Előfizetés

Áder magyar terméket ajánlgatott a stockholmi vízügyi konferencián

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.29. 17:15
Áder János a vízválságról és a lehetséges megoldásokról beszél. Ez itt a reklám helye?
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Pénzügy alappal segítené a magyar kormány, hogy valamilyen innovációval megállítsák az vízkészlet fogyását – mondta Stockholmban Áder János. Az államfő egy magyar agrárfejlesztést is bemutatott az érdeklődőknek.
Fejlesztési alapot hozott létre a magyar kormány, hogy az édesvíz-készlet megőrző fejlesztéseket támogassák: a 200 millió eurós – vagyis, 6,5 milliárd forintos – keretből finanszíroznák az ilyen találmányokat – jelentette be csütörtökön Áder János a Víz Világhét programján. A köztársasági elnök szerint a szemünk előtt bontakozik ki a kevés víz drámája, a sok víz drámája és a szennyezett víz drámája; mindez pedig nem csak az esti híradók meteorológiai jelentésének részeként jelenik meg,  gazdasági, társadalmi és politikai következményeivel nap mint nap szembesülünk  - idézi beszédét az MTI. Áder szavait csak alátámaszthatja, hogy a napokban majdnem le kellett állítani a paksi atomerőmű termelését a Duna rendkívül alacsony vízállása miatt  - a vízkészlet drámai csökkenése pedig magában is oka lehet az úgynevezett gazdasági migrációnak.

Termékmegjelenítést tartalmaz

Ha már megoldásokról van szó, Áder több magyar fejlesztést is bemutatott a stockholmi konferencián: így egy vízőr nevű terméket is reklámozott, ami elmondása szerint javítja a talaj vízháztartását, csökkentheti az aszálykárokat, és akár 30-50 százalékos vízmegtakarítást jelenthet. Áder emellett kitért a magyar-holland együttműködéssel, Eindhovenben felépített biológiai szennyvíztisztítóra is, ami sokkal kisebb és működtetése is olcsóbb a hagyományos tiszítótelepeknél. A vízőrt egy magyar startup, a Water&Soil gyártja; a vállalkozás igazgatója a faktorház-bizniszből is ismert Vattay Richárd, cége pedig a jelek szerint jól fekszik a kormánynál: mint a Világgazdaság írta, részt vehettek a Magyar Nemzeti Kereskedőház kenyai programjában, melynek keretében szintén a vízőrt ajánlgatták kenyai állami és magánvállalatoknak - ilyen komoly diplomáciai hátteret azonban akkor sem kaptak.

Tovább drágulnak az üzemanyagok

MTI
Publikálás dátuma
2018.08.29. 17:05

Fotó: Népszava
Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.
A Mol bruttó 2-2 forinttal emeli a gázolaj és a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken – értesült piaci forrásokból az MTI szerdán. A változással a gázolaj literenkénti átlagára 410 forintra, a benziné pedig 403 forintra nő. Legutóbb augusztus 29-én változott az üzemanyagok ára, akkor a benzin és a gázolaj átlagára egyaránt 3-3 forinttal emelkedett, így a benzin ára 401 forintra, a gázolajé pedig 408 forintra drágult. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Kihalogén: a magyar lámpapiac ötödét lekapcsolják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.29. 15:19
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szeptembertől Magyarországon is betiltják halogénizzók forgalmazását, a hazai piac 20 százalékát érinti az uniós szabályozás.
Lekapcsolja az uniós piacot célzó halogénlámpa-forgalmazást Brüsszel, egy régóta érvényes EU-s közösségi rendelet értelmében szeptembertől minden tagállamban át kell térni a környezetbarát LED-izzókra. Az MTI az ügyben megszólaltatta Nagy Jánost, a Világítástechnikai Társaság elnökét, aki szerint a magyar fényforrás piacon mintegy ötödét képviselheti a halogén termékek aránya. A kereskedők pedig igyekeztek feltölteni készleteiket, mert egy ideig még lesz rá kereslet - a készlettöltésre van is lehetőség, hiszen a még raktáron lévő lámpákat továbbra is szabad értékesíteni.  
Magyarországon egyedül a Tungsram foglalkozik halogénizzók gyártásával. A távirati iroda úgy tudja, a válalat már felkészült tilalomra, hiszen az szabályozást megelőgző brüsszeli rendelet már 2009-ben megszületett. Ráadásul, a cég az ilyen típusú izzóikat elsősorban az Európai Unión kívüli területeken értékesíti, így a tiltás náluk nem befolyásolja a gyártást és az eladást sem.
A halogéntechnológia kivonásnak környezetvédelmi oka van, a halogénizzók ötször annyi energiát használnak, mind a LED-es fényforrások, illetve jóval több hőt termelnek. Szakértők szerint a halogének kiszorításával 15 millió tonnánál is több szén-dioxid-kibocsátást lehet évente megtakarítani Európában.