Farkast fotóztak a Börzsönyben

Publikálás dátuma
2018.08.24 16:12
Illusztráció
Fotó: AFP/
Egy kameracsapda kapta rajta a hegységben ólálkodó ragadozót.
"Jó eséllyel a mostani a legelső farkasfotó, ami valaha a Börzsöny hegységben készült"
- írja a farkasról készült képet közzétevő Bedő Péter, a Börzsöny Alapítvány nagyragadozó-kutatója. Vannak a farkasokhoz megszólalásig hasonló kutyafajták, illetve akár hibridek is előfordulhatnak - írja Facebook-posztjában Bedő -, de figyelembe véve olyan más nyomokat is, mint például a hegységben gyűjtött állati DNS-minták, "nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy a képen látható kutyaféle egy farkas".
Januárban a Bükk-fennsíkon jártak farkasok, áprilisban az Aggteleki Nemzeti Parkban rögzített farkasokat a kameracsapda, de a Zempléni Tájegység erdeiben rendszeresen megfordulnak különböző nagyragadozók - írja a Bedő posztját kiszúró Sokszínű Vidék. A farkas hazánkban fokozottan védett faj, fontos szerepet játszik a vadállomány természetes, évezredek során kialakult szabályozásában.
2018.08.24 16:12

50 ezer környezetszennyező golflabdát halásztak ki a Monterey-öböl vízéből

Publikálás dátuma
2019.01.22 12:12
Illusztráció
Fotó: Pexels/
A tengeri élővilágot károsító újabb forrásra bukkantak kutatók és önkéntesek a kaliforniai Monterey-öbölben lévő tengeri természetvédelmi területen és partvidékén, ahonnan mintegy két és fél tonnányi golflabdát távolítottak el két év alatt - írta az MTI a Phys.org alapján.
A szakemberek számításai szerint golflabdákból mintegy 28 kilogrammnyi mikroműanyag erodálódott az öböl vízébe. Matthew Savoca, a Stanford Egyetem tengerbiológusának figyelmét kaliforniai középiskolások hívták fel arra, hogy az öbölben végzett merüléseik során nagy mennyiségű golflabdára bukkantak a óceán mélyén, és elkezdték kihalászni a tengeri élővilágra káros labdákat három part menti golfpálya közeléből. 
2016 májusától 2018 közepéig csaknem 40 ezer golflabdát szedtek össze az öböl mélyén. A part menti strandok megtisztításakor a fenntartók csak Pebble Beachen további mintegy tízezer golflabdára bukkantak. Az Elsevier kiadó hírportálján megjelenő Marine Pollution Bulletin című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek úgy becsülték, ez a mennyiség két és fél tonna súlyt tesz ki. A tudósok a Pebble Beach-i golfpályán játék közben elveszített labdák számát tekintve kiszámolták, hogy csak ebben a térségben évente mintegy százezer elveszett golflabda szennyezi a környező tengeri és szárazföldi térséget.
Megvizsgálták az összegyűjtött golflabdák állapotát is. A modern golflabdák burka önthető poliuretán elasztomerből készül, belsejében szintetikus gumi van. A gyártók cink-oxidot, zink-akirlátot és benzol-peroxidot is hozzáadnak, hogy növeljék rugalmasságát és tartósságát. Ezek az anyagok mérgezőek a tengeri élővilágra. A kihalászott golflabdák többsége alig használt volt. Találtak azonban közöttük erősen mállottakat, széttöredezetteket. A tudósok kiszámították, hogy belőlük mintegy 28 kilogrammnyi mikroműanyag erodálódott.
A szakemberek most a középiskolások segítségével egy olyan rendszeren dolgoznak, amellyel megelőznék a tengervizek golflabdaszennyezését.
Szerző
2019.01.22 12:12
Frissítve: 2019.01.22 12:12

David Attenborough: a mostani tetteink a következő évezredeket befolyásolják

Publikálás dátuma
2019.01.22 11:30

Fotó: AFP/ Fabrice COFFRINI
A világhírű természettudós Davosban, a Világgazdasági Fórumon elhangzott beszédében azt mondta, az emberi tevékenység új korszakot teremtett, de azonnali lépésekkel az éghajlatváltozás megállítható.
"Az Édenkert nincs többé."
- fogalmazott David Attenborough.
A világhírű természettudós arra ösztönözte a világ politikai és üzleti vezetőit a davosi konferencián elmondott beszédében, hogy új lendülettel vessék bele magukat az éghajlatváltozás kezelésébe, mielőtt helyrehozhatatlanná válnak a káros hatásai - írta a Guardian.
A 92 éves természettudós kiemelte, az emberi tevékenység új korszakot hozott létre, amely alááshatja a civilizációnkat. 
"Én egy másik korból származom, a holocén korban születtem."
Mint mondta, az, a 12 ezer éves, stabil klimatikus viszonyokkal jellemezhető időszak lehetővé tette, hogy az emberek letelepedjenek, gazdálkodjanak és civilizációkat hozzanak létre. Mindezek hatására lettünk ilyen globálisan összekapcsolt fajjá. A holocén azonban véget ért, úgy megváltoztattuk a világot, hogy a tudósok szerint már egy új földtörténeti korban: az antropocénban, az emberek korszakában vagyunk.
Attenborough figyelmeztetett, hogy túl kell lépni a bűntudaton és a vádaskodáson, és gyorsan neki kell kezdeni a gyakorlati változtatásoknak. A Világgazdasági Fórum előtt készült felmérés alapján jelenleg a környezeti fenyegetések jelentik a legnagyobb veszélyt a világgazdaságra, és aggodalomra ad okot, hogy az országok közötti együttműködés romlik. A legendás természetfilmes azt is elmondta, meglepődött, milyen tempóban sérült a környezet: tévés karrierje alatt végigkísérte, milyen károkat szenved el a természet. A közelmúltban Nagy-Britannia legmegbízhatóbb hírességének választott tudós úgy fogalmazott: ha az emberek megértik, mi forog kockán, megengedik a kormányoknak és a vállalkozásoknak, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket. 
Mint mondta, két éven belül megszületik az ENSZ döntése a klímaváltozás kezeléséről, a fenntartható fejlődésről. 
"Amit most és az elkövetkező néhány évben, az befolyásolja a következő néhány ezer évet."
Beszéde után újságíróknak Attenborough hangsúlyozta, a gazdasági modellek megváltoztatására van szükség. Úgy vélte, a növekedés hirtelen vagy tervezetten, de véget fog érni. Bízik abban, hogy sikerül hatnia a döntéshozókra.
2019.01.22 11:30
Frissítve: 2019.01.22 11:31