Előfizetés

Teológusok is tanítják a gender-tudományt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.27. 10:33

Fotó: AFP
Az egyenlőségre épülő társadalomhoz szükség van a genderkutatásra - állítja Irmtraud Fischer teológia professzor, aki szerint az egyháznak is igen jót tenne, ha többet foglalkozna a témával.
Az egyenlőségre épülő társadalom felépítéséhez és fenntartásához szükség van a genderkutatásra – nyilatkozta Irmtraud Fischer, a Grazi Egyetem katolikus teológiai fakultásának oktatója, az ószövetségi biblikus tudományok professzora a 168 órának.
A kormány állításaival szemben a társadalmi nemek kutatása igen erős az egyházi fenntartású és keresztény orientációjú egyetemeken, derül ki az interjúból. A professzor szerint - aki korábban a női teológusok európai szövetségének elnöke volt, és a genderszemléletű Biblia-értelmezésnek világviszonylatban is kiemelkedő szaktekintélye -
éppen a társadalmi nemek kutatása világít rá arra, hogy a zsidó-keresztény kultúra lényegesen sokszínűbb volt, mint ahogy azt a tradicionalista körökben hiszik.

Senki nem változtat nemet puszta szórakozásból - mondta Fischer. A teológus azt is hangsúlyozta, nem felel meg és soha nem is felelt meg a valóságnak az, hogy az emberek csak férfiak vagy nők lehetnek. Azokról, akik a másik nemhez tartozónak érzik magukat, azt mondta:
"Ezeknek az embereknek a szenvedésútja gyakran hosszú és tövises, és éppen ezért a teológiának észre kellene vennie a szenvedésüket. A teológia feladata az, hogy ezeknek az embereknek az oldalára álljon, és nem az, hogy elítélje őket."

Ha a Bibliában szó van a homoszexuális cselekedetek tilalmáról, az közel sem jelenti, hogy ezek máig érvényesek lennének, hiszen a társadalmaink sok tekintetben változtak - jelentette ki Fischer. Példaként a rabszolgaságra vonatkozó törvényeket hozta fel, amik "hála Istennek régen érvényüket vesztették". Ráadásul a Bibliának sok olyan erkölcsi előírása is van, amit soha senki sem követett - például aligha vájják ki saját szemüket a keresztény emberek, ahányszor az "gonoszságra csábít".
"Az egyháznak kétségtelenül jót tenne, ha többet foglalkozna a hivatást gyakorlóknak a szexualitással való helyes bánásmódjával. Ebben éppen a gendertudomány segíthet, amely a hagyományos koncepciókon túlra tekint"

- mondta el Fischer a katolikus egyházat megrázkódtató lelepleződött szexuális visszaélések kapcsán. A teológus kiemelte: "világosan különbséget kell tenni a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények és a nem heteroszexuális irányultság között". Utóbbinak semmi köze a kiskorúak sérelmére elkövetett visszaélésekhez. Mint fogalmazott,
"minél idősebb leszek, annál világosabb számomra, hogy a szexuális visszaélési botrányok, valamint a nőkkel szembeni, a modern nemi demokráciának megfelelő bánásmód megtagadása a katolikus egyház végérvényes bukását okozhatja".

Orbánnak keddig tart a nyári szünet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.27. 10:26

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Sűrű munkatervvel tér vissza szabadságáról Orbán Viktor miniszterelnök - nyilatkozta az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a szervezés alatt álló főbb kormányfői programokról beszámolva.
Orbán Viktor első hivatalos programja augusztus 28-án, kedd délután egy milánói munkamegbeszélés Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, a Liga kormánypárt vezetőjével. Az első kormányülést szerdán vezeti Orbán, pénteken pedig beszédet mond Kerényi Imre temetésén a Fiumei úti sírkert művészparcellájában. A hétvégén a magyar miniszterelnök Kirgizisztánba utazik, ahol részt vesz a Nomád Világjátékok programjain Kazahsztán, Azerbajdzsán, Törökország és Üzbegisztán vezetőinek társaságában.
Orbán Viktor szeptember 18-án Moszkvában ismét tárgyalóasztalhoz ül Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Szeptember 19-én és 20-án Salzburgban az Európai Tanács informális ülésén vesz részt a magyar miniszterelnök.
A tájékoztató szerint a miniszterelnök belpolitikai naptára is sűrű szeptemberben; Kötcsén a jobboldali konzervatív értelmiség meghatározó szereplőivel találkozik, majd 12-én és 13-án Velencén, a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozásán vázolja a szövetség képviselői előtt álló kihívásokat, illetve feladatokat.

Langyos leves a Duna Paks alatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.27. 09:55
Pezseg a Duna a meleg víztől
Fotó: Bodajki Ákos, tájékoztatási munkatárs
A hivatalos hőmérő meghibásodott, az újságíró-kommandó szerint nem sikerül betartani a folyó hőmérsékletével kapcsolatos előírásokat.
Miután az Energiaklub hiába kérte a hivatalos mérési adatokat, az Átlátszó munkatársai a szervezet szakértőivel karöltve augusztus 24-én megmérték, milyen is a Duna vízének hőmérséklete Paksnál, az atomerőmű mellett. A rapid próba azt mutatta, hogy a folyó sehol nem tesz eleget annak a minisztériumi rendeletnek, miszerint a kibocsátási ponttól folyásirányban számított 500 méteren lévő szelvény bármely pontján a befogadó víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 30 Celsius fokot. (Az atomerőműtől feljebb északra néhány kilométerrel 25-26 fokos volt a folyó vize ugyanebben az időpontban.) Emlékeztetőül: Ősz János gépészmérnök, a BME Energetikai Gépek és Rendszerek tanszékének egyetemi docense a Magyar Narancs múlt heti számában azt nyilatkozta, hogy minden atomerőműnél megállapítanak egy határértéket, hogy legfeljebb hány fokos lehet a folyó, miután visszavezették bele a hűtővizet. Ez a paksi atomerőmű esetében 30 fok, de például Franciaországban csak 28 fok, ott augusztus elején három atomerőműben állítottak le blokkokat annak érdekében, hogy megvédjék a folyók élővilágát. 
És itt a Duna temésztes, "fűtetlen" állapotában
Fotó: Bodajki Ákos, tájékoztatási munkatárs
A megújuló energiaforrásokat népszerűsítő Energiaklub környezetvédelmi egyesület megpróbált hivatalos adatokat szerezni a szóban forgó Duna-szakasz hőmérsékletéről a Paksi Atomerőmű Zrt.-től közérdekű adatigénylés útján, ám megkeresésükre egyelőre nem is válaszoltak. A G7 gazdasági portál szombati cikkéből az is kiderült, hogy a Vízügyi Főigazgatóság paksi mérőegysége éppen augusztus elején hibásodott meg. „Egy zátony kialakulása miatt a készülék rossz adatokat küldött, ezért a hatóságnál kézi mérésre álltak át. Ebből viszont – szemben az automatikus óránkénti méréssel – naponta csak egyet csináltak, méghozzá reggel hétkor, amikor a leghidegebb a Duna.” – írja a G7 cikke. A Paksi Atomerőmű Zrt. a múlt héten azt nyilatkozta, hogy ha a Duna vízhőmérséklete átlépi a 25 fokot, időszakosan monitorozni fogják a hűtővíz torkolatától 500 méterre a folyó tényleges hőmérsékletét, és ha úgy látják, hogy megközelíti a határértéket, akkor csökkenteni tudják a Duna hőterhelését, például azzal, hogy a kondenzátor hűtővízrendszer által felhasznált víz mennyiségét megnövelik. Az Átlátszó terepszemléje szerint ez nem valósult meg.