Más réseket tömnek be a háziorvosok pénzével

Publikálás dátuma
2018.08.23 07:30

Fotó: Népszava/ Vajda József
A svájci alapellátási program pénzét kapják meg a betegszállítók és a kórházi gyermekellátók. A háziorvosok bevétele nem csorbul.
Hiába szerzett még Ónodi-Szűcs Zoltán, korábbi egészségügyi államtitkár 2,5 milliárdot az idei évre a háziorvosi ellátás javítására, az új kormányzat már el is vitte azt a betegszállítás és a gyermekellátás réseinek betömésére. A hétvégén a 168ora.hu fedezte föl a humántárca honlapján az átcsoportosításról szóló javaslatot.
A háziorvosi fórumokon azóta tart találgatás, hogy vajon finanszírozás mely elemét kurtítják meg, mikortól és mennyivel kaphatnak kisebb összeget a munkájukért. Beszéltünk olyan orvossal, aki a hír hallatán havi 40 ezer forintos elvonással számolt. Sokan azért zsörtölődnek, mert a szaktárcától nem kaptak előzetes tájékoztatást, csak a jogszabály-tervezetben leírtakat olvashatták, az meg nem tér ki arra, hogy az egyes praxisokat hogyan érinti a kormányzati átcsoportosítás.
A tárca szerint viszont nem éri kár a háziorvosokat, és a támogatásuk sem csökken. Lapunk kérdésére az egészségügyért felelős államtitkárság azt írta: a tervezettel eddig még fel nem használt forrást csoportosítanának át. Hangsúlyozták: a kormány elkötelezett az alapellátás helyzetének folyamatos javításában. Emlékeztettek arra is, hogy a háziorvosi szolgálatok havi finanszírozása 2010 és 2018 között közel megduplázódott. Megjegyezték azt is, hogy az átcsoportosítandó összegre a betegszállítás és a gyermekek fekvőbeteg ellátásában szükség van.
Ha a háziorvosokat nem is, de a pénz elvételével a betegeket egyértelműen kár éri, az összegből ugyanis a svájci alapellátási modellprogramot finanszírozták volna.
Mint emlékezetes: Ónodi-Szűcs Zoltán az akkori egészségügyért felelős államtitkár tavaly tavasszal beszélt arról, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) két projektjében újabb 9,2 milliárd forintot fordítanak a praxisközösségek működtetésére és fejlesztésére. Ehhez a kormány a 2018. évi költségvetésben további 2,5 milliárd forintot tesz hozzá a modellkísérlet kiterjesztésére, fejlesztésére.
Most ezt az összeget vonnák vissza - a tárca honlapján olvasható tervezet szerint. 
A lépés azért is különös, mert éppen a svájci alapprogramban kísérletezik ki - mint ahogyan azt a kormányoldalon is többször elismerték - az alapellátás megmentésének eszközeit. Nevezetesen, hogy kevesebb orvossal, hogyan juthat minél több szolgáltatáshoz ( szűrésekhez, egészség megőrzést segítő programokhoz) az alapellátásban a lakosság. Az említett 2,5 milliárd egyebek mellett arra is megnyitotta volna az utat sokaknak, hogy egyes szakorvosi szolgáltatásokat is a háziorvosuknál vegyék igénybe.  

Mi az a svájci alapellátási program?

Svájc és Magyarország kormányának társfinanszírozásában 2012 és 2017 között egy olyan alapellátás-fejlesztési modellprogramot működtettek, amelyben a háziorvosok, a védőnők egymással és más szakemberekkel - többek között gyógytornásszal, egészségpszichológussal, dietetikussal - szoros együttműködésben dolgoztak. A program keretében 16 észak- és kelet-magyarországi településen 24 háziorvosi praxis állt össze négy praxisközösséggé - Berettyóújfalu, Borsodnádasd, Heves és Jászapáti központtal - a jellemzően hátrányos helyzetű lakosság egészségi állapotának javítása érdekében. A modellprogram keretében jelentős szolgáltatásbővítés történt, kétszázezer ellátás - köztük sok a megelőzésre irányult - történt a három és fél év alatt. A programokba az érintett lakosság több mint 80 százalékát sikerült bevonni, és 12 százalékkal kevesebb embert utaltak szakellátásba, miközben javult a krónikus betegek életminősége. 

Szerző
Frissítve: 2018.08.23 07:30

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.