Nem menekült meg a Gyermekváros

Publikálás dátuma
2018.08.28. 14:44

Fotó: Vajda József / Népszava
Továbbra is napirenden van a Fóti Károlyi István Gyermekközpont felszámolása.
Elsősorban technikai és pénzügyi okai vannak annak, hogy egy évvel elhalasztották a Fóti Károlyi István Gyermekközpont (ismertebb nevén a Gyermekváros) felszámolását, vagy ahogy a kormányzat fogalmaz, „kitagolását” – értesült lapunk az intézmény irányítását ismerő forrásból. Úgy tudjuk, azokban az otthonokban, ahova a gyermekközpontban élő speciális és különleges igényű kiskorúakat költöztetnék, még nem fejeződött be a szükséges férőhelybővítés és korszerűsítés, ezért kell még egy évet várni.
Hétfőn a 24.hu számolt be arról, a gyermekközpont portásfülkéjének faliújságjára kifüggesztett tájékoztatás szerint 2019 nyaráig biztosan nem várható változás az intézmény feladatellátásában. A korábbi tervek arról szóltak, hogy már idén kiköltöztetik a gondozottakat, valamint a gyermekközpont területén, szolgálati lakásaikban élő egykori (nyugdíjas korú) és jelenlegi dolgozókat is. A hírportál értesülései szerint akár az is előfordulhat, hogy felszámolás helyett fejleszteni kezdik a fóti Károlyi Kastély 60 hektáros területén elhelyezkedő Gyermekvárost, ám a tervekre rálátó forrásunk szerint erről nincs szó: a „kitagolás” továbbra is napirenden van.
Megírtuk: Czibere Károly korábbi szociális államtitkár tavaly januárban jelentette be, hogy 2018 közepétől a Gyermekváros befejezi a gyermekvédelmi szolgáltatást. Ezt azzal indokolta, hogy a kormány 2019-re szeretne megszüntetni minden nagy, „tömegszerű”, a társadalomtól elszigetelt szociális intézményt. A fóti gyermekközpont esetében ez azért sántít, mert messze nem lehet „tömegszerűnek” nevezni: a speciális és különleges igényű gyerekek nem a kastélyban, hanem annak parkjában kialakított, 8-10 fős családias otthonokban élnek már évek óta.
Az érintettek közül többen attól tartanak, a kormánynak – és a hozzá közel álló üzleti körnek – csak a kastélyra fáj a foga.

A tervek nem most változnak először, márciusban a Népszava írta meg: noha a kastélypark rendezési terve eredetileg „csak” az állami gondozásban lévő gyerekeket érintette, a területen működő iskoláknak – a Fóti Szabad Waldorf Iskolának és a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnáziumnak – is menniük kell, erről Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője tájékoztatta a városvezetést.
Kérdeztük az intézmény fenntartóját, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumát is arról, mi áll a halasztás hátterében, a kormány tervezi-e, hogy eláll a Gyermekváros megszüntetésétől. Válaszukban mindössze annyit közöltek:
"A kormány célja nem változott, 2019 végére befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében a gyermekotthonok megújítása és kiváltása. A Károlyi István Gyermekközpont ellátottjai jövőre kisebb létszámú, családiasabb környezetbe kerülnek."

Szerző
Frissítve: 2018.08.28. 14:51