Előfizetés

Fokozódik az idegengyűlölet Oroszországban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.27. 18:21
illusztráció
Fotó: VASILY MAXIMOV / AFP
A cigányok elutasítása több mint duplájára nőtt, a vietnamiakat, csecseneket és kínaiakat az oroszok több mint negyede gyűlöli egy friss felmérés eredményei szerint.
Egy év alatt jelentősen megerősödött az idegenellenesség az orosz lakosság körében- derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpont egy hétfőn megjelent felméréséből.
Leginkább a cigányok megítélése romlott: amíg 2017-ben a megkérdezettek 17 százaléka nem látta őket szívesen Oroszországban, addig mára ez az arány 43 százalékra növekedett.

A megkérdezettek 27-27 százaléka szerint a kínaiakat és a csecseneket "nem kellene beengedni" az országba, 26 százalék szerint a vietnamiakat (az ő esetükben ez a mutató tavaly csak 12 százalékos volt), 22 százalék szerint pedig az ukránokat kellene távol tartani.
A felmérés készítői szerint míg a cigányok esetében "alapvető, a maga nemében történelmileg kialakult" xenofóbiáról van szó Oroszországban, addig a kínaiakban és a vietnamiakban sokan konkurens munkavállalót látnak, elsősorban a piaci árus kategóriában.
A válaszadóknak a tavalyi 10-zel szemben a 19 százaléka értett egyet az "Oroszország az oroszoké" megállapítással. Tíz százalékuk helyeselte, 29 százalék pedig megértően viszonyult azokhoz az álláshirdetésekhez, amelyek nemzeti vagy vallási alapon kirekesztenék a potenciális bérlők egy részét. További 27 százalék közömbösen állt a kérdéshez és csak 21 százalék háborodott fel a problémán.  Egy év leforgása alatt 58-ról 67 százalékra nőtt a migrációt ellenzők aránya. A közvélemény-kutatást elemző szociológusok szerint a július második felében elvégzett felmérés alapján feltételezhető, hogy az idegenellenes hangulat felerősödése az oroszok egyéb irányú, a nyugdíjreform miatti elégedetlenségének, a fogyasztói és a társadalmi hangulat romlásának az eredménye -írja az MTI. Az idegengyűlölet erősödése ugyanakkor betudható a központilag irányított médiakampányoknak is: az ukránok iránt érzett xenofóbiára egyértelműen hatott a hivatalos médiából és közösségi oldalakon terjedő orosz propaganda, a zárt, amerikai gazdasági szankcióktól is sújtott társadalom pedig fogékony a felülről kínált ellenségképre is. 

Trumpnak és Putyinnak is üzent - Európa új védelmezőjeként lépett fel Macron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.27. 15:38
Emmanuel Macron a 2018. augusztus 27-i nagyköveti értekezleten
Fotó: Philippe Wojazer / AFP/Pool
Nem számíthatunk kizárólag Amerika erejére, vállalnunk kell az önvédelem felelősségét – mondta hétfői beszédében a francia elnök. Emmanuel Macron európai rendezést sürgetett a szír válság ügyében is.
Európai védelmi programot dolgoz ki a következő hónapokban Francaország - jelentette be hétfőn Emmanuel Macron Párizsban, a a nagykövetek hagyományos éves értekezletének megnyitóján. A beszédével európai parlamenti választási kampányát is megalapozó  francia elnök szerint többé nem számíthatunk az Egyesült Államok kizárólagos védelmére, az európai országoknak maguknak kell vállalniuk a felelősséget és szavatolni a biztonságot, azaz az európai szuverenitást-idézi Macron álláspontját az MTI.   „Le kell vonnunk minden következtetést a hidegháború végéből” - tette hozzá, jelezve, hogy a kérdésről valamennyi európai partnerrel és Oroszországgal együtt közösen kell gondolkodni. A határozott elnök fellépésnek Trump világkereskedelmi háborúja, uniós országokra is kirótt védővámjai ágyaztak meg.
Macron ugyanakkor nem csak európai védelmi politikában, de a közel-keleti helyzet rendezésében is gondolkodik: erre utal kijelentése is, hogy "végzetes hiba" lenne posztján hagyni Bassár el-Aszad szír elnököt, a menekültválság és a szíriai vérontás kirobbantóját „Ki az oka a menekültek ezreinek? Ki mészárolta le a saját népét? Nem Franciaország dolga kijelölni Szíria új vezetőit, de a mi feladatunk és érdekünk biztosítani azt, hogy a szíriai nép olyan helyzetbe kerüljön, hogy azt meg tudja tenni” - mondta Macron, aki szerint a szír rezsim újabb humanitárius katasztrófa megteremtésével fenyeget Idlib tartományban, és semmilyen szándékot nem mutat arra, hogy hajlandó lenne bármilyen politikai átmenetről tárgyalni.
A hét éve tartó szíriai konfliktusban több mint 300 ezren vesztették életüket és 5,6 millióan menekültek el a szomszédos vagy az európai országokban. Macron bejelentése arra utal, hogy európai szövetségesek segítségével mozdítaná el az Aszad-rezsimet, de ekkor óhatatlanul szembe kerülne a szír elnök fegyveres-gazdasági támogatójának számító Oroszországgal. 
A francia diplomácia átfogó európai reformokra készül, ide értve az eurózónába tartozó országok együttműködését, a közös védelmi politikát vagy a menekültügy közös jogharmonizációját. A Macron-kabinet terveiket több tényező is veszélyezteti, például a nehézkes Brexit-tárgyalások, Angela Merkel politikai súlyvesztése vagy éppen a kelet-európai és olaszországi kormányok nacionalizmusa, populizmusa.   Épp ezért új szövetségeseket keresnek: Emmanuel Macron  kedden háromnapos európai turnéra indul Dániába, majd Finnországba, hogy egy szövetséget hozzon létre a jövő májusban esedékes európai parlamenti választások előtt a bevándorlásellenes és euroszkeptikus erőkkel szemben. 

Játékokra cserélték a paraguayi rendőrség fegyvereit, a feketepiacon tűntek fel az eredetiek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.27. 14:55

Fotó: NORBERTO DUARTE / AFP
Legalább egy évig nem vették észre a hatóságok, összesen 42 gépkarabélyuk került bűnözők kezébe.
Ellopták a paraguayi rendőrség 42 gépkarabélyát - írja a BBC. A tolvajok játékfegyvereket és fából készült utánzatokat tettek az eredetiek helyére, így hosszú ideig rejtve maradt a hiány.
A lopott fegyverek közül több a feketepiacon került elő, 10 ezer dolláros áron, egy évvel ezelőtt. Miután már Brazília is hosszú ideje panaszkodott arról, hogy az országban lefoglalt illegális fegyverek Paraguayból származnak, végül tartottak egy ellenőrzést az illetékesek, és fény derült a bűntényre.
Az esetet csak úgy emlegetik, mint az ország "legkínosabb botránya".

Az ellopott fegyverek miatt még egyetlen letartóztatás sem történt, csak a fegyvereket őrző létesítmény parancsnokát cserélték le.