Előfizetés

Robbanás végzett a szakadár donyecki népköztársaság elnökével

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.31. 18:26
Olekszander Zaharcsenkó (középen), katonái kíséretében még 2014 novemberében
Fotó: Menahem Kahana / AFP
Olekszander Zaharcsenkó egy kávézóban ült, amikor a detonáció történt. Az oroszbarát szakadárok vezérével pokolgép végezhetett. Moszkva máris Kijevet vádolja a gyilkossággal, az ukrán fél az orosz titkosszolgálatokra mutogat.
Meghalt a Donyecki Népköztársaság, vagyis az oroszokhoz hű szakadár állam elnöke:  a 42 éves Olekszander Zaharcsenkó az Interfax értesülései szerint a Donyeck városi Szepar kávézóban ült több bizalmi emberével, amikor a kávézóban sejhetően pokolgép robbant.
A detonáció végzett a korábban több merényletkísérletet túlélő Zaharcsenkóval, és megsebesült Olej Tyimofejev, a szakadár állam kormányzatának pénzügyminisztere is ( a miniszter nevét korábban tévesen írtuk). A robbanás után lezárták a helyi Komszomolszki sugárutat, rendőr és mentőautók tucatjai jelentek meg a helyszínen. 
A szakadárok vezetője 2014 óta töltötte be az elnöki tisztséget. Halála kihathat a szakadár proxyhadseregekkel közbeékelt ukrán-orosz hibrid háború menetére is.  Zaharcsenkó a közelmúltban igyekezett szorosabbra fűzni a Donyecki Népköztársaság kapcsolatait Moszkvával, bár Putyin ekkor inkább már szabadult volna a szakadár államtól,írta az unian.ua.

Egymásra mutogatnak

Moszkva azonnal Kijevet vádolta meg Zaharcsenkó megölésével. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a a halálhír bejelentése után már azt mondta, minden alapjuk megvan azt feltételezni, hogy az ukrán kormány áll a donyecki szakadár vezető elleni merénylet mögött - írja az MTI. Vlagyimir Putyin elnök részvétét nyilvánította a szakadár vezető hozzátartozóinak. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint vagy a donyecki szakadár „népköztársaságon” belüli bűnözőbandák közötti üzleti viták vagy az orosz titkosszolgálatok állhatnak Olekszandr Zaharcsenko szakadár vezető halála mögött.

Rendkívüli állapot a szakadár államban

  A donyecki szakadár erők  az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint bejelentették, hogy elfogták azokat „az ukrán diverzánsokat”, akik szerintük felelősek a támadásért.  A szakadár államban rendkívüli állapotot hirdettek ki a vezető halála után: Novosztyi Donbassza hírportál jelentése szerint első intézkedésként lezárták az összes útellenőrző pontot a "népköztársaság" és az ukrán ellenőrzésű oldal között, se ki, se be nem engednek senkit. Az elhunyt Zaharcsenko tanácsadója, Olkeszandr Kazakov a hírportál szerint a Rosszija 1 orosz televíziónak nyilatkozva kifejtette: most az a legfőbb feladat, hogy megakadályozzák Ukrajna részéről provokációk végrehajtását és fenntartsák a rendet a „népköztársaság" területén. Kazakov megerősítette, hogy a robbantásos merényletben súlyosan megsérült Olekszandr Tyimofejev, a szakadár "kormány miniszterelnök-helyettese és bevételi források minisztere", aki szavai szerint véletlenül tartózkodott éppen Zaharcsenkóval egy időben a kávéházban - idézi a tanácsadót a távirati iroda.

Juncker: Ha Amerika vámot emel, Brüsszel is odacsap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.31. 17:36
Kész a kereskedelmi háború fokozására, de akár beszüntetésére is Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: Aris Oikonomou / AFP/ POOL
A kereskedelmi háború fokozását ígérte az Európai Bizottság elnöke, ha Washington növelné az európai autóipart sújtó vámokat. Donald Trump korábban azon akadt ki, hogy az európaiak helyi autókat vesznek, és nem amerikai gyártmányt.
  Az Egyesült Államok autóiparát sújtó vámemeléssel válaszol az Európai Unió (EU), ha Washington növeli az EU-ban gyártott gépjárművek vámját - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken a ZDF német országos közszolgálati televíziónak. A politikus a belgiumi Genvalban, a brüsszeli bizottság kétnapos kihelyezett ülésének szünetében tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az az unió nem ül ölbe tett kézzel, hanem válaszlépést tesz, ha a washingtoni kormányzat megemeli az európai autók vámtételét , írja az MTI.
Az EU legfőbb végrehajtó testületének vezetője azzal kapcsolatban helyezte kilátásba az amerikai gépjárművek vámjának további emelését, hogy Donald Trump amerikai elnök előző nap elutasította Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos azon javaslatát, hogy kölcsönösen csökkentsék a vámtarifákat.  A Jean-Claude Juncker vezette bizottság kereskedelempolitikai felelőse kiemelte: az EU akár nulla százalékra is hajlandó csökkenteni a vámokat. Azonban az amerikai elnök szerint ez kevés.
„Európa majdnem annyira  szörnyű, mint Kína, csak nem olyan nagy”

- nyilatkozott Donald Trump német hírportálok beszámolói szerint, hozzátéve: az európaiakkal az a baj, hogy európai kocsikat vásárolnak, és nem amerikait. Trump arról is beszélt, hogy hajlandó kiléptetni hazáját a Világkereskedelmi Szervezetből (WTO), ha nem szolgálja jobban az amerikai érdekeket.
 Az amerikai elnök és Jean-Claude Juncker július végén folytatott washingtoni tárgyalásukon abban állapodtak meg, hogy egyelőre egyik fél sem léptet érvénybe újabb vámokat, mindkét fél törekedni fog arra, hogy az ipari termékeket sújtó vámokat nullára csökkentse, erősíti az együttműködést az energia területén, és Európa több cseppfolyósított földgázt és szóját vásárol az Egyesült Államoktól. A vámok körüli európai-amerikai vita tavasszal kezdődött, amikor Washington nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva az európai acél behozatalát 25 százalékos, az alumíniumét 10 százalékos vámmal sújtotta. Az amerikai elnök indulata az európai autógyártókkal szemben nem új. Például hivatalba lépése előtt, 2017 januárjában egy interjúban kifejtette, hogy New Yorkban a Fifth Avenue sugárúton minden épület előtt Mercedesek állnak, a német utakon viszont nemigen látni Chevrolet kocsikat, ami azt mutatja, hogy a két ország autóiparának kapcsolata olyan, mint egy egyirányú utca.  Jelenleg az EU jóval nagyobb vámmal terheli az amerikai gépjárműipar termékeit, mint fordítva. Az amerikai gépkocsik importja után például 10 százalékos, a teherautók behozatala után 22 százalékos vámot kell fizetni. Az EU gépjárműiparának termékeit az Egyesült Államokban átlagosan 3 százalékos vám sújtja.

Két ember megsérült egy amszterdami késes támadásban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.31. 14:00

Fotó: Remko de Waal / ANP / AFP
A gyanúsítottat a rendőrök meglőtték, kórházba került.
Két ember megsérült egy késes támadásban az amszterdami pályaudvaron, a gyanúsítottat a rendőrök meglőtték – írja a CNN. Az amszterdami rendőrség Twitteren azt írta, a gyanúsítottat és a sérülteket kórházba vitték. A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit, további információkat egyelőre nem közöltek.
Forrás: Remko de Waal / ANP / AFP