Egy gyönyörű barátság kezdete – Trump lelkesen puncsol a diktátornak

Publikálás dátuma
2018.08.21. 08:55

Fotó: NICHOLAS KAMM, SAUL LOEB / AFP
„Én kedvelem őt. Ő kedvel engem” – mondta az észak-koreai vezetőről az amerikai elnök. Ismét kiemelte, hogy „jó a kémia”.
Donald Trump azt mondta, hogy valószínűleg újra találkozni fog Kim Dzsong Unnal, a lehetséges időpontról vagy helyszínről azonban nem közölt információkat. Az amerikai elnök – aki június 12-én Szingapúrban tárgyalt az észak-koreai vezetővel – a Reuters-nek adott interjújában közölte: annak ellenére, hogy Phenjannal „sok jó dolog” történik, a kereskedelmi vita miatt Peking már nem segít annyit a helyzet rendezésében, mint korábban. Trump közölte, hogy csak három hónapot dolgozott az észak-koreai kérdésen, míg elődei 30 éve dolgoznak rajta.
„Megállítottam az (észak-koreai) nukleáris kísérletezést. Megállítottam a rakétateszteket. Japán fellelkesedett. Hogy lesz tovább? Ki tudja?”

– fogalmazott.

Az amerikai elnök ismét elmondta, hogy „jó a kémia” közte és Kim Dzsong Un között, valamint nagyon jó a kapcsolatuk.
„Én kedvelem őt. Ő kedvel engem”

– jelentette ki.

Az amerikai elnök mindemellett arról beszélt: – az USA nem tesz engedményeket Törökországnak azért, hogy kieszközölje a fogva tartott amerikai lelkipásztor elengedését, –  nem tart attól, hogy a Törökország elleni szankciók az európai gazdaságra is negatív hatással lesznek, – megfontolná az Oroszország elleni szankciók feloldását, ha Moszkva Washingtonnak kedvező lépéseket tenne a szíriai és a kelet-ukrajnai válság rendezésében, – és tart attól, hogy Robert Mueller különleges ügyész a hamis tanúzás csapdájába akarja csalni a meghallgatásával, és ellene fogja felhasználni a nyilatkozatait.
Szerző
Frissítve: 2018.08.21. 08:56

Kevés a traktoros is – Drifttel igyekeznek hírt verni a szakmának

Publikálás dátuma
2018.08.21. 08:24
illusztráció
Fotó: RALF HIRSCHBERGER / AFP
Legalább 20 évbe telik az ágazati munkaerőhiány lefaragása, ha most sikerül a fiatalokat „megszólítani”.
A mezőgazdaságban is egyre feszítőbb a munkaerőhiány – hívja fel a figyelmet augusztus 25-i, Hódmezőrület című pályanépszerűsítő eseményük kapcsán a gépforgalmazó Axiál Kft. Tízből kilenc gazdaság szakemberhiánnyal küzd. Az iskolapadból évente az ágazat által igényelt 5 ezer végzősnek csak kevesebb mint tizede kerül ki. A mezőgépészet megítélése az elmúlt harminc év során alig változott. A szakmát még mindig olajosnak, elavultnak, alantasnak tartják, sok fizikai munkával és alacsony fizetéssel. A felmérések szerint a szektor elöregedett – idézik Umenhoffer Pétert, az Axiál marketingigazgatóját, a kampány egyik vezetőjét. A  átlagéletkor 50 fölötti, az iskolázottsági átlagszint ugyanakkor alacsony. A mezőgazdasági járművek kezelői így gyakorta hibásan használják és tönkreteszik az új gépeket. A traktorvezetéséhez ugyanis ma már mondhatni gépészmérnöki szaktudás szükségeltetik. A Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége Legyél te is mezőgépész! néven iskolások számára 11 pontból álló képzési és karrierprogramot állított össze. De a szakértő szerint még akkor is legalább 20 évbe telik az ágazati munkaerőhiány lefaragása, ha most sikerül a fiatalokat „megszólítani”. Ennek érdekében a Hódmezőrületen fesztiválhangulatban, úgy veterán, mint csúcsmárkás traktorok bemutatásával, versenyekkel, drifttel igyekeznek hírt verni a szakmának.
Traktorral egyáltalán nem könnyű driftelni, ezt az 1956-os Volvo traktort is sikerült felborítani:
Szerző
Frissítve: 2018.08.21. 08:25

323,88 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.08.21. 08:01
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama keddre virradóra a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
A gyengülő dollárral szemben a forint is viszonylag nagy nyereséget ért el. A dollárral szemben a forint 0,76 százalékkal erősödött, miközben az euró jegyzése is emelkedett dollárban. A dollárt a hétfő délutáni 282,94 forint után kedd reggel nyolc óra előtt 280,78 forinton jegyezték. Az euró ekkor 0,45 százalékkal állt erősebben 1,1534 dolláron. Az euró forintban hétfő délután 323,80-as, kedden reggel kissé magasabban, 323,88-as jegyzésen állt. A svájci frank jegyzése csökkent, hétfőn este 284,81 forinton, kedd reggel 283,98 forinton állt.
Szerző
Témák
euró dollár forint