Politikatörténeti Intézet;Földes György;

Ezúttal egy ingatlanért megy a kultúrharc

Az állam ellehetetlenítené az utolsó olyan intézményi háttérrel rendelkező kutatóintézetet, amely a kormánytól függetlenül vizsgálja a múltat – erre utal legalábbis, hogy a Politikatörténeti Intézettől (PTI) megfelelő kártalanítás nélkül vennék el a székhelyéül szolgáló épületrészt. 

Az intézet az Országházzal szemben álló hajdani Igazságügyi Palotában székel, amely az 1970-es évektől egészen a közelmúltig a Néprajzi Múzeumnak is otthont adott. Az egykori Párttörténeti Intézet jogutódjaként a PTI egy 1990-es megállapodás révén kapta meg további használatra az épületrészt. A megváltozott jogszabályokhoz igazodva 1996-ban új szerződést írtak alá, amely máig érvényben van, és amelynek értelmében a PTI térítésmentesen használhatja az ingatlant. 

- A használati jog miatt mégis évek óta pereskedik az állam és a Politikatörténeti Intézet, három egybehangzó bírói ítélet pedig az Intézetnek adott igazat– mondta a Népszavának Földes György.

Az ügyvezető igazgatót azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy a Magyar Idők csütörtöki cikke szerint az utolsó ítéletet követően az állam benyújtotta felülvizsgálati kérelmét, azaz hamarosan a Kúria mondhatja ki a végső szót.

Az ügy pikantériája, hogy a tervek szerint éppen a Kúria költözne az épületbe, azaz saját sorsáról is dönthet majd a testület. Korábban egyébként azt is kilátásba helyezték, hogy ha a legfelsőbb bírói szerv nem tudja elfoglalni az épületet, akkor Esztergomba kell majd költöznie.

- Ez nyilvánvalóan politikai nyomás a Kúrián– mondta Földes György, aki ugyanakkor abban bízik, hogy a testület nem a politikai, hanem a jogi szempontokat érvényesíti majd.

 A Politikatörténeti Intézet egyébként nyitott a tárgyalásokra, Földes György ezzel kapcsolatban több alkalommal is elmondta: a kezdetektől, 2012 óta azt mondjuk, hogy megfelelő ellentételezés esetén, jogaink és az érdekeink tiszteletben tartása mellett hajlandók vagyunk elköltözni.