Sokan észrevehették, hogy ugyanattól a kalória-csökkentett étrendtől a család férfitagjairól valósággal olvadnak a kilók, a nőkhöz pedig makacsul ragaszkodnak. Ezt most a Diabetes, Obesity and Metabolism című folyóiratban publikált tanulmány is megerősítette - olvasható a LiveScience cikkében.
A kutatók több mint kétezer túlsúlyos, diabéteszt megelőző állapotban lévő felnőttet vizsgáltak. A résztvevők nyolc héten keresztül egy 800 kalóriás diétát követtek, az étrend főleg levesekből, gabonafélékből állt és naponta 1,5 csésze (375 gramm) alacsony kalóriatartalmú zöldséget - paradicsom, uborka és saláta - tartalmazott. A nyolcadik hét végén a férfiak és a nők 35 százalékának normális volt a vércukorszintje, és elmúlt prediabeteszes, azaz a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását megelőző állapotuk.
Több kiló mínusz, jobb egészség
Míg a férfiak átlagosan 11,8 kilogrammot, a nők 10,2 kilót fogytak a nyolc hét alatt. És kiderült, hogy a nagyobb súlycsökkenés jobb egészséggel, például alacsonyabb szívveréssel és kevesebb testzsírral és a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulásának csökkent kockázatával is járt. De azért van, ami a nőknek csökkent jelentősebben: a csípőjük körfogata.
Az alacsony kalóriatartalmú diétának azonban nem minden következménye volt pozitív. A nőknél például nagyobb mértékű HDL, azaz „jó” koleszterinszint-csökkenést észleltek, ami rossz hatással lehet a szív egészségére. A tanulmányban résztvevő nőknél nagyobb volt a csont ásványi sűrűségének csökkenése is, ami gyengébb csontozatra és kevesebb izomzatra utal. A férfiak testösszetételében több az izomtömeg és az anyagcseréjük is gyorsabb, mint a nőknek. Mivel szinte biztos, hogy a férfiak 800 kalóriánál naponta többet ettek a vizsgálat előtt, ezért a vizsgálat során nagyobb volt a kalóriahiány, ami magyarázhatja a gyorsabb fogyásukat is.
A tanulmány azt is kimutatta, hogy a férfiaknak nagyobb a belső szerveket körülölelő, úgynevezett zsigeri zsírja is. Ez gyorsítja az anyagcserét, és segít a kalóriaégetésben. A nők úgynevezett szubkután vagy puha zsírjának csökkenése nem csökkenti a metabolikus szindróma kialakulásának esélyét, mert ez a fajta zsír nem metabolikusan aktív.
A tanulmány megállapításai azonban csak a rövid távú változásokra koncentráltak, és arra nem vonatkoznak, hogy a résztvevők által elvesztett súly és az elért egészségügyi előnyök hosszabb ideig tarthatók-e.