Farkast fotóztak a Börzsönyben

Publikálás dátuma
2018.08.24 16:12
Illusztráció
Fotó: AFP
Egy kameracsapda kapta rajta a hegységben ólálkodó ragadozót.
"Jó eséllyel a mostani a legelső farkasfotó, ami valaha a Börzsöny hegységben készült"
- írja a farkasról készült képet közzétevő Bedő Péter, a Börzsöny Alapítvány nagyragadozó-kutatója. Vannak a farkasokhoz megszólalásig hasonló kutyafajták, illetve akár hibridek is előfordulhatnak - írja Facebook-posztjában Bedő -, de figyelembe véve olyan más nyomokat is, mint például a hegységben gyűjtött állati DNS-minták, "nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy a képen látható kutyaféle egy farkas".
Januárban a Bükk-fennsíkon jártak farkasok, áprilisban az Aggteleki Nemzeti Parkban rögzített farkasokat a kameracsapda, de a Zempléni Tájegység erdeiben rendszeresen megfordulnak különböző nagyragadozók - írja a Bedő posztját kiszúró Sokszínű Vidék. A farkas hazánkban fokozottan védett faj, fontos szerepet játszik a vadállomány természetes, évezredek során kialakult szabályozásában.

Hamarosan felére esik vissza a hőmérséklet, szél közelít és zápor

Publikálás dátuma
2019.03.23 14:19

Fotó: Shutterstock
Kedden pedig akár a hó is megeredhet. Na jó, csak a hegyekben.
Vasárnap folytatódik a kellemes tavaszi időjárás, bár időnként északon, északkeleten megnövekszik a gomolyfelhőzet. Északkeleten egy-egy gyenge zápor és élénk széllökések is előfordulhatnak, írja az idokep.hu. A legmelegebb órákban 17-22 fokra számíthatunk. Hétfőre egy hidegfront érkezik, ennek következtében feltámad az északnyugatira forduló szél. A napsütés mellett, főként északkeleten és az ország déli, délnyugati felében esőre, futó záporokra is számítani kell. Sokfelé 12-14 fokig esik vissza a csúcshőmérséklet, de az Alföldön még 15-19 fokot mérhetünk. Kedden a szeles időben legfeljebb keleten fordulhat elő egy-egy jelentéktelen zápor. Délután 8-14 fokot mérhetünk. Éjjel fagypont közelébe hűl le a levegő. Szerdán hűvös, többfelé szeles idő várható helyenként futó záporral, a hegyekben esetleg hózáporral.

A fáknak is ver a szívük

Publikálás dátuma
2019.03.23 10:10
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A fák éjszaka többször is felemelik és leeresztik az ágaikat, egy kutatás szerint ez jelzi a víz- és cukorszállításuk ciklusát, azaz a „véráramlásukat" és a „szívverésüket”.
Eddig úgy tudtuk, a fák a glükóz fotoszintéziséhez szükség vizet a nappali órákban vezetik a gyökerektől a levelekig. Új tanulmányok szerint azonban egyes fák éjszaka akár tíz centiméterrel is lejjebb engedhetik az ágaikat, hogy aztán napkeltekor újra felemeljék azokat. A folyamat olyan lassú és finom, hogy eddig a tudósok azt hitték, csak bizonyos fajtáknál történik meg, de kiderült, a jelenség szinte általános – írta a filter.hu az IFL Science alapján.
Dr. Zlinszky András, a dániai Aarhus Egyetemen lézer szkenner technikával megmérte 22 fa és bokor ágainak és leveleinek pontos elhelyezkedését. Az eredmények arra utalnak, hogy a mozgás a növények víznyomásának változásával függ össze, azaz a fák szivattyúznak, tehát "véráramlásuk" és "szívverésük" van.  
A kutatók reményei szerint a szokásos mozgásformáktól való eltérések megállapítása lehetővé teszi a fák stresszes állapotának és betegségének diagnosztizálását, ami lehetőséget teremt a a korai beavatkozásra.
Témák
fák
Frissítve: 2019.03.23 10:12