Szovjet emlékek őrzői és feledői

Publikálás dátuma
2018.08.23 13:00
Gorbacsov és lánya, Irina sikeres orvos lett.
Fotó: AFP/ CARL COURT
Nagyon különböző sors jutott osztályrészül azoknak az embereknek, akik a Kreml egykori híres, illetve hírhedt vezetőinek a leszármazottai.
A legismertebb történet Sztálin lányáé, Szvetlana Allilujeváé. A generalisszimusz kedvencéből a hazáját elhagyó, az Egyesült Államokat választó, apja bűneit mélységesen elítélő, ugyanakkor zavaros életet élő, vagyonát elherdáló, kiszámíthatatlan természetű asszony vált, aki 2011-ben halt meg, 85 évesen. Szvetlana fia, Joszif Moszkvában kardiológusként dolgozott, és 2008-ban halt meg. Olga, a fiatalabbik lánya Chrese Evans néven lett ismert extravagáns punk az Egyesült Államokban. Az időközben buddhista hitre áttért, Oregon államban élő, régiségboltot vezető nő nem hajlandó sem Sztálinról, de még az anyjáról sem beszélni. Még oroszul sem tud. A világ másik végén, egy kis kamcsatkai faluban él Olga más apától származó nővére, Jekatyerina Zsdanova, aki a kommunista pártvezető Zsdanovnak is az unokája. Anyjának sohasem bocsátotta meg, hogy magára hagyta, még azt is letagadta az újságíróknak, hogy egyáltalán Szvetlana az anyja. Moszkvában geofizikát tanult az egyetemen, onnan a sok ezer kilométerre lévő Kamcsatkára utazott, hogy a vulkánokat tanulmányozza. Ott él katona férjével és két gyerekével. Sztálin első házasságából született fia, Jakov német fogságban halt meg a második világháború alatt, miután apja megtagadta, hogy szabadulásáért a Sztálingrádban elfogott Paulus tábornokot átadja a németeknek. Vaszilij fiának pedig, aki a második feleségétől származott, szintén tragikus sorsa volt: kazanyi száműzetésben alkoholizmusban halt meg. 
Akinek viszont minden sikerült, az Vjacseszlav Nyikonov, Sztálin legközvetlenebb emberének, Molotov külügyminiszternek az unokája. Az egyik legismertebb orosz politológus, a történelemtudományok doktora, a moszkvai állami egyetem dékánja, az állampárt, az „Egységes Oroszország” képviselője. De nem panaszkodhat Sztálin másik közvetlen emberének, Mikojannak az unokája, Sztasz Namin sem: a honi zene élő legendájaként tisztelik. A Sztálin utáni korszak emblematikus figurái közül Nyikita Szergejevics Hruscsov, miután félreállították, gyakorlatilag háziőrizetben töltötte élete hátralevő részét. Egyik fia, Leonyid a hivatalos verzió szerint harci pilótaként még 1943-ban eltűnt a fronton. Másik fia, Szergej a szárnyas és ballisztikus rakéták mérnökeként Lenin-díjat kapott, a Szocialista Munka hőse lett. 1991-ben érkezett az Egyesült Államokba, felvette az amerikai állampolgárságot, számos egyetemen tanított. A róla szóló utolsó amerikai híradások egyike szerint tavaly októberben Las Vegasban tartott előadást az orosz-amerikai kapcsolatokról. Hruscsov egyik unokájának, Julijának szürkébb és tragikusabb sors jutott. Tavaly Moszkvában elütötte a HÉV, miután állítólag nem a kijelölt helyen próbált átmenni a síneken. Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár fia, Jurij a külkereskedelmi miniszter első helyettese volt, de 53 évesen nyugdíjazták, miután Mihail Gorbacsov került a kommunista párt élére. Brezsnyev unokája, Andrej a politikában igyekezett pozíciókat szerezni a kommunisták oldalán, de nem sikerült megválasztatnia magát a törvényhozásba. Idén júliusban halt meg 57 évesen, szívbetegségben. Ami pedig a Szovjetunió utolsó elnökét, Mihail Gorbacsovot illeti, felesége korai halála után orvos lánya, Irina sikerének örülhetett, aki alapítványában is nagy szerepet vállalt. Két unokája van. A 38 éves Kszenyija ideje nagy részét Németországban tölti, és zárkózott életet él.
2018.08.23 13:00
Frissítve: 2018.08.23 13:00

Ha karácsonyig nem támadnak az oroszok, nem marad az ukrán hadiállapot sem

Publikálás dátuma
2018.12.16 18:21

Fotó: AFP/
Porosenko szerint nem zavarhatja meg a közelgő választásokat a hadiállapot. Ám az orosz katonák alig tíz százalékát vonta vissza Ukrajna határaitól Putyin.
Nem hosszabbítják meg az Ukrajna tíz megyéjében bevezetett hadiállapotot - a rendkívüli állapot egy formáját - december 26-i lejárta után, ha nem történik nagy szabású támadás Ukrajna ellen Oroszország részéről - biztosított újfent Petro Porosenko ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.
Az államfő leszögezte: azon az elvi állásponton van, hogy nem zavarhatja meg a jövő márciusban sorra kerülő elnökválasztás kampányát a hadiállapot. Mint fogalmazott:
"amennyiben nem támadnak az orosz csapatok, megkezdődhet a készülődés a választásokra az ország egészében".
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sajnálatos módon Oroszország a hadiállapot bevezetése óta az ukrán határ közvetlen közelében a területén állomásoztatott csapatoknak mindössze csak a tíz százalékát vonta hátrébb, a java része továbbra is ott tartózkodik.
2018.12.16 18:21

Tűzszünetről egyeztek meg Jemenben, aztán légicsapások miatt másnap el is halasztották

Publikálás dátuma
2018.12.16 16:43
képünk illusztráció
Fotó: AFP/
Csütörtökön írták alá az egyezményt a tűzszünetről, pénteken még folytak a harcok.
Légicsapásoktól és lőfegyverektől volt hangos a szombat éjszaka a nyugat-jemeni kikötővárosban, Hodeidában, annak ellenére, hogy csütörtökön tűzszünetben állapodtak meg a polgárháborúban szemben álló felek, írja az Euronews.
A beszámoló szerint hodeidai lakosok gránátvetők robaját és lőfegyverek kerepelését hallották a város külső részein pénteken, egy másik lakos pedig tüzérségi fegyverek zaját észlelte. A húszik szerint a kormány és a mögötte álló koalíció a felelős.
A kormányerők légicsapásaira válaszul vasárnap bejelentették a lázadók: részükről csak keddtől lép életbe a fegyverszünet.
Az eredeti megállapodás szerint a húszik tizennégy napon belül végrehajtják a csapakivonást Hodeida - és két másik város, Szalíf és Rász Ísza - kikötőjéből a fővárosba vezető út északi részére, a három kikötő pedig a kormányerők fennhatósága alá kerül. Az ezt követő hét nap során a húsziknak Hodeida városából is ki kell vonulniuk annak északi határain kívülre, és a várost az összes fegyveres csoportnak el kell hagynia.
A tárgyaló felek az ENSZ vezetése alatt működő vegyesbizottságot hoznak létre, amely a tűzszünet betartását, a kivonulást, továbbá Hodeida és a kikötők aknamentesítését ellenőrzi. Hodeida létfontosságú a segélyszállítmányok eljuttatásához, ezen a kikötőn keresztül jut be az élelmiszer-szállítmányok mintegy 70 százaléka Jemenbe.
A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz hű erők között. A konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságát is okozta; Jemenben milliók éheznek.
2018.12.16 16:43