Európa nem tűri, hogy a feje felett és a kárára cselekedjenek

Publikálás dátuma
2018.08.22. 16:32

Fotó: BRITTA PEDERSEN / AFP/dpa
Az Európai Valutaalap létrehozását és független európai bankközi fizetési rendszer kialakítását sürgette a német külügyminiszter egy lapinterjúban.
Heiko Maas szerint az Európai Uniónak ellensúlyt kell képeznie a kétoldalú kapcsolatépítést előnyben részesítő Egyesült Államokkal szemben, vagyis ki kell állnia a többoldalú megállapodásokon alapuló (multilaterális) világrend mellett. Maas a Handelsblatt című német üzleti napilapban közölt vendégkommentárjában emlékeztetett arra, hogy Európa és az Egyesült Államok kapcsolatainak a lazulása nem Donald Trump amerikai elnökké választásával kezdődött, így nincs értelme annak, hogy Európa egyszerűen Trump időszakának a megszűntére várjon.   A miniszter szerint meg kell teremteni a multilaterális rend mellett kiálló erők szövetségét. Az amerikai politikával szemben szükséges ellensúlyra példaként az iráni atomprogramról kötött megállapodás ügyét említette. Szerinte stratégiai jelentősége van annak, hogy világosan megmondják Washingtonnak, Európa nem tűri, hogy a feje felett és a kárára cselekedjenek.    Németország csak Franciaországgal és más európai államokkal együtt tud egyensúlyt teremteni Amerikával szemben - emelte ki Heiko Maas, és úgy vélekedett, hogy az Európai Uniónak "a nemzetközi rend tartóoszlopává" kell válnia. A német külpolitika kiemelt céljának nevezte a szuverén, erős Európa felépítésér, amelyben a nemzetállamok a közösségi szintre helyezik át szuverenitásukat azokban az ügyekben, amelyekben egyedül messze nincs akkora erejük, mint egy egyesült Európának.  A német diplomácia irányítója szerint az EU-ban fokozatosan ki kell építeni a biztonsági és védelmi uniót, amely ugyan a transzatlanti biztonsági rendszer része, de önálló európai program is.

Már 2,3 millióan menekültek el az összeomlás szélén álló Venezuelából

Publikálás dátuma
2018.08.22. 15:32

Fotó: LUIS ROBAYO / AFP
Válsághelyzet alakult ki több dél-amerikai ország határán is a venezuelai menekültáradat miatt, az érintett országok regionális tanácskozást tartanak.
Ecuador kezdeményezésére összehívtak egy regionális találkozót, ahol a dél-és közép-amerikai országok a menekültválság megoldásáról szóló terveket fogják megvitatni- írja az Euronews. A kialakult helyzet többek közt azzal fenyeget, hogy a hatóságok nem tudják nyomon követni, mi történik az adott országba érkező külföldi állampolgárokkal, így minden fél egyetért abban, hogy javítani kell a kormányok közti együttműködést.
Venezuela kőolajexportra alapozott gazdaságát négy éve megrengette az olaj árának zuhanása, és az országot vezető Nicolás Maduro elnök képtelen úrrá lenni a válságon.
Súlyos hiány van alapvető gyógyszerekből, ám a legsúlyosabb problémát az élelmiszer és más alapvető áruk hiánya jelenti

-  nyilatkozta az ENSZ-főtitkár szóvivője, Stéphane Dujarric a portál szerint. Tömegek nem jutnak hozzá megfelelő kezeléshez, és olyan, korábban szinte teljesen eltűnt fertőző betegségek is visszatértek és terjednek, mint a kanyaró, tuberkulózis, a malária és a torokgyík. 1,3 millió venezuelai alultáplált. A helyzetet a hiperinfláció is súlyosbítja: a gazdasági csőd csalhatatlan jeléül, hétfőn levágtak öt nullát a helyi pénznem, a bolivár végéről. Az év végén ennek ellenére egy millió százalék is lehet az infláció mértéke a Nemzetközi Valutaalap becslései szerint.
Venezuelai kivándorlók állnak sorban a brazíliai Pacaraima ingyenkonyhája előtt
Fotó: MAURO PIMENTEL / AFP
2,3 millió ember menekült már el az országból az ENSZ becslése szerint. A többség Peruba, Brazíliába, Ecuadorba és Kolumbiába ment.
"Bárhol máshol jobb, mint Venezuelában. A biztonságot keressük egy másik helyen, mert nálunk nincs nyugalom"

- nyilatkozta a menekültek egyike. Ecuador mellett más dél-amerikai országok is a határátkelőkön a beléptetés szigorításával reagáltak a helyzetre.
Szerző

Gázpalackokkal megpakolt autóval hajtottak a városháza épületébe Hollandiában

Publikálás dátuma
2018.08.22. 13:15

Fotó: Twitter/RN7
A sofőr életét vesztette, vizsgálatot indított a rendőrség.
Gázpalackokkal megrakott autóval hajtott bele egy férfi a városháza épületébe a kelet-hollandiai Lingewaard településen szerda hajnalban, a feltételezett tettes a helyszínen életét vesztette – jelentette a helyi sajtó. Az MTI a De Gelderlander című lap tudósítása alapján azt írja, az ütközésben felrobbant az autóban lévő két gázpalack egyike és kigyulladt a jármű. A közelben megtalálták egy férfi holttestét, ami a hatóságok szerint azt mutatja, hogy az elkövető megpróbált elmenekülni. A sofőrt leszámítva senki nem sérült meg az Amszterdamtól körülbelül 100 kilométerre délkeletre fekvő településen történt incidensben, az épületben ugyanakkor komoly károk keletkeztek.
A helyi rendőrség vizsgálatot indított a történtek felderítésére, és arról számolt be, hogy „erős a gyanújuk” a tettes kilétét illetően, egyelőre azonban nem közöltek nevet vagy egyéb részleteket. Hangsúlyozták: nincs arra utaló jel, hogy terrorcselekményről lenne szó. Marianne Schuurmans polgármester megdöbbenésének adott hangot az esettel kapcsolatban.
Szerző
Témák
Hollandia
Frissítve: 2018.08.22. 13:16