Nemzeti füzeteket osztanak az iskolásoknak

Publikálás dátuma
2018.08.31. 08:00

A tíz darab, hazafias gyerekrajzokkal díszített füzetet tartalmazó csomagokat a XVIII. kerület általános iskoláinak diákjai kapják, összesen mintegy 8700-an.
Ingyenes, nemzeti jelképeket ábrázoló gyermekrajzokkal díszített füzeteket osztogat Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a kerületi általános iskolásoknak – hívta fel figyelmünket egyik olvasónk, miután unokája egy turulmadaras, nagymagyarországos füzettel tért haza. Egy másik füzet borítóján Mátyás király címere, valamint a Szent Korona, az országalma és a királyi jogar látható. A füzetekre nyomtatott rajzokat egy rajzpályázat alkotásai közül válogatta ki az önkormányzat, amit az idei Mátyás király emlékév apropóján hirdettek meg. „Az emlékévet indokolja Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója és legfőképpen az, hogy Mátyás király erőskezű, jelentős uralkodóként vonult be a magyar történelembe, aki uralkodása alatt megerősítette a Magyar Királyságot, és felismerte, hogy csak úgy lehet megállítani az Oszmán Birodalom terjeszkedését, ha az állama szilárd” – olvasható a kerületi vezetés tájékoztatójában. 
A verseny kiírói egyebek mellett Mátyás király reneszánsz udvarának „varázslatos világát” szerették volna viszontlátni a gyerekek rajzaiban. „Mátyás király ugyanakkor a nemzet védelmét elsődleges feladatának tekintette. Csaták sorozatán keresztül védte meg zászlói alatt címeres pajzsaival Magyarországot. Ezeknek a hősi eseményeknek állít emléket a pályázat. A verseny kiírói e csatáknak, a Fekete Sereg küzdelmeinek ábrázolását várják különböző képzőművészeti technikákkal” – írták. A tíz darab füzetet tartalmazó csomagokat a kerület 23 általános iskolájának alsó- és felső tagozatos diákjai kapják, összesen mintegy 8700-an. Galgóczy Zoltán alpolgármester a Rádió Orienten úgy nyilatkozott: az akció mintegy nyolcmillió forintjába került az önkormányzatnak. A rajzpályázat mellett egyébként zászló és pajzskészítő versenyre is jelentkezhettek a diákok, mert „Mátyás zászlói alatt pajzsokkal védték a hazát a Fekete Sereg katonái”. A kormánynak egyre erőteljesebb nemzeti, hazafias nevelést adna a diákoknak, így a készülő új Nemzeti alaptanterv kidolgozásánál is ez az egyik legfontosabb szempont. Az óvodai alapprogramot pedig úgy módosították, hogy az óvónőknek nagyobb hangsúlyt kelljen fektetni a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek erősítésére.
Szerző

Folytatódik Matolcsy számfóbiája: az alapítványok otthonáról is eltűnt a nyolcas

Publikálás dátuma
2018.08.31. 07:20

Fotó: Tóth Gergő
Az Ybl Miklós tér 8. Döbrentei utca 2.-vé változott. Nem árulják el, ki indítványozta a címváltozást.
Évtizedekig Ybl Miklós tér 8. volt a lakcímnyilvántartás szerinti címe egy irodaháznak a Várkert Bazárral szemben, majd jöttek Matolcsy György jegybankjának alapítványai, amelyek megvették az ingatlant, és aztán módosult a cím: eltűnt a 8-as. Azóta az alapítványok a Döbrentei utca 2. alatt érhetők el, ám ez a szomszédos lakóháztömb címében emberemlékezet óta benne van – írja a 24.hu. A portálnak az ott élők arról számoltak be: három évvel ezelőtt kezdtek megszaporodni az olyan küldemények, amelyek a Budapest I. kerületi, Döbrentei utca 2-4. szám alatti, négyszintes háztömbbe érkeztek, a Döbrentei utca 2.-re címezve, ám a címzettek nem magánszemélyek, hanem alapítványok, alapítványi cégek voltak. Ezek a szervezetek pedig nem voltak sohasem fellelhetők abban a háztömbben. Elmondásuk szerint már ritkultak a félrement küldemények, de még most is elő-előfordulnak. A portál kiemeli, hogy a szóban forgó háztömb melletti irodaháznak saroképület révén van olyan, néhány méteres oldala, amelyik a Döbrentei utcában van, de az eleje, leghosszabb oldala az Ybl Miklós térre néz, a bejárata is az Ybl térről nyílik, ezért aztán az irodaház lakcíme, postázási címe legalább húsz éven keresztül Ybl Miklós tér 8. volt. Most a jegybanki alapítványok irodája itt van és alapítványi cégek is itt érhetők el. A bejárat mellé új házszámtáblát raktak, és megváltoztatták az irodaház lak-, illetve postázási címét is. A cikk szerint sem a jegybank, sem az alapítványok, sem az önkormányzat nem volt hajlandó elárulni, ki indítványozta a címváltozást, ám Matolcsy György viszonya zaklatott a 8-as számmal: – azóta, hogy 2013 tavaszán elfoglalta az elnöki posztot Matolcsy a jegybankban, a dolgozóknak tanácsos kerülniük a 8 oldalas elnöki felkészítő anyagok összeállítását. – ugyan az MNB székhelyének hivatalos címe Szabadság tér 8-9., az épület faláról – ahogyan a hvg.hu felhívta rá a figyelmet – három éve levették a 8-as számtáblát. A jegybanki honlapon is, az elérhetőségi adatokon belül székhelyként a Szabadság tér 9. van feltüntetve (Matolcsy szerint praktikus okokból). – pár hete pedig újraaszfaltozták és felfestették a parkolóhelyeket az MNB épülete előtt, és pont a 8-as és a 13-as szám maradt ki. A 24.hu szerint a jegybank azt állítja, még folynak a burkolatfestési munkák, de a két említett szám még ezen a héten is hiányzott a parkolóból, munkának pedig nyoma sem volt. 

Zajlik a címrendezés a kerületben

A portál azt írja, hogy a jegybanki alapítványok arra hivatkoznak: az irodaház tulajdoni lapon feltüntetett címe Döbrentei utca 2. Ez valóban így van, ez az ingatlan közigazgatási címe, azonban ettől eltérhetett – és a múltban el is tért – a lakcímnyilvántartás szerinti cím. Az irodaház melletti lakóépületnek a tulajdoni lapján Döbrentei utca 2-4. szerepel, az meg is egyezik a lakók lakcímkártyáján levő címmel. A fővárosi földhivatal a portállal azt közölte, hogy „több utcát érintő ingatlanok (pl. saroktelkek) esetében korábban előfordulhatott, hogy az épület valamennyi érintett utcában rendelkezett címmel, függetlenül a tulajdoni lapon szereplő közigazgatási címtől. Magyarországon ugyanis a közigazgatás korábban nem rendelkezett egységes, közhiteles, az ország valamennyi címét lefedő címadatbázissal.” Az önkormányzat pedig arról tájékoztatott: zajlik a kerületben levő ingatlanok címrendezése, amely érinti a Döbrentei utca 2. számot is – teszik hozzá.
Szerző

Fideszes urak játszótere lett a tokaji borvidék

Publikálás dátuma
2018.08.31. 06:00

Fotó: Népszava
A szabályozás miatt menekülő feldolgozók miatt akár 30-40 ezer mázsa szőlő is a gazdák nyakán maradhat. A kisbirtokosok szerint a nagyok kiszorítják őket.
Megkongatták vészharangot Tokaj-Hegyalján: a gazdáknak ugyanis tavalyhoz hasonlóan idén is gondot okoz a termés eladása. Van, aki 30-40 ezer mázsányira taksálja azt a mennyiséget, amelyet a borvidéken képtelenek lesznek értékesíteni. – Gyönyörű az idei termés, mennyiségben és minőségben meg is haladja a tavalyit, de mit érünk vele, ha belefulladunk a szőlőbe – panaszkodott egy Sárospatak környéki asszony, akinek egész családja a mezőgazdaságból él. Szavai szerint a tokajinál alacsonyabb besorolású zempléni minőségért alig nyolcvan forintot fizetnek, márpedig ez még a művelési költségeket sem fedezi. Ennél nagyobb gond, hogy több, úgynevezett „alföldi” nagy borfeldolgozó megkezdte a kivonulást a borvidékről, amit ők eddig megvettek, az szintén feleslegben marad. A kivonulás okait a kistermelők csak találgatják, az egyik nagy felvásárló cég képviselőjétől azonban úgy tudjuk: az egyre szigorodó szabályok miatt szedik többen a sátorfájukat. Korábban például még lehetett mustot „kivinni” a borvidékről, s a belőle készülő bort máshol palackozva tokaji néven forgalomba hozni, most azonban az eredet-védett borok már csak palackban hagyhatják el Tokaj-Hegyalját. – Fideszes urak játszótere lett a történelmi borvidék, nekik az az érdekük, hogy egy-egy kézben összpontosuljanak nagyobb birtokok, a kicsik érdekeire ezért nagy ívben tesznek – mondta egy három hektáron gazdálkodó férfi. Hozzátette: emberi ésszel másként nem lehet lehet felfogni, hogy éppen az utóbbi két évben - amikor bőséges és jó minőségű volt a termés - jelentkeztek a legnagyobb felvásárlási nehézségek. Egyes területeken emiatt az ültetvények ára már csökkent, de ha így folytatódik minden szüret, akkor évről-évre még többen dobják majd be a törölközőt, s az új földesurak még alacsonyabb áron tudnak értékes birtokokhoz jutni. – Itt van az állami tulajdonú Grand Tokaj Kereskedőház: ha a kormány törődne a hegyaljai emberekkel, akkor ez a cég felvásárolná a felesleget. Tavaly ősszel, amikor kitört a nagy balhé, és az embereknek már az értékes aszú is a nyakukon maradt, akkor kinyílt a kereskedőház pénztárcája és végül megvette a plusz szőlőt. Amikor ezt most példaként hoztuk, azt a választ kaptuk: akkor választások előtti időszak volt, most viszont nem – kesergett.
Kistermelők már korábban kérték, hogy az állam ne csak kötelezettségeket rójon a termelőkre, hanem biztosítsa a tokaji szőlő tisztességes felvásárlási feltételeit is, és lehetőleg több évre kössenek szerződést a termelőkkel. Felvetették: határozzanak meg egy védőárat, ami alatt a tokaji borvidéken nem lehet szőlőt felvásárolni, ez igazodjon az évjárat minőségéhez, az állam pedig biztosítson elég pénzt az átvételre – a kérések azonban egyelőre nem találtak nyitott fülekre. Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója szerint nincs gond a felvásárlással, és legfeljebb azok kongatnak vészharangot, akik a feszültség keltésével mesterségesen próbálják befolyásolni az árakat. Elismerte, hogy a jelenlegi termés valóban bőséges és jó, de hozzátette, hogy a felvásárlási árak is korrektek: ők például a zempléni minőségért 80, a magasabb minőségű tokajiért pedig 110 és 250 forint között fizetnek kilónként. Több, mint ezeregyszáz termelővel idén augusztusban felvásárlói szerződést kötöttek. Szavai szerint azzal sem lehet vádolni őket, hogy kevesebb szőlőt vesznek mint előzőleg: míg tavaly nagyjából 65 ezer mázsa szőlőt vásároltak el, idén ez a szám akár 90 ezerre is növekedhet.  

A sör üti ki bort?

Egyes borosgazdák szerint nemcsak a tokaji borvidéken, de másutt is egyre nagyobb gondot okoz, hogy a tárolókapacitások szűkösek, a bor pedig nem fogy elég jól. Az utóbbi néhány évben a fiatalabb, vásárlóképes korosztály inkább a kézműves sörök és ciderek, borok közül pedig a rozék felé fordult, emiatt viszont egyre fogy a borkedvelő közönség. Ezért hiába a legjobb termés, a borosgazdák nem tudják hová eltenni a hordókat, a palackokat.

Szerző
Frissítve: 2018.08.31. 08:59