Rács mögött marad Bróker Marcsi

Publikálás dátuma
2018.08.25 12:30

Fotó: MTI/ Mészáros János
A karácsonyt is a rácsok mögött tölti a Kun-Mediátor Kft. egykor külföldre szökött vezetője, mivel jogerőssé vált a Szegedi Ítélőtáblának az előzetes letartóztatás fenntartásáról hozott döntése. A karcagi nő a vád szerint több mint 12 milliárd forint kárt okozott ügyfeleinek.
Idén már biztosan nem kerül ki az előzetes letartóztatásból a Kun-Mediátor Kft. egykor külföldre szökött, most előzetes letartóztatásban lévő vezetője, a sajtóban csak Bróker Marcsiként emlegetett D. Sándorné, aki a vád szerint több mint 12 milliárd forint kárt okozott ügyfeleinek – tudta meg a Vasárnapi Hírek. Jogerőre emelkedett ugyanis a Szegedi Ítélőtábla július közepén hozott döntése, amelyben elutasította a vádlott és védője kérelmét, hogy enyhítsenek a kényszerintézkedésen. (Az nem derült ki, hogy az előzetes letartóztatás helyett pontosan mit kértek: házi őrizetet, lakhelyelhagyási tilalmat vagy szabadlábra helyezést.) Elvben a júliusi döntés ellen lehetett volna fellebbezni a Kúriához, csakhogy ott a lap érdeklődésére azt közölték, hogy „D. Sándorné terhelt ügyében nem érkezett beadvány a Kúriára”. Így viszont az előzetes letartóztatás fenntartása jogerős lett. Mivel az előzetes letartóztatás ügyében félévenként kell újabb döntést hozni, az új felülvizsgálat január közepén lesz esedékes. Ez persze nem jelenti azt, hogy akkor ki is engedik az előzetesből a volt cégvezetőt, csak azt, hogy ismét megvizsgálják a kényszerintézkedés enyhítésének lehetőségét. A Szegedi Ítélőtábla már fél évvel ezelőtt, azaz az idei év elején is felülvizsgálta a kérdést és akkor is úgy ítélte meg, hogy „az előzetes letartóztatás elrendelésére szolgáló okok (így például a szökés, elrejtőzés veszélye) változatlanul fennállnak”. Ez amúgy érthető is, hiszen a Kun-Mediátor Kft. egykori vezetője a botrány 2015 tavaszi kirobbanása után külföldre szökött, a magyar hatóságok pedig nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene. Végül a közép-amerikai Belize-ből 2016 decemberében hozták haza. Itthon a nő ellen az ügyészség 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat. A csalássorozat lényege a vádirat szerint az volt, hogy a Kun-Mediátor – amely „kifelé” utazási irodát üzemeltetett – valójában tiltott betétgyűjtést folytatott, és miközben az ügyfelek azt hihették, hogy betétekbe, értékpapírokba kerül a pénzük, ez nem történt meg. Könnyen lehet, hogy a tényleges kárösszeg a vádiratban szereplő 12 milliárdnál is nagyobb, csak sokan nem jelentkeztek károsultként. Korábban 15-20 milliárdos összegekről is lehetett hallani, bár ezek csak becslések. D. Sándorné az egyik korábbi tárgyaláson azzal érvelt, hogy az ügyfelek hosszú időn át meg voltak elégedve a teljesítményével. Kifogásolta viszont, hogy az ügy kirobbanása óta a „média és a politika negatív irányban befolyásolja a közvéleményt” anélkül, hogy ő megszólalhatott volna. A Vasárnapi Hírek  azóta többször kereste ügyvédjét, de ő minden alkalommal elhárította megkeresésüket.   

Nem javasoltak óvadékot

Bár D. Sándorné enyhébb kényszerintézkedés elrendelését indítványozta, arra nem tett javaslatot, hogy óvadék ellenében szabadlábra kerülhessen – közölték a Szegedi Ítélőtáblánál. Pedig ezt felvetni kézenfekvő lett volna, már csak azért is, mert a vádiratban szereplő 12 milliárdos kárösszeg nagy része nem térült meg, nem tudni, hogy mi lett ezeknek a milliárdoknak a sorsa. 

2018.08.25 12:30
Frissítve: 2018.08.25 12:30

Óriási késések lehetnek a ceglédi vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.09.23 21:38
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vasárnap este és éjszaka utazók akár 120 perccel hosszabb menetidőre is számíthatnak. Vecsés és Üllő között nem járnak a vonatok.
Vecsés és Üllő között az elektromos művek távvezetéke rászakadt a vasúti felsővezetékekre, így átmenetileg egyik vágányon sem haladhatnak a vonatok – közölte a Mávinform. Jelenleg szakemberek vizsgálják, hogy az egyik vágányon mielőbb elindítható-e a forgalom. A másik vágányon csak a távvezeték leemelése után kezdhető meg a felsővezeték javítása. A Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen–Záhony és a Budapest–Cegléd–Szeged vonalon vasárnap este és éjszaka utazók jelentősen, 30-90 (esetenként 90-120) perccel hosszabb menetidőre számíthatnak. 
2018.09.23 21:38
Frissítve: 2018.09.23 21:38

Több ezer szalmabála gyulladt ki Makónál

Publikálás dátuma
2018.09.23 19:56

Fotó: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/ Sipos Sándor tűzoltó hadnagy
A tűz továbbterjedését megakadályozták, de az oltási és az utómunkálatok egy-két napig még eltarthatnak.
Több mint kétezer szalmabála gyulladt ki a Makó és Földeák közötti tanyasi területen – írja honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Hódmezővásárhelyről, Szegedről, Makóról és Orosházáról hivatásos, míg Földeákról önkéntes tűzoltók indultak nagy erőkkel a helyszínre, és a területre ment a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. Az elsőként kiérkezett egységek a közeli erdőt védték avaroltóval, a földeáki önkéntesek az út felől akadályozták meg a tűz továbbterjedését, a makói tűzoltók pedig az állattartó telepet védték vízsugarakkal. A helyszínre munkagép is érkezett, amely körbetárcsázza a területet. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel közölte: a tűz továbbterjedését sikerült megakadályozni, de az oltási és az utómunkálatok egy-két napig eltarthatnak.
2018.09.23 19:56
Frissítve: 2018.09.23 20:10