoz képest több mint tizedével 8,6 milliárd forintra ugrott: csak a húzónevekre egymilliárddal többet szántak, mint eddig.

 Legalább három nap - a szombat, a vasárnap és a hétfő - is teltházzal zártak - tette hozzá Kádár Tamás. A vihar előtt még az utolsó, keddi napi látogatószám is hasonló értékkel kecsegtetett. Mivel az Óbudai-szigetnek a rendezvény számára elkülönített 76 hektárján egyszerre 90 ezren férnek el, valószínűsítette, hogy a két évvel ezelőtti félmilliós látogatócsúcs is megdől. A területen normáláras boltot üzemeltető Aldi legalábbis rekordforgalomról számolt be. Tegnap a szervezők a 16 éves svájci Joelle Gbeassor személyében a 9 milliomodik Sziget-látogatót is köszöntötték a bejáratnál, aki örökbérletet kapott.

A Szigeten csak érintős bankkártyával, vagy – idén először – a karszalagba épített, a személyes adatokat is tartalmazó, előzetesen pénzzel feltöltött chippel lehetett fizetni. Tegnap a rendezvény területén tartott sajtótájékoztatóján Hornung Ágnes, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára szintén kiállt a készpénzmentes fizetés mellett. A Pénzügyi Tudatosság Kormánystratégia főbb irányvonalaival sok ponton kapcsolódik össze a kontinens legnagyobb zenei fesztiválja, a Sziget – fogalmazott. 

Az eseményen immár kilencedik éve gond nélkül bonyolítanak le alkalmanként több mint egymillió készpénzmentes fizetési ügyletet – közölte Kádár Tamás. A kereskedők megszerették a módszert, ami gyorsítja a fizetést, könnyíti az elszámolást és csökkentek a visszaélések. Az államtitkár a készpénzmentes fizetés révén nemzetgazdasági szinten több százmilliárd forintot is megtakaríthatónak tart. Így idén ősztől kísérleti jelleggel készpénzmentesiskola-program indul.