Gyöngyösi gyilkosság: fellebbezett a felmentés ellen az ügyészség

Publikálás dátuma
2018.08.28. 11:40
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Új eljárás lefolytatását indítványozzák a brutális emberölés ügyében.
A Heves Megyei Főügyészség közel 40 oldalban adta részletes írásbeli indokolását annak a szóban már korábban bejelentett fellebbezésnek, melyben vitatja az Egri Törvényszék felmentő ítéletének megalapozottságát a brutális gyöngyösi emberölés ügyében – írja közleményében az ügyészség. A törvényszék korábban a megismételt elsőfokú eljárásban bizonyítottság hiányában felmentette a vád alól azokat a terhelteket, akiket a főügyészség azzal vádol, hogy évekkel ezelőtt megöltek egy 81 éves férfit Gyöngyösön, majd a holttestre rágyújtották a házat azért, hogy így tüntessék el a nyomokat a gyilkosság helyszínén. Az időközben felmerült bizonyítékokra tekintettel módosított vádirati tényállás szerint a sértett lakásába éjjel besurrant két büntetett előéletű férfi. Ezalatt egyikük élettársa a szobában elterelte az idős férfi figyelmét, aki viszont észrevette a betörést, ezért az egyik férfi egy ismeretlen eszközzel nyakon szúrta, majd a másik megfojtotta. Egy fiatalkorú lány ez alatt a közelben, az utcán figyelt. A bíróság 2015-ben, első fokon felmentette a vádlottakat, de az ítéletet a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, ezért került sor a megismételt eljárásra, melyben ismét felmentő ítélet született. A bíróság a döntést azzal indokolta, hogy a lefolytatott bizonyítás alapján kétséget kizáróan nem lehetett megállapítani azt, hogy a vádlottak részt vettek az egyébként vitathatatlanul megtörtént, kiemelkedő tárgyi súlyú és joggal közfelháborodást kiváltó bűncselekmény elkövetésében. A Heves Megyei Főügyészség álláspontja ezzel ellentétes. Fellebbezésében az ügyészség – az egyes bizonyítási eszközöket részletesen elemezve – rámutatott, hogy a bíróság tévesen következtetett a bizonyítottság hiányára, emellett egyes megállapításai iratellenesek. A vádhatóság továbbra is fenntartotta azokat a bizonyítási indítványait, melyeket a bíróság korábban elutasított. A Heves Megyei Főügyészség a fellebbezésében arra tett indítványt, hogy a másodfokú bíróság helyezze hatályon kívül a felmentő ítéletet, és az elsőfokú bíróságot utasítsa új eljárás lefolytatására.
Szerző
Frissítve: 2018.08.28. 11:47

Ágyhoz kötött idős nőtől lopott egy férfi Hajdúböszörményben

Publikálás dátuma
2018.08.28. 11:20
illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfi 100 ezer forintot vett el a mozgásképtelen asszonytól, majd elfutott.
A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség vádat emelt az ellen a férfi ellen, aki bement egy beteg asszony szobájába, és elvette a kezében lévő pénzt – derül ki az ügyészség közleményéből. A férfi még június 1-jén, délután jelent meg a hajdúböszörményi háznál, mivel az ott lakó ismerősét akarta meglátogatni. A házban azonban egyedül a mozgásában teljes mértékben korlátozott, ágyhoz kötött asszony volt, aki épp a pénzét számolta. Ebben a pillanatban lépett be hozzá a vádlott, aki az ismerősét kereste, majd hirtelen odament az asszonyhoz, a kezéből kikapta a 100 ezer forint készpénzt, majd elfutott.  A közleményben kiemelik, hogy az idős nő végtagjait amputálták, ezért állandó jelleggel ágyhoz kötött, így állapotánál, illetve fogyatékosságánál fogva védekezésre képtelennek tekintendő a Büntető Törvénykönyv szerint. A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő férfi ellen kifosztás bűntette miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. Az ügyészség a vádiratban börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben 100 ezer forint erejéig rendeljen el vagyonelkobzást.
Szerző

Eltűnt egy 12 éves kislány Budapesten

Publikálás dátuma
2018.08.28. 10:52

Fotó: police.hu
A rendőrség az állampolgárok segítségét kéri Bíró Erika megtalálása érdekében.
A police.hu azt írja, a lány augusztus 24-én XXI. kerületi otthonából ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról és a felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre. Bíró Erika 140 centiméter magas, vékony testalkatú, barna szemű, szőkésbarna haja vállig érő, egyenes. A rendőrség kéri, hogy aki a képen látható lányt felismeri, tartózkodási helyéről vagy eltűnésének körülményéről információval rendelkezik, névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést.
Szerző