Előfizetés

Új Ipoly-híd épül a szlovák-magyar határon

MTI
Publikálás dátuma
2018.08.22. 18:08
Illusztráció - a képen a Mária Valéria híd látható
Fotó: Kállai Márton
Új közúti híd épül az Ipolyon a szlovákiai Ipolyvarbó és a magyarországi Őrhalom között.
A szlovák kormány szerdán jóváhagyta a Szlovákia és Magyarország közötti közös közúti híd építésére vonatkozó kormányközi megállapodás tervezetét, amely lehetővé teszi az átkelést a személygépkocsik, a 3,5 tonnánál könnyebb tehergépkocsik, a gyalogosok és a kerékpárosok számára - közölte az MTI-vel Karolína Ducká, a közlekedési és építésügyi minisztérium szóvivője.
"Az újabb Ipoly-híd biztosítani fogja a térségben a jobb közlekedést. Közelebb hozza egymáshoz a két régiót, a lakosok napi szinten használhatják munkahelyük megközelítésére vagy kikapcsolódás céljából. Hozzáadott értéke a határ menti térségek idegenforgalmának fejlődése szempontjából is jelentős" - mondta Érsek Árpád szlovák közlekedési és építésügyi miniszter.
A szlovák közlekedésügyi tárca a közlekedési infrastruktúrára vonatkozó kormányközi megállapodások gesztoraként dolgozta ki a közös határhíd kivitelezésére vonatkozó javaslatot. A szlovák oldalon Ipolyvarbó község hatáskörében van a híd beruházói szintű előkészítése és felépítése, ehhez Besztercebánya megye nyújt támogatást. Az építkezés finanszírozását az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország 2014-2020 Együttműködési Program forrásaiból, a Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának pénzeszközeiből, illetve Besztercebánya megye költségvetéséből tervezik megvalósítani.
Jelenleg mindössze egy fahíd biztosítja Ipolyvarbó és Őrhalom összeköttetését, amelyen csak gyalogosok és kerékpárosok kelhetnek át. Az új közúti híd nemcsak őket fogja szolgálni, hanem a 3,5 tonnánál könnyebb tehergépkocsik és a nemzetközi személygépkocsi-forgalom előtt is nyitva áll majd - mutatott rá a szóvivő.

Több út lesz fizetős szeptembertől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.22. 17:56

Fotó: Kállai Márton
Több helyen módosul az útdíj mértékét és a díjköteles útszakaszokat szabályozó miniszteri rendelet.
A 2018 során épített és átadott új utak, útszakaszok és csomópontok miatt a díjköteles úthálózaton több helyen is új elemi szakaszok bevezetésére, új szakaszhatárok kijelölésére és nyomvonal korrekcióra volt szükség - írja honlapján a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ).
Az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló miniszteri rendelet alapján összesen 130 helyszínt érint a módosítás, ezzel pedig 6864 kilométerről 6880-ra nő a fizetős utak hossza.
A változások az alábbi utakat érintették:

3. sz. főút; 4. sz. főút; 5. sz. főút; 8. sz. főút; 14. sz. főút; 15. sz. főút; 21. sz. főút; 36. sz. főút; 40. sz. főút; 41. sz. főút; 45. sz. főút; 472. sz. főút; 47. sz. főút; 53. sz. főút; 62. sz. főút; 77. sz. főút; 85. sz. főút; 86. sz. főút; 445. sz. főút; 471 sz. főút; 813. sz. főút.

A részletek az útdíjköteles utakról szóló 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet 1. számú mellékletében, itt olvashatóak.

Holttestet találtak a Velencei-tónál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.22. 16:28
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az ismeretlen halottra a parton, a nádas közelében találtak rá kedden. A körülményeket közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják.
Nem tudni, mi okozhatta az illető halálát, mint ahogy azt sem, mióta lehetett a parton a teste - írja az esetről beszámoló feol.hu. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette a portálnak a horgászoktól szerzett értesülést: valóban találtak egy holttestet, melynek azonosítása azonban még folyamatban van.
Az illetékes rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja a haláleset körülményeit, így vélhetően egyelőre nem merült fel bűncselekmény gyanúja az ügyben.