Jazz;

Tim Ries – Jagger és Szakcsi barátja

Tim Ries szaxofonos-zeneszerző nevét a Rolling Stones turnéin való állandó közreműködése tette világszerte ismertté. Fő műfaja a jazz, és nagyon szívesen játszik együtt magyar zenészekkel – most például Oláh Kálmánnal, Barcza-Horváth Józseffel és Balázs Elemérrel.

„A magyarországi rendszerváltás idején, 1989-90-ben, Belgiumban ismerkedtem meg és játszottam először együtt Balázs Elemérrel, akit azóta is a világ egyik legjobb jazzdobosának tartok. A kilencvenes években egyszer fel is hívtam, hogy költözzön New York-ba és alapítsunk közös zenekart. Elemér akkor nemet mondott, mert nem akarta elhagyni Magyarországot, a családját, a barátait – ezt mélységesen megértem” – vallja Tim Ries, aki folyamatos turnézás közben, e-mailben válaszolt néhány kérdésemre.

A „magyar kapcsolat” azonban nem szűnt meg, sőt egyre gazdagodott: a zongoristák közül Tim megismerkedett Elemér testvérével, Balázs Józseffel, majd Oláh Kálmánnal és Szakcsi Lakatos Bélával is közösen lépett színpadra. Végül pedig megszületett az East Gipsy Band formáció, amelynek célja a magyar cigányzenei hagyomány és a jazz ötvözése, s amelynek Tim állandó vendégszólistája lett. „Egészen különlegesnek tartom azt a jelenséget, hogy a jazz a tengerentúlon az afro-amerikai kisebbségnek köszönhetően jutott el azokra a magaslatokra, amelyeket – különböző stíluskorszakokat említve – Louis Armstrong, Charlie Parker, John Coltrane és Miles Davis neve fémjelez. Magyarországon pedig a roma kisebbség találta meg a jazzben azt a sajátos kifejezési formát, amelyben az általam kedvelt és tanulmányozott kávéházi cigányzenei hagyományt örökítette tovább egy teljesen új kontextusban.”

Tim Ries sohasem törődött műfaji határokkal (ld. keretes írásunkat), de azért őt is meglepte, amikor 1999-ben a Rolling Stones menedzsmentje felkérte a világ első számú rockbandájának turnéin való rendszeres közreműködésre. „Nehogy bárki azt gondolja, hogy a Stones-t csak a showbiznisz körforgása tartja életben. Kiváló zenészek, bármilyen műfajban megállták volna a helyüket, de ők a rock and rollban alkottak maradandót, több mint fél évszázadon keresztül.” A Stones is megbecsüli kitűnő vendégzenészét: nemcsak megadták a szerzői jogi engedélyeket, de lelkesen játszottak is azon a két lemezen (The Rolling Stones Project – 2005; Stones World – 2009), amelyeken Ries jazz- és világzenei környezetbe, improvizatív keretbe helyezte a Jagger-Richards szerzőpáros klasszikusait. „Büszkén mondhatom, hogy Mick Jagger és Keith Richards ugyanúgy kedves barátom és kollégám, mint Szakcsi Lakatos Béla és Balázs Elemér” – írta a Népszavának az ismét Budapestre készülő Tim Ries.

Infó:

Augusztus 27. (hétfő), 20 óra, Budapest Jazz Club

Tim Ries – szaxofon, Oláh Kálmán – zongora, Barcza-Horváth József – bőgő, Balázs Elemér – dob

NévjegyTim Ries 1959-ben született Detroit közelében, muzsikus családban. 12 évesen már saját zenekara volt, amellyel esküvőkön és bálokon swinget, dixielandet, örökzöldeket játszott. Egyetemi szintű jazztanulmányok után, az 1980-as évek elején intenzíven bekapcsolódott New York koncertéletébe. A Rolling Stones mellett olyan sztárokkal zenélt együtt az elmúlt évtizedekben, mint Stevie Wonder, Paul Simon, Michael Jackson és Rod Stewart. Alapítója és vezetője a PRISM szaxofonkvartettnek, amellyel főleg kortárs kamarazenét játszik. 2007 óta a University of Toronto habilitált egyetemi docense.