Feljelentést tett az LMP a Microsoft- botrány miatt

Publikálás dátuma
2018.08.27. 18:46
Képünk illusztráció
Fotó: GERARD JULIEN / AFP
Kormányközeli cégek járhattak jól az informatikai közbeszerzésekkel. Az ellenzéki párt a hatóságokhoz fordult a korrupciós ügyben - bár nem várnak sokat a Polt Péter vezette ügyészségtől.
Hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést az LMP a kormányzati szoftverbeszerzések miatt -jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Vágó Gábor. Az LMP visszatérő politikusa emlékeztetett a botrány részleteire, ami miatt most már az amerikai igazságügyi minisztérium és az FBI is vizsgálatot folytat az ügyben.
A Microsoft a szoftvereit előbb jelentős engedménnyel közvetítő cégeknek adta el, majd a közvetítő cégek azokat teljes áron vagy még drágábban adták tovább intézményeknek, köztük az adóhatóságnak – mondta Vágó az MTI-nek. „Míg Romániában vezetőszáron vittek el minisztereket ugyanezért, Magyarországon a botrány miatt kirúgott cégvezetők a Miniszterelnökségen landoltak” - jegyezte meg a politikus.
Vágó ugyan nem vár sokat a Polt Péter vezette ügyészségtől, de a korrupciós bűncselekmények elévülése már 12 év, így azt reméli, később mindenképpen nyomozás indítható. 
A politikus szerint a miniszterelnök családjához tartozók is érintettek lehetnek, hiszen a beszerzésekkor az adóhivatal informatikai igazgatója a kormányfő vejének testvére volt. Hozzátette: az egyik viszonteladó, az IMG Solution pedig a miniszterelnök testvérének barátjáé.

Vejétől bűzlik

A Microsoft-ügyet a 24.hu fedezte fel, arról azonban lapunk írt először, hogy két cég révén is pénzhez juthatott Tiborcz István, Orbán Viktor kormányfő veje a kormányzati intézmények túlárazott szoftverbeszerzéseiből. A Microsoft-botrány által érintett időszakban a két vállalkozás sok száz milliós extraprofithoz jutott.
Tiborcz István 2015-ben jelent meg tulajdonosként a HCS Experts nevű cégben, és abban az esztendőben az egyik Microsoft-viszonteladónak rendszeresen beszámlázó HCS megtáltosodott - az árbevétele megduplázódott, közel egymilliárd forintra nőtt, 2016-ban pedig Tiborcz István 389 millió forintot tudott osztalékként kivenni belőle. Ami még különösebb: míg a korábbi években a cég üzemi eredménye 10-20 százalékos volt az árbevételhez képest addig a 2015-ös rekordévben az árbevétel közel fele lett üzemi eredmény.  A HCS-hez hasonlóan rejtélyes tevékenységű Symmetria Magyarország Kft.-ben Tiborcz a vizsgált időszakban nem volt tulajdonos, de a Magyar Nemzet akkori információi szerint Bertha Péter miatt, aki anyai nagyanyja révén rokona Tiborcz Istvánnak, az ágazat szereplői Orbán Viktor vejének érdekköréhez sorolták, és aszerint is kezelték. Bár cégbírósági adatokban nem jelenik meg Bertha Péter neve a Symmetria Magyarország Zrt.-ben, ám Bertha többszörösen is köthető a vállalkozáshoz. A kifogásolt beszerzések mindenütt ugyanazt a forgatókönyvet követték.  A vizsgált kormányzati megrendelők irracionális árakon vásároltak üzleti Microsoft-szoftverlicenceket – az alapesetben 100 ezer forint körüli Office-licenceket a beszerzési árnál drasztikusan, olykor akár 200 százalékkal drágábban adták tovább a viszonteladók az állami ügyfeleknek.
Szerző

A végére visszaizmosodik a nyár

Publikálás dátuma
2018.08.27. 18:30
Illusztráció: Pexels
A vasárnapi hidegfront után újra melegszik az időjárás: kedden, bár hajnalban meglehetősen hűvös is lehet, délutánra 25-29 fokra melegszik fel a levegő.

Várható időjárás az ország területére kedd estig:

Éjszakára mindenütt kiderül az ég, és kedden derült vagy legfeljebb gyengén gomolyfelhős, napos, csapadékmentes időre számíthatunk. Napközben megélénkül az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúlon lesz hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 25 és 29 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában:

Finnország és a balti államok keleti határvidékétől egészen a Balkán-félszigetig hullámzó frontálzóna húzódik. A front mentén többfelé fordult elő eső, zápor, zivatar. Nagyobb mennyiségű csapadékot is több helyről jelentettek. Ugyancsak ciklon örvénylik a Brit-szigetek térségében, ott is többfelé esik. Eközben e két rendszer között, Portugáliától egészen Lengyelország nyugati feléig anticiklon nyúlik be a kontinens fölé, emiatt arrafelé derült, napos csapadékmentes idő jellemző. Közép-Európában átmenetileg őszies hőmérsékleteket mérnek, mindössze 16 és 22 fok közöttiek a maximumok. Dél-Spanyolországban jóval melegebb van, ott 35-40 fokig, Európa keleti, délkeleti részein pedig 30-35 fok közé melegszik fel délutánra a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence időjárását egyre inkább az említett anticiklon alakítja, száraz, melegebb levegő érkezik hazánk fölé.
Témák
időjárás

Senki nem tudja miképp, de a kormány hozzányúlna az abortusz-szabályozáshoz

Publikálás dátuma
2018.08.27. 17:25
illusztráció
Fotó: A. NOOR / AFP
Államtitkárok is legfeljebb ötletelni tzdnak, amikor arról kérdezik őket, hogyan változtatna a kabinet a terhességmegszakítás szabályozásán, írja az atv.hu.
Változtatna kormány az abvortusztörvényen, de a módosítás lényege egyelőre nem ismert. Az ügy titokzatosságát jól jelzi, hogy a törvénymódosítási szándékot felfedező portál kérdésére államtitkári szinten sem tudtak semmilyen konkrétumot mondani.   A KDNP-ben  mindenesetre kizártnak tartanak érdemi szigorítást. Van, aki szerint a védőnőkkel kapcsolatos szabályozás módosítása „hat ki” az abortusz szabályozásra is, és van, aki úgy tudja: egy civil kezdeményezésről van szó.
A kormány őszi jogalkotási programjában, - melyet Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnökhelyettes már korábban megküldött Kövér László házelnöknek -, mindenesetre egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvénymódosítási rubrikában szerepel az is, hogy októberben   az EMMI „pontosítani kívánja a terhességmegszakítással kapcsolatos szabályokat”. 
Szerző