Előfizetés
Fotó: AFP

Hatvan éves lenne a pop királya

Michael Jackson 1958 augusztus 29-én született, karrierjét testvéreivel kezdte, majd szólóénekesként megdöntött szinte minden rekordot.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.08.29. 18:30
A Jackson család hetedik gyermeke volt, 1966-tól bátyjaival a The Jackson 5 együttes tagja
Fotó: AFP
Paul McCartney-val stúdióban. Jackson 1971-ben szólókarrierbe kezdett
Fotó: AFP
Ronald Reagan és Nancy Reagan vendégeként a Fehér Házban
Fotó: AFP
Sammy Davis Juniorral egy monacói fellépésen
Fotó: AFP
A Moonwalker című fim egyik kockája. Jacko jellegzetes mozgása meghatározta a modern táncokat
Fotó: AFP
Feleségével, Lisa Marie Presley-vel és gyerekekkel Neverland nevű birtokukon
Fotó: AFP
A Thriller minden idők legkeresettebb és legnagyobb példányszámban eladott albuma lett
Fotó: AFP
Slash és Jacko a 1995-ös MTV video Music Awards megnyitóján
Fotó: AFP
A Bad-turné 1987-től 1989-ig tartott, ezzel minden idők legsikeresebb koncertturnéja lett
Fotó: AFP
Nelson Mandelával.
Fotó: AFP
Minden idők legnagyobb számú nézőseregét vonzotta a televízió elé, amikor fellépett a 27. Super Bowl meccs félidejében
Fotó: AFP
Tizenháromszoros Grammy-díjas előadó, 1984-ben egyszerre nyolcat kapott
Fotó: AFP
A They Don't Care About Us című számhoz Rióban forgattak klipet
Fotó: AFP
Jacko halála után a helyszínen szobrot állítottak neki
Fotó: AFP
A Guiness Rekordok Könyve szerint Michael Jackson egyszerre 39 jótékonysági szervezetet támogatott, ezzel a legtöbbet adományozó
Fotó: AFP
A hírhedt jelenet, mikor fiát, Prince Michaelt kilógatta berlini szállodája ablakán
Fotó: AFP
2002-től többször perbe fogták gyermekmolesztálás miatt. Az évekig tartó perek miatt megrendült az egészsége
Fotó: AFP
2006-tól anyagi nehézségei támadtak, tetemes mennyiségű adósságot halmozott fel, ezért 2009 elején bejelentette, hogy visszatér
Fotó: AFP
2009. június 25-én eszméletlen állapotban találták, a Ronald Reagan kórházba szállították
Fotó: AFP
Halála után világszerte milliók emlékeztek az énekesre
Fotó: AFP
A 2010-es Grammy átadón gyerekei vették át életműdíját
Fotó: AFP
Michael Jackson minden idők legsikeresebb előadója
Fotó: AFP

A filmiparban is vannak hiányszakmák

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2018.08.29. 15:00
Forrás: Facebook
Nem is gondolnánk, de nagy szükség van vágókra és egyéb olyan emberekre, akiknek a feladatairól talán nem is hallottunk, de nélkülük nem készülhetne el egy film.
A magyarországi filmstúdiók kapacitását már évekre lekötötték, szakemberből viszont kevés van – mondják már évek óta, de hogy mik ezek a hiányszakmák, most megtudhatjuk. Segítségül két szakembert: Incze Ágnes vágó-rendező-forgatókönyvírót és Salamon András rendező-forgatókönyvíró-producert, a Lumiere Filmiskola alapító-tanárait kértük. Vágó, focus puller, scriptes, grip asszisztens – megannyi szakma, amiről nem sokat tudunk, pedig mióta a hollywoodi filmipar felfedezte magának Magyarországot, egyre inkább szükség van az utánpótlásukra. „A vágás szerepe elképesztően felértékelődött az elmúlt években. A filmiparban ma világszerte épp olyan fontosságot tulajdonítanak a vágói munkának, mint amikor az író, az operatőr, a rendező, vagy a zeneszerző munkájáról van szó. Ők azok, akik a vizuális történetmesélés folyamatában ott állnak a rendező mellett, és képviselik a film érdekeit” – meséli Incze Ágnes, aki elmondta, hogy iskolájuk alapvetően filmes szakmák oktatására vállalkozik, de ősszel két, úgynevezett alkotói terület, a vágás mellett az írás képzése is elindul. Felfogásuk szerint a forgatókönyvírás is elsősorban szakma, amit lehet mesteri, vagy olykor művészi szinten végezni, de mindenekelőtt magát a mesterséget kell megtanulni és a gyakorlatban alkalmazni. A focus puller és a kameraasszisztens feladatköre, hogy a forgatáshoz szükséges, megbízható technikai hátteret megteremtsék. „A produkciós asszisztens a fiatal, kezdő filmesek körében az egyik legnépszerűbb munkakör” – mondja Incze, „hiszen ez az alapja, a „belépő szintje” a filmes gyakornoki munkának, amihez elsősorban a filmezés iránti elkötelezettség szükséges, de persze nagy előnyt jelent a jó kommunikációs készség.” „Bár sokan még nem is hallottak róla, de a scriptes a játékfilm forgatás elengedhetetlen szereplője” – folytatja Salamon András. „A rendező közvetlen munkatársaként folyamatosan őrködik a felvett beállítások vághatósága felett, információkat gyűjt és tárol, nyilvántartást vezet, ő figyel, hogy a jelenetek magával ragadhassák a nézőt”

Enyém a vár, tied a lekvár - a gusztusos reality

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2018.08.29. 14:00
A sorozat után várhatóan szélesebb kör megismerheti Veiszer Alindát és férjét
Fotó: SÁROSI ZOLTÁN / RTL KLUB
Hétfőn elindult a Nyerő páros második évada az RTL Klubon. A moslékos kondérnál a szereplők jobban viszolyogtak egy sátortól.
Legyen valóságshow, de azért ne menjen alpári mélységekbe, tegye próbára a celebeket, de ne a leggusztustalanabb módon – az izraeli licenc alapján készült Nyerő páros két évvel ezelőtt egy olyan reality formátumot tett népszerűvé, amelyet a finnyásabb néző se érezhetett vércikinek. Ahogy a filmeknél, színdaraboknál, itt is sok minden múlik a szereplőválogatáson: legyenek ismertek, de ne elkoptatott arcok, az üres óráikban kerüljék a professzori értekezéseket, de ne is a böfögés legyen a fő attrakciójuk, azaz megüssenek egy bizonyos intelligenciaszintet. Az első epizód mintegy felét kitevő beköltözésből megtudhattuk, hogy mind a kilenc pár odavan egymásért, és a többségnek fogalma sincs arról, kicsoda a kulturális beszélgető műsorairól ismert Veiszer Alinda és férje, László Pál újságíró. Akikre még nagyon rácsodálkoztak: Delhusa Gjon és barátnője, Molnár Fanni. Pedig az énekes nyolc éve az I Love Gjoni című műsorban keresett magának feleséget, utóbb pedig a bulvárlapok bőségesen beszámoltak arról, hogy párja nála 44 évvel fiatalabb. Sánta Laci és Sánta-Széphalmi Júlia, valamint Solti Ádám és Kis Berni nem örült a viszontlátásnak: a két ifjú színész ugyanis összeveszett a Madách Színházban, és azóta sem békültek. Ha ez így van, prolongálva lesz a műsort éltető drámai konfliktus, ha nem, alakításuk díjat érdemel. Az előző évadban a luxusvilla kertjében álló cirkuszi kocsi volt a „lúzerek” lakhelye, most egy kisebb és egy nagyobb sátor, valamint egy lakókocsi ijesztette a résztvevőket: Gáspár Laci énekes már a műsor elején kiborult a kétszemélyes sátor látványától, a többieknek beszólogató, rossz fiú szerepet játszó Delhusa pedig a műsor végén jelentette ki: ő villára szerződött, nem sátorra. Pedig nem az erdőbe kellett volna kivonulniuk, kilakoltatás után. Persze eddig el is kellett jutni. Miután Gáspár Niki is teljesítette a trutyiba csúszdázást – sírva −, a női szereplőknek többek között egy moslékos kondérból kellett előhalászni a „szerencselak” bilétáit, a nyolcvan négyzetméteres apartmantól kezdve a semmiig. Luxus Vivi és Fecsó (Vasvári Vivien és Szegedi Ferenc) volt a leglazább: a kényeskedő Delhusáéknak átpasszolták a szobájukat egy nagyobb sátorért, de a V-Tech énekese, Kefir (Kecskés Tibor) és párja, Mihalyi Mariann sem dőlt a kardjába a lakókocsi miatt. Nagyobb hajlékát egy pár sem osztotta meg a pórul jártakkal, pedig három hét alatt megrostálódnak a szereplők. Igaz, az már néhány nap alatt eldőlt, az állandóan figyelő kamerák kit tudnak meghülyíteni.