Szovjet emlékek őrzői és feledői

Publikálás dátuma
2018.08.23 13:00
Gorbacsov és lánya, Irina sikeres orvos lett.
Fotó: AFP/ CARL COURT
Nagyon különböző sors jutott osztályrészül azoknak az embereknek, akik a Kreml egykori híres, illetve hírhedt vezetőinek a leszármazottai.
A legismertebb történet Sztálin lányáé, Szvetlana Allilujeváé. A generalisszimusz kedvencéből a hazáját elhagyó, az Egyesült Államokat választó, apja bűneit mélységesen elítélő, ugyanakkor zavaros életet élő, vagyonát elherdáló, kiszámíthatatlan természetű asszony vált, aki 2011-ben halt meg, 85 évesen. Szvetlana fia, Joszif Moszkvában kardiológusként dolgozott, és 2008-ban halt meg. Olga, a fiatalabbik lánya Chrese Evans néven lett ismert extravagáns punk az Egyesült Államokban. Az időközben buddhista hitre áttért, Oregon államban élő, régiségboltot vezető nő nem hajlandó sem Sztálinról, de még az anyjáról sem beszélni. Még oroszul sem tud. A világ másik végén, egy kis kamcsatkai faluban él Olga más apától származó nővére, Jekatyerina Zsdanova, aki a kommunista pártvezető Zsdanovnak is az unokája. Anyjának sohasem bocsátotta meg, hogy magára hagyta, még azt is letagadta az újságíróknak, hogy egyáltalán Szvetlana az anyja. Moszkvában geofizikát tanult az egyetemen, onnan a sok ezer kilométerre lévő Kamcsatkára utazott, hogy a vulkánokat tanulmányozza. Ott él katona férjével és két gyerekével. Sztálin első házasságából született fia, Jakov német fogságban halt meg a második világháború alatt, miután apja megtagadta, hogy szabadulásáért a Sztálingrádban elfogott Paulus tábornokot átadja a németeknek. Vaszilij fiának pedig, aki a második feleségétől származott, szintén tragikus sorsa volt: kazanyi száműzetésben alkoholizmusban halt meg. 
Akinek viszont minden sikerült, az Vjacseszlav Nyikonov, Sztálin legközvetlenebb emberének, Molotov külügyminiszternek az unokája. Az egyik legismertebb orosz politológus, a történelemtudományok doktora, a moszkvai állami egyetem dékánja, az állampárt, az „Egységes Oroszország” képviselője. De nem panaszkodhat Sztálin másik közvetlen emberének, Mikojannak az unokája, Sztasz Namin sem: a honi zene élő legendájaként tisztelik. A Sztálin utáni korszak emblematikus figurái közül Nyikita Szergejevics Hruscsov, miután félreállították, gyakorlatilag háziőrizetben töltötte élete hátralevő részét. Egyik fia, Leonyid a hivatalos verzió szerint harci pilótaként még 1943-ban eltűnt a fronton. Másik fia, Szergej a szárnyas és ballisztikus rakéták mérnökeként Lenin-díjat kapott, a Szocialista Munka hőse lett. 1991-ben érkezett az Egyesült Államokba, felvette az amerikai állampolgárságot, számos egyetemen tanított. A róla szóló utolsó amerikai híradások egyike szerint tavaly októberben Las Vegasban tartott előadást az orosz-amerikai kapcsolatokról. Hruscsov egyik unokájának, Julijának szürkébb és tragikusabb sors jutott. Tavaly Moszkvában elütötte a HÉV, miután állítólag nem a kijelölt helyen próbált átmenni a síneken. Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár fia, Jurij a külkereskedelmi miniszter első helyettese volt, de 53 évesen nyugdíjazták, miután Mihail Gorbacsov került a kommunista párt élére. Brezsnyev unokája, Andrej a politikában igyekezett pozíciókat szerezni a kommunisták oldalán, de nem sikerült megválasztatnia magát a törvényhozásba. Idén júliusban halt meg 57 évesen, szívbetegségben. Ami pedig a Szovjetunió utolsó elnökét, Mihail Gorbacsovot illeti, felesége korai halála után orvos lánya, Irina sikerének örülhetett, aki alapítványában is nagy szerepet vállalt. Két unokája van. A 38 éves Kszenyija ideje nagy részét Németországban tölti, és zárkózott életet él.
2018.08.23 13:00
Frissítve: 2018.08.23 13:00

Bekérették a budapesti svéd nagykövetet, mert egy miniszterük bírálta Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.15 20:27
FOTÓ: AFP / KISBENEDEK ATTILA
Fotó: /
A svéd szociális ügyekért felelős miniszter nemrég úgy fogalmazott, Magyarországon "a politika bűzlik a '30-as évektől." Szijjártó már akkor "visszaszólt", de mint kiderült, nem érte be ennyivel.
Bekérették a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a svéd szociális ügyekért felelős miniszter Magyarországot bíráló megjegyzése miatt - írja az MTI Szijjártó Péter közlésére hivatkozva.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter a minap azt a bejegyzést tette közzé a Twitteren, hogy "riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több »igazi« magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek."

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már akkor "visszaszólt" a politikusnak, hozzáfűzve, hogy "Magyarország a családokra költi a pénzt, Svédország pedig a migránsokra." Most pedig ismét jelezte, szerinte megengedhetetlen az a hangnem, amelyet a svéd miniszter használt.
A tárcához bekéretett nagykövetnek el is mondták, hogy elfogadhatatlannak tartják a svéd miniszter kijelentését.
"A diplomata a magyar álláspontot tudomásul vette, és ígéretet tett, hogy továbbítja" - mondta a miniszter.
2019.02.15 20:27

Fekete színű, mérgező hó hullott Szibériában (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:35
Szénbányászat - képünk illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
A környék, nem meglepő módon, a szénbányáiról ismert. Környezetvédelmi aktivisták szerint a jelenség jól megmutatja, milyen katasztrofális helyzetben van a régió.
Fekete hó hullott az égből Szibériában egy olyan régióban, amely leginkább a szénbányászatáról híres - írja a 444.hu. A hírek szerint ráadásul nem elég, hogy a hó sötét színű, még mérgező is. A jelenségről számos felvétel is készült, alább a brit The Guardian videóját láthatják:
A fekete hóért a szénpor a felelős, amely a Szibéria déli részén fekvő Kuzbass-régió számtalan külszíni fejtésű szénbányájából jut a levegőbe. Környezetvédelmi aktivisták szerint a fekete hó csupán a jéghegy csúcsa, valójában mindig ennyi szénpor van a levegőben, csak ez a hó miatt most jobban látszik.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a világ egyik legnagyobb széntermelő vidékének számító térségre borzasztó egészségügyi adatok jellemzőek. A rákos megbetegedések és a tüdőbajok száma átlagon felüli a térségben, a régió 2,6 millió lakosának várható élettartama pedig 3-4 évvel van az amúgy is alacsonynak számító orosz átlag (71,5 év) alatt.



2019.02.15 18:35