Rács mögött marad Bróker Marcsi

Publikálás dátuma
2018.08.25 12:30

Fotó: MTI/ Mészáros János
A karácsonyt is a rácsok mögött tölti a Kun-Mediátor Kft. egykor külföldre szökött vezetője, mivel jogerőssé vált a Szegedi Ítélőtáblának az előzetes letartóztatás fenntartásáról hozott döntése. A karcagi nő a vád szerint több mint 12 milliárd forint kárt okozott ügyfeleinek.
Idén már biztosan nem kerül ki az előzetes letartóztatásból a Kun-Mediátor Kft. egykor külföldre szökött, most előzetes letartóztatásban lévő vezetője, a sajtóban csak Bróker Marcsiként emlegetett D. Sándorné, aki a vád szerint több mint 12 milliárd forint kárt okozott ügyfeleinek – tudta meg a Vasárnapi Hírek. Jogerőre emelkedett ugyanis a Szegedi Ítélőtábla július közepén hozott döntése, amelyben elutasította a vádlott és védője kérelmét, hogy enyhítsenek a kényszerintézkedésen. (Az nem derült ki, hogy az előzetes letartóztatás helyett pontosan mit kértek: házi őrizetet, lakhelyelhagyási tilalmat vagy szabadlábra helyezést.) Elvben a júliusi döntés ellen lehetett volna fellebbezni a Kúriához, csakhogy ott a lap érdeklődésére azt közölték, hogy „D. Sándorné terhelt ügyében nem érkezett beadvány a Kúriára”. Így viszont az előzetes letartóztatás fenntartása jogerős lett. Mivel az előzetes letartóztatás ügyében félévenként kell újabb döntést hozni, az új felülvizsgálat január közepén lesz esedékes. Ez persze nem jelenti azt, hogy akkor ki is engedik az előzetesből a volt cégvezetőt, csak azt, hogy ismét megvizsgálják a kényszerintézkedés enyhítésének lehetőségét. A Szegedi Ítélőtábla már fél évvel ezelőtt, azaz az idei év elején is felülvizsgálta a kérdést és akkor is úgy ítélte meg, hogy „az előzetes letartóztatás elrendelésére szolgáló okok (így például a szökés, elrejtőzés veszélye) változatlanul fennállnak”. Ez amúgy érthető is, hiszen a Kun-Mediátor Kft. egykori vezetője a botrány 2015 tavaszi kirobbanása után külföldre szökött, a magyar hatóságok pedig nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene. Végül a közép-amerikai Belize-ből 2016 decemberében hozták haza. Itthon a nő ellen az ügyészség 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat. A csalássorozat lényege a vádirat szerint az volt, hogy a Kun-Mediátor – amely „kifelé” utazási irodát üzemeltetett – valójában tiltott betétgyűjtést folytatott, és miközben az ügyfelek azt hihették, hogy betétekbe, értékpapírokba kerül a pénzük, ez nem történt meg. Könnyen lehet, hogy a tényleges kárösszeg a vádiratban szereplő 12 milliárdnál is nagyobb, csak sokan nem jelentkeztek károsultként. Korábban 15-20 milliárdos összegekről is lehetett hallani, bár ezek csak becslések. D. Sándorné az egyik korábbi tárgyaláson azzal érvelt, hogy az ügyfelek hosszú időn át meg voltak elégedve a teljesítményével. Kifogásolta viszont, hogy az ügy kirobbanása óta a „média és a politika negatív irányban befolyásolja a közvéleményt” anélkül, hogy ő megszólalhatott volna. A Vasárnapi Hírek  azóta többször kereste ügyvédjét, de ő minden alkalommal elhárította megkeresésüket.   

Nem javasoltak óvadékot

Bár D. Sándorné enyhébb kényszerintézkedés elrendelését indítványozta, arra nem tett javaslatot, hogy óvadék ellenében szabadlábra kerülhessen – közölték a Szegedi Ítélőtáblánál. Pedig ezt felvetni kézenfekvő lett volna, már csak azért is, mert a vádiratban szereplő 12 milliárdos kárösszeg nagy része nem térült meg, nem tudni, hogy mi lett ezeknek a milliárdoknak a sorsa. 

2018.08.25 12:30
Frissítve: 2018.08.25 12:30

Másfél óra alatt négy ember halt meg az utakon

Publikálás dátuma
2018.11.19 20:52
Baleseti helyszín 2018. november 19-én a kispesti, Vas Gereben utcai gázolás után
Fotó: MTI/ Mihádák Zoltán
Három gyalogos és egy autó utasa is életét vesztette hétfő délután, sorozatban történnek a közlekedési balesetek a rendőrség híradása szerint.
Egymás után következtek a halálos kimenetelű balesetek hétfő délután fél öt és negyed hét között: mint korábban beszámoltunk róla, Szerencsen egy 85 éves asszonyt a zebrán gázoltak el – alig egy órával később pedig Kispesten, a Vas Gereben utcában történt halálos gázolás, szintén egy nő vesztette életét. Vámosgyörkön egy 59 éves helyi asszony halt bele sérüléseibe, miután egy személyautó elütötte az István úton.
Dány és Isaszeg között két autó frontális ütközése végződött tragédiával – itt az egyik utas vesztette életét a 3012-es úton. Több, csak sérüléssel járó karambol is történt az ország útjain, az M1-esen például kamion ütközött szalagkorlátnak a sztráda fővárosból kivezető szakaszán, komoly torlódást okozva Budaörs térségében. A rossz látási viszonyok mellett az esőtől, havas eső is növeli a balesetek kockázatát, érdemes fokozott óvatossággal vezetni sötedés után.
2018.11.19 20:52
Frissítve: 2018.11.19 20:58

A zebrán gázoltak halálra egy idős asszonyt Szerencsen

Publikálás dátuma
2018.11.19 18:57
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A 85 éves áldozat a helyszínen belehalt sérüléseibe, a rendőrség vizsgálja a tragikus esetet.
Egyelőre tisztázatlan körülmények között ütöttek el egy idős asszonyt hétfőn délután, a a szerencsi Gyár utcában. A 85 éves sértett egy gyalogátkelő helyen sétált át, amikor egy személyautó halálra gázolta.
A tragikus kimenetelű közúti közlekedési baleset körülményeit a Szerencsi Rendőrkapitányság vizsgálja, írja a police.hu.
2018.11.19 18:57