önkormányzat;tanácsadó;bérek;

Egymilliót is kereshet egy önkormányzati tanácsadó Budapesten

Tíz fővárosi kerület is alkalmaz tanácsadókat vagy főtanácsadókat, akiknek havonta 21 millió forintot fizetnek ki: van, aki, bruttó 660 ezer forint feletti fizetést vihet haza, de előfordul a milliós bérezés is.

Budapesten a 23 kerületi önkormányzat közül 10 alkalmaz (fő)tanácsadót. Összesen 39-et, és havi mintegy 21 milliót költenek rájuk, vagyis az átlagfizetésük bruttó 541 ezer forint – derült ki a Zoom.hu közérdekű adatigénylésére adott válaszokból. A pénzek kerületenként elég eltérőek: a legalacsonyabb havi díjazás bruttó 127 ezer forint – ez a minimálbérnél is kisebb –, a legmagasabb pedig több mint havi egymillió, ami már államtitkári fizetés.

Minden szempontból csúcstartónak mondható a kerületek között Óbuda. Itt van a legtöbb, tíz tanácsadó, és itt fizeti ki az önkormányzat összességében a legtöbb pénzt nekik: havonta bruttó 6,6 milliót. Ez 661 500 forintos átlagfizetést jelent, ami a tanácsadókat foglalkoztató tíz kerület átlagánál ugyan több, de nem biztos, hogy kirívó egyedi értékeket jelent.

Ezt csak azért nem jelenthetjük ki biztosan - írja a portál  - mert a III. kerület titkolózásban is csúcstartónak bizonyult, és egyenként nem adták meg a tanácsadókként foglakoztatott közalkalmazottak pontos fizetését, csupán egy átlagértéket. Ráadásul mindezt elég nehezen és lassan lehetett megtudni az önkormányzattól. Törvény írja elő, hogy alapesetben 15 naptári napon belül kell kiadni a közérdekű adatot, ám Óbudának ez nem sikerült.

 A 15. napon küldtek ugyan választ, ám az a kért információk közül – (fő)tanácsadók száma, neve, munkaköre, juttatása – csak annyit árultak el konkrétan, hogy tízen vannak. Sürgető levelek, telefonok és újabb több mint három hét várakozás után elküldték a neveket és a munkaköri leírást, ám a fizetéseket nem. Újabb levelezés és a jogszabályi előírások közös elemzése után is csak az átlagfizetést voltak hajlandóak elárulni.

Akár egymilliót is fizet a XII. kerület

A pontos számokat közlő kerületek közül a legmagasabb egyéni tanácsadói fizetést a XII. kerület kínálja. Itt két tanácsadónak összesen havi bruttó 1,75 milliót fizetnek, de ebből az egyikük, aki stratégiai feladatokért felel, egymillió-hatezer forintot keres, emellé jár mobil és cafeteria is. Ez összességében a középmezőnyben való szereplésre elég, és 30 forintos lakosságszám-arányos kiadást jelent.

Szintén két tanácsadót foglalkoztat az II. kerület, és ők egységesen 451000 forintot kapnak, továbbá az összes önkormányzati köztisztviselőt megillető cafeteria és ruházati költségtérítés is jár nekik, valamint havi 8000 forintos értékhatárig telefonálhatnak az önkormányzat számlájára.

 Újbudán Óbudához hasonlóan ugyancsak 10 (fő)tanácsadó dolgozik, ám jóval kevesebbért, mivel az ő alapfizetésük összesen csak 4,3 millió forint havonta.

 A XI. kerületben a legkisebb bruttó tanácsadói bér 300 ezer, a legmagasabb pedig a 649 ezer forint. Viszont igazán bőkezűek az egyéb juttatásokkal: a máshol is adott évi 200 ezer forintos cafeterián felül itt mind a tízen kaptak mobilt (Samsungot, IPhone-t, Huawei-t) és hozzá havi(!) 5-10-20-25 ezres telefonköltség-hozzájárulást. őt, egyedüliként Budapesten, a három legjobban kereső tanácsadónak “vezetői költségtérítés” is jár, havi 224-259 ezer Ft. 

 A két, tanácsadókra legtöbbet költő – kormánypárti vezetésű – önkormányzatnál jóval szerényebbnek bizonyultak a többiek: a tanácsadók számát és fizetését nézve is. Ezt mutatja, hogy a képzeletbeli dobogó harmadik lépcsőjére már az óbudai havi összeg harmadával és az újbudai költés felével fel lehetett kerülni.

A harmadik helyet az ellenzéki vezetésű Zugló foglalja el, mivel ott három tanácsadóra 2,25 milliót költenek. A népesség arányához viszonyítva itt nem is kerülnek annyiba ezek a köztisztviselők: a 124 ezres városrészben a csecsemőtől az aggastyánig mindenki havi 18 forinttal járul hozzá a foglalkoztatásukhoz – ugyanez az érték a III. kerületben 50, a XI. kerületben pedig 28 forint. A kerületi kifizetéseket bemutató teljes cikket ide kattintva olvashatják el.