Előfizetés

Farkast fotóztak a Börzsönyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.24. 16:12
Illusztráció
Fotó: AFP
Egy kameracsapda kapta rajta a hegységben ólálkodó ragadozót.
"Jó eséllyel a mostani a legelső farkasfotó, ami valaha a Börzsöny hegységben készült"

- írja a farkasról készült képet közzétevő Bedő Péter, a Börzsöny Alapítvány nagyragadozó-kutatója. Vannak a farkasokhoz megszólalásig hasonló kutyafajták, illetve akár hibridek is előfordulhatnak - írja Facebook-posztjában Bedő -, de figyelembe véve olyan más nyomokat is, mint például a hegységben gyűjtött állati DNS-minták, "nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy a képen látható kutyaféle egy farkas".
Januárban a Bükk-fennsíkon jártak farkasok, áprilisban az Aggteleki Nemzeti Parkban rögzített farkasokat a kameracsapda, de a Zempléni Tájegység erdeiben rendszeresen megfordulnak különböző nagyragadozók - írja a Bedő posztját kiszúró Sokszínű Vidék. A farkas hazánkban fokozottan védett faj, fontos szerepet játszik a vadállomány természetes, évezredek során kialakult szabályozásában.

Ön hova dobja a kontaktlencséjét?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.24. 11:11
Illusztráció: AFP
Amerikában évente 23 tonnányi kontaktlencsét húznak le a vécén, amelyek a tengervízben mikroműanyaggá bomlanak, a talajban koncentrálják a mérgeket.
Az Arizonai Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint az Egyesült Államokban évente 2,6-2,9 milliárd darab, összesen 23 tonna súlyú kontaktlencsét húznak le a vécén vagy dobnak a lefolyóba, és ezzel is szaporítják a műanyagszemetet. Az egész országra kiterjedő kutatás adatai alapján úgy tűnik, hogy a felhasználók 15-20 százaléka szabadul meg így az elhasznált lencséktől, ami arányaiban talán nem tűnik soknak, de a 45 millió embertől származó szemét feldolgozása érzékelhető problémát jelent - írta a Qubit.

Koncentrált méreg

A kutatást vezető Charles Rolsky 13 kontaktlencse-gyártó közreműködésével elemezte az eldobott lencsék sorsát – kipróbálta, hogyan viselkednek „természetes” környezetükben, vagyis a szennyvízben. Egy részük a tengerbe jut, ahol csáp nélküli medúzákként lebegnek, majd apró darabokra hullanak szét, és a többi mikroműanyaghoz hasonlóan elindulnak felfelé a táplálékláncban. Egy másik részük a talajban köt ki, és ez a veszélyesebb: a kontaktlencsék felszívják a folyadékot, és ha ez például valamilyen gyom- vagy rovarirtó, koncentráltan juttathatják el azt a táplálékláncba.

Lucy miatt nem lehet többet állatkereskedésben kiskutyát venni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.23. 12:12
Illusztráció: AFP
Nem fognak többé kiskutyát és kiscicát árulni az állatkereskedések Nagy-Britanniában, hogy megakadályozzák az illegális állattenyészetek működését - számolt be róla a BBC hírportálja alapján az MTI.
Aki a jövőben hat hónaposnál fiatalabb kölyökkutyát vagy kismacskát akar vásárolni, örökbe fogadni, annak közvetlenül a tenyésztőkkel vagy állatmenhelyekkel kell majd kapcsolatba lépnie egy új rendelet szerint, amelynek előterjesztését májusban vitatták meg a brit törvényhozásban.
Azt már október 1-től megtiltják, hogy az engedéllyel rendelkező állatkereskedők nyolchetesnél fiatalabb kutyát és macskát árusítsanak. Angliában egyébként kevesebb mint száz kereskedőnek van engedélye. A szigorítás célja, hogy gátat szabjanak a szaporításnak.
A hatóságok figyelmét 2013-ban a Lucy nevű kutya esete hívta fel a botrányos tenyésztőtelepekre. Az akkor ötéves kutyát egy walesi kutyatenyészetből menekítették ki. Az állat súlyos beteg volt: szűk ketrece miatt elferdült a gerince és epilepsziás lett. Lucy 2016-ban pusztult el. Az eset nyomán indult kampány a Lucy-törvény elfogadásáért, amellyel meg akarták tiltani, hogy harmadik féltől kerüljenek kereskedelmi forgalomba az állatkölykök. A törvényt támogató petíciót csaknem 150 ezren írták alá. 
Michael Gove brit környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: a tiltással biztosítható lenne, hogy a kis állatok élete jól kezdődjön, azok az emberek pedig, akik nincsenek tekintettel az állatok jólétére, többé nem részesülhetnének a szörnyű üzlet hasznából. Theresa May kormányfő tavaly ígéretet tett arra, hogy leszámolnak az országban működő illegális tenyésztelepekkel.