Már húszezren válaszoltak Ujhelyinek

Publikálás dátuma
2018.09.02. 20:14
Fotó: Népszava
Több mint 20 ezren válaszoltak már arra a konzultációra, amelyet Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti politikusa kezdeményezett. Ujhelyi és a szocialista párt tíz olyan fontos, európai kérdésben várja a magyar emberek válaszait, "amelyek alapvetően változtatják meg az életünket és viszonyulásunkat az európai közösséghez." 
Arra a kérdésre a válaszolók csaknem 97 százaléka igennel felelt, hogy Magyarország helye az Európai Unióban van. Abban viszont már megoszlanak a vélemények, hogy milyen irányba kellene átalakítani az EU-t. Csaknem 63 százalék szerint a mainál erősebb és hatékonyabb szövetségre lenne szükség, 29 százalék szerint az Európai Egyesült Államok létrehozása, míg 8,6 százaléknyian úgy látják, hogy a tagállamok laza szövetsége volna indokolt.  A válaszolók 86 százaléka szociális ügyekre költené a Magyarországnak járó forrásokat, míg 14 százaléknyiak infrastrukturális beruházásokra áldoznának főleg. Hasonló arányban dőlt el az a kérdés is, hogy hazánknak csatlakoznia kellene-e az eurót használó tagállamok közösségéhez. 87 százalék szerint nálunk is a közös valutával kellene fizetni. Ujhelyi, aki egyébként a szocialisták EP-kampányának vezetője is, lapunknak elmondta: az első hetekben csak online, a www.amieuropank.hu oldalon lehetett kitölteni a kérdőívet, de hamarosan a szocialista politikusok fogadóóráin és kitelepülésein is kifejthetik véleményüket az emberek. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy a szocialisták sem elégedettek az Európai Unió jelenlegi működésével, annak szétverése helyett azonban inkább megreformálását és „bölcs újraegyesítését” akarják. – Európainak és hazafinak lenni nem ellentétei, hanem kiegészítői egymásnak – mondta Ujhelyi István.
Szerző

Büszkék Horthy Miklós örökségére

Publikálás dátuma
2018.09.02. 19:52

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Huszonöt évvel ezelőtt temették újra a volt kormányzót. Szülőhelyén fideszes képviselő részvételével tartottak emléknapot.
Kenderes, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros láthatóan nagy becsben tartja szülöttét, „vitéz nagybányai” Horthy Miklóst. A látogatót rögtön a település határában a volt kormányzó arcképe fogadja, a helyi falatozó étlapját is vele illusztrálták. Kopjafaavatás vitéz lófő Kovács György Antal fedélzetmester, vitézi székkapitány emlékére és tiszteletére, a mauzóleum melletti tengerész parcellában – ez a rendezvény is szerepelt a vasárnapra meghirdetett Horthy-emléknap programjai között. Horthy Miklóst huszonöt évvel ezelőtt, 1993. szeptember 4-én temették újra Kenderesen. A nagy belpolitikai vihart kavaró szertartáson akkor „magánszemélyként” az Antall-kormány több minisztere is részt vett, Budapesten ellentüntetést rendeztek. Valószínűleg a most vasárnapi emléknap szervezői is tartottak valamilyen tiltakozástól: feltűnően sok volt a rendőr. A készültség végül fölöslegesnek bizonyult, egyetlen demonstrálót sem lehetett látni. A református templomban ökumenikus istentiszteletet tartottak, majd néhány száz megemlékező gyűlt össze a Horthy család mauzóleumánál. Azokról, akik fekete köpenyt viseltek, kiderült, hogy a Történelmi Vitézi Rend tagjai, jórészt erdélyiek.
Néhány helybéli kerékpárral érkezett az eseményre. Kérdésünkre, hogy Horthy Miklós kultusza mennyire hatja át a település mindennapjait, egy 60 éves férfi – aki csak az életkorát árulta el, a nevét nem – elmondta: a fiatalabbak azt se tudják, kiről van szó. Nem is érdekli őket. Az idősebbek – folytatta – eléggé megosztottak. Egy részük tiszteli a volt kormányzót, másik részük viszont nem szereti. Ezt onnan lehet tudni, hogy csak legyintgetnek, amikor előjön a téma: „Jól van már, nem kell foglalkozni vele, elmúlt.” Feltételeztük, hogy beszélgetőtársunk Horthy tisztelőinek táborát gyarapítja, de amikor erről kérdeztük, kitérő választ kaptunk: „Kíváncsiságból jöttem ide”. Kísérletet tettünk rá, hogy az emléknap programjaival kapcsolatban tisztázzunk pár részletet Pádár Lászlónéval, Kenderes fideszes polgármesterével, ám ő nem mutatkozott készségesnek. „Ne haragudjon, a megemlékezés előtt ebbe nem szeretnék belebonyolódni” – közölte. Szerettük volna megszólaltatni Horthy Istvánt, a kormányzó unokáját, aki azzal hárította el kérésünket, hogy a „mostani viszonyok között” nem akar nyilatkozni. Később reményét fejezte ki, hogy nem volt goromba a stílusa, mire megnyugtattuk: szó sincs róla, kifejezetten udvariasan utasított el. Kompromisszumos megoldásként javasoltuk: ha a nagyapjáról nem szeretne nyilatkozni, akkor – lévén, hogy muzulmán vallású – fejtse ki véleményét a világvallások közötti viszonyról, de nem kívánt élni a lehetőséggel. „Ma nem” – jelentette ki mosolyogva.
Elsőként aztán Horthy István állt mikrofonhoz. Jóleső érzésnek nevezte, hogy ennyien tisztelik és ápolják nagyszülei örökségét, akik szerinte – mások „mondjanak bármit” – szeretett hazájukért éltek és dolgoztak. Emlékeztetett rá, hogy huszonöt évvel ezelőtt több mint 70 ezren vettek részt az újratemetésen, Kenderes zarándokhellyé vált. Ugyanezt a polgármester is elismételte. Pádár Lászlóné beszélt arról is, hogy annak idején a város képviselő-testülete nyilvánította emléknappá az újratemetés évfordulóját. Minden évben méltósággal emlékeznek Horthy Miklósra és családjára, büszkék történelmi örökségükre – hangsúlyozta Pádárné. Felszólalásába beleszőtt egy idézetet Semjén Zsolttól is az emlékhelyek fontosságáról. Kovács Sándor, a körzet fideszes parlamenti képviselője kitért rá: a „kommunizmus” idején a kenderesiek megszenvedték, hogy Horthy Miklós szülőhelyén laknak. Az ötvenes-hatvanas években jószerével munkát se kaptak, ha kiderült, hova valósiak – állította. Ő is úgy vélte, hogy Horthy – neveltetése, tehetsége és lehetőségei szerint – a hazáját szolgálta. A szónoklaton érződött, hogy a fideszes politikus igyekszik a lehető legkisebb támadásai felület adni. Megállapította ugyan, hogy a Trianon utáni Magyarország megmaradását Horthy Miklósnak, Bethlen Istvánnak, Klebelsberg Kunónak (és másoknak) köszönhetjük, de ezzel nem kockáztatott túl sokat: a felsorolást már Orbán Viktortól is hallhattuk. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója a városi művelődési házban tartott előadást. Horthy Miklós életművét „vitathatónak” minősítette. A legkényesebb témáról, az „úgynevezett zsidókérdésről” szólva nem jogfosztónak, hanem jogkorlátozónak nevezte a zsidóellenes törvényeket. Kiemelte, hogy Horthy 1944 nyarán – miután már 437 ezer embert elhurcoltak a vidéki Magyarországról – leállíttatta a budapesti zsidóság deportálását. Rehabilitációról szerinte nincs értelme beszélni. Hisz – zárta okfejtését a főigazgató – Horthy Miklóst nem ítélték el, akit pedig nem ítéltek el, azt nem lehet rehabilitálni. Fotó:Tóth Gergő/Népszava 

Kollaboráns, kivételes államférfi

Nehéz követni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz éppen hogyan viszonyul Horthy Miklóshoz. A 2010-ben megszerzett parlamenti kétharmad bűvöletében több fideszes politikus támogatta volna, hogy a kormányzónak lovas szobra legyen a budai Várban. A terv végül lekerült a napirendről. Orbán Viktor 2015 végén a parlamentben a kollaboráns, elnyomókkal együttműködő politikusok közé sorolta Horthy Miklóst, aki nem méltó rá, hogy az utókor szobrot emeljen a tiszteletére. Tavaly nyáron ugyanő a felújított Klebelsberg-kastély átadásán Horthy Miklóst is „kivételes államférfiúként” méltatta. Orbán szerint ezt a „tényt” a gyászos világháborús szerepvállalása sem vonhatja kétségbe.

Szerző
Frissítve: 2018.09.04. 14:50

Kimosta az eső a 61-es villamos sínének alapját - Közleményt adott ki a BKV

Publikálás dátuma
2018.09.02. 19:33

Fotó: idokep.hu
A hét második felére elkészülnek a hosszútávú megoldással - ígérik. Bár a vihar által okozott kár "még nem ítélhető meg teljes körűen".
Kimosta a szombati felhőszakadás a 61-es villamos vonalán a vágány alól az alapot. A Móricz Zsigmond körtér és Budagyöngye megálló között közlekedő járat pályájának javítása a hét végéig eltarthat - írja közleményében a BKK.
A legutóbbi, 2017-ben végrehajtott támfal megerősítési és pálya felújítási munkák a tervek szerint, megfelelő minőségben megvalósultak, írják. Csakhogy akkor nem számoltak azzal, hogy az érintett helyre az ott lévő hegyoldalról két irányból is ömlik a víz, ha felhőszakadás van. Az eredmény:
"A havária jellegű esőzés során olyan mennyiségű víz gyűlt össze, amelyet a pálya víznyelői már nem tudtak elvezetni, a nagy mennyiségű csapadék így utat talált magának a vasúti pálya felépítményén keresztül, elhordva a töltésoldalt."

A helyreállítás során hosszútávú megoldást igyekszenek kidolgozni. Az ígéret szerint a hét második felére el is készülnek ezzel, a villamos-forgalom is csak akkor indul újra. Ám jelenleg még a kár pontos mértékét sem tudták felmérni, így ha újra járni is fognak a villamosok, egy ideig biztosan komoly sebességkorlátozás lesz érvényben a szakaszon.

Pótlóbuszok járnak

A viharkár utáni villamosvágány-helyreállítási munkálatok miatt az 56-os és a 61-es villamosok a dél-budai végállomásoktól Budagyöngyéig közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap este az MTI-vel.
Budagyöngye és Hűvösvölgy között 61-es jelzéssel pótlóbuszok közlekednek, amelyek a 956-os autóbusz megállóiban állnak meg.

(Fotó: időkép.hu)
Szerző
Frissítve: 2018.09.02. 21:24