Előfizetés

Nem menekült meg a Gyermekváros

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.08.28. 14:44

Fotó: Vajda József / Népszava
Továbbra is napirenden van a Fóti Károlyi István Gyermekközpont felszámolása.
Elsősorban technikai és pénzügyi okai vannak annak, hogy egy évvel elhalasztották a Fóti Károlyi István Gyermekközpont (ismertebb nevén a Gyermekváros) felszámolását, vagy ahogy a kormányzat fogalmaz, „kitagolását” – értesült lapunk az intézmény irányítását ismerő forrásból. Úgy tudjuk, azokban az otthonokban, ahova a gyermekközpontban élő speciális és különleges igényű kiskorúakat költöztetnék, még nem fejeződött be a szükséges férőhelybővítés és korszerűsítés, ezért kell még egy évet várni.
Hétfőn a 24.hu számolt be arról, a gyermekközpont portásfülkéjének faliújságjára kifüggesztett tájékoztatás szerint 2019 nyaráig biztosan nem várható változás az intézmény feladatellátásában. A korábbi tervek arról szóltak, hogy már idén kiköltöztetik a gondozottakat, valamint a gyermekközpont területén, szolgálati lakásaikban élő egykori (nyugdíjas korú) és jelenlegi dolgozókat is. A hírportál értesülései szerint akár az is előfordulhat, hogy felszámolás helyett fejleszteni kezdik a fóti Károlyi Kastély 60 hektáros területén elhelyezkedő Gyermekvárost, ám a tervekre rálátó forrásunk szerint erről nincs szó: a „kitagolás” továbbra is napirenden van.
Megírtuk: Czibere Károly korábbi szociális államtitkár tavaly januárban jelentette be, hogy 2018 közepétől a Gyermekváros befejezi a gyermekvédelmi szolgáltatást. Ezt azzal indokolta, hogy a kormány 2019-re szeretne megszüntetni minden nagy, „tömegszerű”, a társadalomtól elszigetelt szociális intézményt. A fóti gyermekközpont esetében ez azért sántít, mert messze nem lehet „tömegszerűnek” nevezni: a speciális és különleges igényű gyerekek nem a kastélyban, hanem annak parkjában kialakított, 8-10 fős családias otthonokban élnek már évek óta.
Az érintettek közül többen attól tartanak, a kormánynak – és a hozzá közel álló üzleti körnek – csak a kastélyra fáj a foga.

A tervek nem most változnak először, márciusban a Népszava írta meg: noha a kastélypark rendezési terve eredetileg „csak” az állami gondozásban lévő gyerekeket érintette, a területen működő iskoláknak – a Fóti Szabad Waldorf Iskolának és a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnáziumnak – is menniük kell, erről Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője tájékoztatta a városvezetést.
Kérdeztük az intézmény fenntartóját, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumát is arról, mi áll a halasztás hátterében, a kormány tervezi-e, hogy eláll a Gyermekváros megszüntetésétől. Válaszukban mindössze annyit közöltek:
"A kormány célja nem változott, 2019 végére befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében a gyermekotthonok megújítása és kiváltása. A Károlyi István Gyermekközpont ellátottjai jövőre kisebb létszámú, családiasabb környezetbe kerülnek."

Az étrendünk nem passzol az agyunkhoz

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.08.28. 14:13
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
A nőknek sokkal több kulcsfontosságú tápanyagra lehet szükségük az érzelmi jólétük fenntartásához, mint a férfiaknak - derült ki a New York-i Állami Egyetem kutatóinak új tanulmányából.
Egyre több tudományos eredmény sugallja, hogy a férfiak és a nők agya közötti anatómiai és funkcionális különbségek befolyásolják a mentális betegségekre való fogékonyságot. Arról azonban egyelőre keveset tudni, hogy az étkezési szokások milyen szerepet játszanak a nem specifikus pszichológiai jólét tekintetében - írta az MTI a medicalxpress.com alapján. Utóbbi tanulmányozása érdekében a New York-i Állami Egyetem binghamtoni campusán dolgozó Lina Begdache és kollégái 563 résztvevő - 48 százalékuk férfi, 52 százalékuk nő - bevonásával végeztek felmérést a közösségi médiában.
 A Nutritional Neuroscience című folyóiratban publikált eredmények szerint a férfiakra sokkal inkább jellemző a mentális jólét egészen addig, amíg nem lép fel náluk tápanyaghiány. A nők ezzel szemben kisebb valószínűséggel tapasztalják meg a mentális jólétet egészen addig, amíg nem kiegyensúlyozott az étrendjük és nem folytatnak egészséges életmódot.
Begdache szerint az eredmények magyarázatot adhatnak azon korábbi tanulmányokra, amelyek azt mutatják, hogy a nőknél magasabb a mentális problémák jelentkezésének kockázata, mint a férfiaknál, valamint rámutatnak a tápanyagokban gazdag étrend fontosságára a mentális jólét megőrzése szempontjából.
"A legfőbb konklúziónk, hogy a nőknek valószínűleg többféle tápanyagra lenne szükségük pozitív lelkiállapotuk megőrzése érdekében, mint a férfiaknak.

– mondta Begdache.

"Ezek az eredmények magyarázatot adhatnak rá, hogy a nőknél egyrészt miért diagnosztizálnak kétszer nagyobb eséllyel szorongást és depressziót, másrészt miért tartanak a depressziós epizódok hosszabb ideig, mint a férfiaknál. A mai étrendeknek magas az energiatartalmuk, de kevés bennük az olyan kulcsfontosságú tápanyag, amely anatómiai és működési szempontból is fontos az agy számára".
Begdache szerint a jelenlegi tudományos eredmények azt sugallják, hogy az ősember energiában és tápanyagokban gazdag étrendje jelentős hatással volt az agytérfogatra és a kognitív funkciók evolúciójára.
"A hímek és a nőstények különböző fizikai és érzelmi kötelezettségei eltérő energiaszükségletet és élelmiszerpreferenciát eredményezhettek"

– magyarázta a szakember.

Az étel- és az energiaszükségletek nemi alapú eltérése magyarázatot adhat az agytérfogat és az agyi funkcionális konnektivitás eltérésére a nők és a férfiak között. Begdache szerint lehetséges, hogy a kifejlett emberi agy és a jelenkori étrendek "nem passzolnak", ami zavarhatja bizonyos agyi rendszerek normális működését.

Tud fermentálni? Most megtanulhat

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.08.28. 12:29
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
A fermentált ételek történetét mutatja be a Koreai Kulturális Központ szeptember 4-én nyíló kiállítása, amelyen kiemelt szerepet kapnak a koreai kerámiaművesség egyik legnagyobb kulturális jelentőséggel bíró ágának termékei, az onggi edények is.
A tárlat betekintést nyújt a tradicionális koreai erjesztett ételek készítésébe, kialakulásuk történetébe, és bemutatja az elkészítéshez szükséges művészi kerámiákat is - olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.
A koreai konyha híres a fermentált ételeiről. A több mint háromszáz variációban létező kimcsi például nemzeti ételnek számít, a koreai étkezések elengedhetetlen része. 
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
A Koreai-félsziget éghajlatát és ezen keresztül mezőgazdaságát meghatározza a jól elkülönülő négy évszak, és a többi távol-keleti országhoz hasonlóan a rizstermesztés hagyománya. Az élelemforrásban szűkös téli és tavaszi hónapok a húsok, zöldségek tartósítására ösztönözték a félsziget lakóit, magas szintre fejlődtek a régiónként kisebb-nagyobb mértékben különböző fermentálási eljárások.
A fermentált ételek titka a megfelelő tárolás, amelyhez a világon egyedülálló onggi agyagedényeket használják. Ezek készítésének lényege, hogy az edényekben égetés közben az alapanyaguk különböző nagyságú részecskéi egészen apró lyukakat alakítanak ki és ezeken a réseken keresztül áramlik a levegő. Ezért hívják lélegző edényeknek, amelyben az ételek sokáig nem romlanak meg. Az oxigén ugyanakkor segíti az onggiban tárolt paszták, kimcsi, tengeri termékek erjedését is. 
Az erjesztés, más néven fermentálás folyamata alatt a mikroorganizmusok a bennük lévő enzimek révén szerves anyagot bontanak le. Az ilyen ételek íze és illata a természet reakcióját kihasználva természetesen alakul ki, valamint kiemelkedő a tápértékük is.
Az onggi mai alakja leginkább a három királyság korszakából, az 5-6. századbeli kogurjói kerámiára hasonlít. A kiállításon az Ulsan Oigosan manufaktúra kézműves termékein keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók ezekkel a rendkívüli precizitással készülő tárolóedényekkel, valamint megtanulhatják azt is, hogyan kell szójababpasztát és egyéb fermentált alapanyagokat készíteni.
A kiállítás megnyitójának vendége lesz Heo Dzsing Ju, az ulsani onggi kerámia hagyományőrző kézműves mestere, aki az ünnepségen bemutatót tart a fermentált ételek és az onggi kerámia kapcsolatáról. A kiállítás ingyenesen látogatható szeptember 4-től október 31-ig a Koreai Kulturális Központban.