konzultáció;Ujhelyi;

Már húszezren válaszoltak Ujhelyinek

Több mint 20 ezren válaszoltak már arra a konzultációra, amelyet Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti politikusa kezdeményezett. Ujhelyi és a szocialista párt tíz olyan fontos, európai kérdésben várja a magyar emberek válaszait, "amelyek alapvetően változtatják meg az életünket és viszonyulásunkat az európai közösséghez." 

Arra a kérdésre a válaszolók csaknem 97 százaléka igennel felelt, hogy Magyarország helye az Európai Unióban van. Abban viszont már megoszlanak a vélemények, hogy milyen irányba kellene átalakítani az EU-t. Csaknem 63 százalék szerint a mainál erősebb és hatékonyabb szövetségre lenne szükség, 29 százalék szerint az Európai Egyesült Államok létrehozása, míg 8,6 százaléknyian úgy látják, hogy a tagállamok laza szövetsége volna indokolt.  A válaszolók 86 százaléka szociális ügyekre költené a Magyarországnak járó forrásokat, míg 14 százaléknyiak infrastrukturális beruházásokra áldoznának főleg. Hasonló arányban dőlt el az a kérdés is, hogy hazánknak csatlakoznia kellene-e az eurót használó tagállamok közösségéhez.

87 százalék szerint nálunk is a közös valutával kellene fizetni. Ujhelyi, aki egyébként a szocialisták EP-kampányának vezetője is, lapunknak elmondta: az első hetekben csak online, a www.amieuropank.hu oldalon lehetett kitölteni a kérdőívet, de hamarosan a szocialista politikusok fogadóóráin és kitelepülésein is kifejthetik véleményüket az emberek.

Ujhelyi hangsúlyozta, hogy a szocialisták sem elégedettek az Európai Unió jelenlegi működésével, annak szétverése helyett azonban inkább megreformálását és „bölcs újraegyesítését” akarják. – Európainak és hazafinak lenni nem ellentétei, hanem kiegészítői egymásnak – mondta Ujhelyi István.