Előfizetés

Régen tiltották, ma kifejezetten ajánlott a mony fogyasztása

BJ
Publikálás dátuma
2018.08.24. 14:14
Illusztráció: Pexels
Korábban a magasnak tartott koleszterintartalma miatt nem javasolták a fogyasztását, pedig a tojásnak rengeteg jótékony hatása van.
A tojás, régi nevén mony az emberiség létezésének kezdetétől az egyik legjelentősebb táplálékforrás. Ennek oka, hogy általában könnyebben volt megszerezhető, mint például a hús, aminek tápértékével: fehérje- és zsírtartalmával simán vetekszik – írja a Wikipédia.
Kutatások bizonyítják: a vér magas koleszterintartalma szerepet játszik az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. Korábban felmerült, hogy a tojás fogyasztása növelheti ezek kialakulásának kockázatát. Az amerikai kardiológusokat tömörítő, American Heart Association (AHA) 1968-ban nem javasolt hetente háromnál több tojást, pontosabban tojássárgáját fogyasztani. Aztán egyre több kutatás igazolta, hogy ez az ajánlás a kutatási eredmények teljes félreértelmezésén alapult. Az évek során lassan gyűltek a tojásfogyasztást támogató tudományos adatok – olvasható a Webbeteg cikkében.
Az korábban is ismert volt, hogy a tojás rendkívül tápláló, fehérjetartalma magas minőségű, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Az is kiderült, hogy a benne lévő fehérje fogyasztása sokkal hamarabb vezet jóllakottsághoz, mint más fehérjeforrásoké. Ennek ellenére az elmúlt fél évszázadban a reggelire fogyasztott tojást sok helyen felváltották a szénhidrátokban gazdag gabonafélék, ami hozzájárulhat az elhízás elterjedéséhez. 
A tojás magas kolintartalma fontos szerepet játszik a magzati és újszülöttkori agyfejlődésben. Felnőtteknél a hiánya a gyulladások kialakulását okozhatja – ezek növelhetik a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, és akár az emlőrák kialakulásának kockázatát is. A fejlett országokban a lakosság 90 százaléka kolinhiányosan táplálkozik.
Illusztráció: Pexels
A tojássárgája zsírtartalmának közel fele olajsav, a többi telített és többszörösen telítetlen zsírsavakból áll. A tojás omega-6- és omega-3-zsírsavainak arányát a tyúkok tartási módja jelentősen befolyásolja: a kereskedelemben kapható, általában tápokon, illetve magvakon élő tyúkok tojásában kevesebb omega-3-zsírsav található, míg a szabadon tartott, „legelésző” tyúkok tojásának telítetlenzsírsav-tartalma kedvezőbb. 
2002-ben az AHA visszavonta a tojásfogyasztás korlátozásáról szóló ajánlását,  azonban továbbra is érvényben maradt az a javaslat, amely szerint napi 300 mg koleszterinnél többet nem ajánlott fogyasztani. 2012-ben aztán az amerikai kardiológusokat tömörítő társaság kimondta:
“Nincs rá bizonyíték, hogy az étkezéssel bevitt kevesebb koleszterin csökkentené az LDL-koleszterin szintjét a vérben”.

A következő évben más szervezetek is elismerték, hogy az elfogyasztott és a vérben lévő koleszterin szintje közt nincs összefüggés, így a tojás rehabilitálódott – olvasható a Webbetegen.
Illusztráció: Pexels
Az új kutatási eredmények pedig már azt jelzik, hogy jelentősen csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések és a stroke kialakulásának kockázata azoknál, akik mindennap fogyasztanak tojást. Napjainkban a táplálkozási tanácsadók legtöbbje a tojást már az egészséges étrend alapjának tartja – írta a BBC Health cikke alapján a HáziPatika.
A tojás elengedhetetlen például az agy egészséges működéséhez, nagy mennyiségben tartalmaz B12-vitamint és folsavat, amelyek az idegsejtek megfelelő működéséhez szükségesek. Forrása a D-vitaminnak, ami a kalciummal együtt erősíti a csontokat. Foszfortartalma segít megakadályozni a csontritkulás kialakulását. A tojásban olyan aminosavak és ásványi anyagok - szelén, vas, cink - vannak, amelyek erőssé, egészségessé teszik a hajat és a körmöt. Lutein- és zeaxantin tartalma pedig segít megelőzni az időskori szembetegségek kialakulását - derül ki a HáziPatika egy másik cikkéből.
Egy tojás, a méretétől függően 60-80 kalóriát tartalmaz, aminek, mivel zsír-és koleszterinmentes, csak 15-18 kcal a fehérje része. Ez viszont rendkívül jó biológiai értékű, könnyen emészthető fehérje, így a mony korlátozás nélküli mennyiségben fogyasztható - mondta – mondta Barcza Zsuzsanna dietetikus a Népszavának.

Kiderült, mitől függ emlékszünk-e bármire is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.24. 10:10
Illusztráció: AFP
A memória, a tanulási képesség és a kognitív rugalmasság egy agyban található fehérje lekapcsolási mechanizmustól függ – derült ki egy nemzetközi kutatásból.
Az, hogy a tanulás következtében felhalmozódó, úgynevezett Arc fehérje lehet a felelős a megfelelő agyműködésért, már nem újdonság. De, hogy ezt az új információk agyba érkezése után le kell kapcsolni és el is kell távolítani, hogy a tanultakat meg is tudjuk őrizni és képesek legyünk emlékezni rájuk, Dr. Mark Wall, a Warwick Egyetem Élettudományi Karának vezetője, a Bradford Egyetem valamint a Georgia Állami Egyetem kutatóival együttműködve fedezte fel – írta a ScienceDaily alapján az Egészségemre.com 

„Kapcs-ford”

Ez azt sugallja, hogy az idegrendszeri betegségekben – például Alzheimer-kórban – jellemző csökkent kognitív rugalmasságnak, azaz az új információkhoz való alkalmazkodás képességének és a következtében kialakuló megváltozott viselkedésnek, zavarodottságnak és az új információk megszerzésének és megőrzésének képtelenségének az oka az, hogy az Arc fehérje nem kapcsolódik le teljesen, és továbbra is az agyban marad.
A klinikai kutatók ezt a kulcsfontosságú felfedezést fel tudják használni arra, hogy jobban megértsék például az Alzheimer-kórt, és hatékony kezelési módokat fejlesszenek ki. További kutatásokra van még szükség ahhoz is, hogy kiderítsék, mi okozhatja az agyban ezt a hibás működést.

Megdobbant az ország szíve

Népszava
Publikálás dátuma
2018.08.23. 18:13
illusztráció
Fotó: AFP/Cultura Creative
Stílszerűen épp a nemzeti ünnepen, azaz augusztus 20-án „villant fel” a virtuális térképen az utolsó város, ahonnan fotó érkezett a SPAR alig két héttel korábban elindított kampányára. Ahonnan kirándulós szelfit posztoltak, az a helyszín megjelent a SPAR-térképen: a városok összekötve egy szív rajzolatát adták ki. 
Eszterék sportot űztek belőle. Először csak itt, helyben, Budapesten fotózkodtak, a Hősök terén. Aztán Lillafüred felé tartva megálltak Gödöllőn, és útközben még tettek egy kis kitérőt Hollókő irányába is. Poénnak gondolták az egészet, ám miután hallották, hogy ha a SPAR kirándulásra ösztöntő kampányára válaszul több mint ezer „ott jártam”-fotó befut, akkor az élelmiszerlánc egymillió forintot adományoz a Máltai Szeretetszolgálatnak, egymással versengve lőtték magukról a szelfiket. Az Ország Szíve-megmozdulást eredetileg azzal a céllal hívta életre a SPAR, hogy mozgósítsa a lakosságot: porolják le hátizsákjaikat, kerekedjenek fel és kiránduljanak együtt családok, barátok, fiatalok és nyugdíjasok éppúgy, mint elhivatott természetjárók és légkondifüggő yuppiek. A kampányban megjelöltek 16 belföldi várost, nevezetességet, ahonnan az arra járóktól bizonyító erejű fotóposztokat kértek. Ha egy helyszínre meghatározott számú képfeltöltés érkezett, akkor az adott helyszín aktívvá, láthatóvá vált a térképen.
„Mi magunk is meglepődtünk rajta, mekkora sikere lett a kampánynak, illetve hogy milyen sokan érezték fontosnak, hogy egy közösségi megmozdulás részesei legyenek" – mondja Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője. ,,Az adományhoz szükséges képmennyiség egy héten belül összegyűlt, augusztus végére pedig összesen több mint 3500 poszt született  Szegedtől Tokajig, Debrecentől Pápáig. A legtöbben Lillafüredről és Gyuláról posztoltak, ezekből a városokból csaknem 900 kép érkezett a kampány 13 napja alatt." A kommunikációs vezető szerint a siker többrétű: egyrészt üdvös, hogy rengetegen kimozdultak és ismerkedtek az ország csodás helyszíneivel – több olyan társaságról is tudnak, akik kifejezetten a felhívásra indultak útnak –, másrészt pedig megmutatta, hogy egy nemes és jótékony ügy képes mozgósítani az embereket. A kampány harmadik hozadéka, hogy nyilvánvalóvá tette: aki országra szóló közösségi akciót hirdet, annak nem kell az Instagramon és a Facebookon túl kezdeni a meséjét.