Előfizetés

Iskolát is fizet az állam, csak jöjjön a BMW!

Doros Judit
Publikálás dátuma
2018.08.31. 19:30

Fotó: Konyhás István
Alaposan kistafírozza Debrecen a BMW-gyárat. Nemcsak a gyár működéséhez szükséges négyszáz hektáros telket vásárolja meg és közművesíti állami hitelgaranciával 44 milliárd forintból – a terület később, egyelőre ma még ismeretlen feltétekkel kerülhet majd a német autóipari céghez –, de közel négy milliárdos állami pénzből egy nemzetközi iskolát is felhúznak a Nagyerdőhöz közeli Pallagon.
Az öt hektáron elterülő, s a tervek szerint jövő nyárra elkészülő 7000 négyzetméteres oktatási intézmény alapkövét tegnap tette le Gulyás Gergely miniszter, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Papp László polgármester. Valamennyien hangsúlyozták: az angol nyelvű iskola nem csak az idetelepülő nemzetközi nagyvállalatok külföldi dolgozóinak gyerekeit várja – bár nem titkoltan ez az elsődleges célja - , hanem a debreceniekét is. Építését száz százalékban állami költségvetésből finanszírozzák. Fizetős, vagyis tandíjas lesz, s az óvodától kezdve az általános iskolán át a gimnáziumig fogad majd a gyerekeket. - Magyarországon ez lesz az első ilyen intézmény, s olyan lesz, hogy akár a budapestiek is megirigyelhetik majd – kezdte köszöntőjét Kósa Lajos, aki üdvözölte a jelenlegi városvezetés bátorságát, hogy folytatva elődei hagyományait – vagyis az övéit, korábban ugyanis ő volt a város polgármestere -, vállalja az úttörő szerepet, s bele mer vágni az ismeretlenbe. A beruházás része az Új Főnix tervnek és a Modern Városok Programnak, amelyben a következő években Debrecenre közel 200 milliárd forintot költenek. Kósa arról is beszélt, hogy Debrecenben egy fabódé se épülhet meg úgy, hogy a környékbeliek ne tiltakoznának, s így volt az iskola esetében is, de – tette hozzá – sikerült megnyugtatni az ellenérzőket, akik között „még egyetemi oktató is volt”. Gulyás Gergely azt hangsúlyozta: egy ilyen színvonalú iskola fékezi majd azt az agyelszívási folyamatot, ami a rossz demográfiájú Európában jelenleg tapasztalható, majd hozzátette: amúgy pedig nem érdemes kivándorlásról beszélni, mert az unió egységes piac és egységes oktatási térség. Szavai szerint ez az irány is változóban van, Magyarországra az utóbbi időben többen tértek vissza, mint amennyien ugyanazon időszak alatt elmentek Elhangzott: az iskolában csak külföldi, vagyis nem magyar anyanyelvű óvodapedagógusok, tanítók és tanárok dolgoznak majd az 500, különböző korosztályú gyerekkel. A Bordás Péter tervező által megálmodott kör alakú épületben lesz színházterem, uszoda és stadion is. A létesítmény épp a Natura 2000 védettségű, szigorú besorolás alá eső Nagyerdővel határos, sőt, egy helyi környezetvédő arról beszélt lapunknak, hogy a látványtervek alapján a sportolásra szánt területek már bele is lógnának abba, jelentős tájsebet ejtve rajta. Ez azért aggályos, mert a védett övezetben egyetlen fát sem szabadna kivágni uniós engedélyezési eljárás nélkül. A városháza egyik munkatársa ezzel kapcsolatos kérdésünkre a helyszínen azt mondta: a beruházás garantáltan nem érint fokozott védettségű területet.

Honnan lesz munkaerő?

Debrecenben van szabad munkaerő: évente 6 ezer hallgató végez az egyetemen, 2 ezer diák a szakközépiskolákban, s naponta 8 ezer debreceni ingázik a város környéki munkahelyekre. A városvezetés elsősorban az oktatás fejlesztésével kívánja megoldani a munkaerőigények kielégítését – válaszolta a városháza sajtóirodája lapunk kérdésére, miszerint miként lehet majd munkaerőt toborozni a BMW-gyárba. Közölték: a Debreceni Egyetemen a Műszaki Kar fejlesztése kiemelt feladat, mert ha itt tanul egy diák, sokkal könnyebb a városban tartani a végzés után, mint felnőttként idecsábítani.

Kapcsolódó
BMW-gyár – Csereföldet kaphatnak a gazdák, de titoktartásra kötelezték őket

Orbán: Kerényi Imre a bajtársam volt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.31. 16:21

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Beszédet mondott a miniszterelnök Kerényi Imre búcsúztatásán a Fiumei úti temetőben. Orbán szerint az egykori színházigazgató, majd miniszterelnöki megbízott a harcostársa volt. Annak idején Cseh Tamást is így jellemezte.
Bajtársaként, barátjaként és munkatársaként búcsúzott Kerényi Imrétől Orbán Viktor miniszterelnök az augusztus 11-én elhunyt miniszterelnöki megbízott, rendező, színigazgató temetésén pénteken a Fiumei úti sírkertben.    A kormányfő hangsúlyozta: Kerényi Imre rendkívüli művész és példás hazafi volt; rendező, tanár, szerkesztő, a magyar kultúra fáradhatatlan harcosa, írja az MTI.
Kerényi Imre már egy teljes színházi életművel a háta mögött döntött úgy, hogy a magyar közélet szorítójába lép, és a tőle megszokott lelkiismeretességgel és munkabírással a polgári körök mozgalmának szellemi vezére lesz - idézte fel Orbán Viktor, hozzátéve: „így lettem a bajtársa, és ő az enyém, és harcoltunk együtt jóban-rosszban”.
Azt hittem, nemcsak harcolni, de célba érni is együtt fogunk; mert oda fogunk érni nélküled is, de az nem ugyanaz lesz - búcsúzott Kerényi Imrétől a miniszterelnök. 

Katonadolog?

A militáns kifejezéseket és szerepvállalást kedvelő Orbán Viktor nem először használ háborúra utaló kifejezéseket búcsúszertartás során: 2009-ben, Cseh Tamás temetése után mondta azt, hogy a művész „a legjobb katonánk, a legjobb harcosunk volt”. Ezzel Kerényi Imre és Cseh Tamás életét is azonosította a Fidesz, vagyis saját politikai harcaival és célkitűzéseivel.
Orbán szavaival ugyanakkor talán maga Kerényi is egyet értene. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész aktívan politizált: a rendszerváltás előtt ugyan az MSZMP tagja volt, később – a MIÉP-nél, majd az MSZP és az SZDSZ által támogatott Demokratikus Chartánál tett kitérők után – azonban teljes mellszélességgel állt ki a Fidesz mellett, és haláláig képviselte a párt érdekeit. A kormánypárt 2002-es veresége után az utcai demonstrációk egyik szervezője és fő szónoka lett. A nevéhez fűződik a „Szent István Magyarországa és a Kun Bélák Magyarországa” szembeállítása. Szerintem címmel egyszemélyes, szatirikus politikai műsora volt a Hír TV-n. A 2010-es kormányváltás után azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az új alaptörvény díszkiadásához rendelt meg kortárs festményeket. 2012-től kezdte kiadni a Nemzeti könyvtárnak nevezett sorozatot, ami szándéka szerint a magyar irodalom legjavát foglalta volna össze. 2014-től a Magyar Krónika nevű kormánypárti folyóirat elindításában vett részt.

Tanévnyitó, Isten áldásával

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.08.31. 15:15

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Keresztény-nemzeti tanévnyitót tartottak pénteken Esztergomban, az oktatásért is felelős miniszter üzent a diákoknak, tanároknak: legyenek jó hazafiak.
A diákoknak, tanároknak és a szülőknek is üzent Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter pénteken, a Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Társulata által fenntartott esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskolában megtartott nemzeti tanévnyitón. - Emelkedjetek testben és lélekben. Tudnotok kell, hogy a kereszténységgel emelkedett szakrális magasságokba ősi kultúránk, ebből alakult szemléletünk, küldetéstudatunk, jogrendünk, életformánk. Mindig is magyarként élhettünk, miközben államok alakultak ki és szűntek meg körülöttünk. Szeressétek a magyar nemzetet, a hazátokat, mert belőle lettetek, benne éltek, benne teljesedtek ki – mondta a gyerekeknek. A pedagógusoktól azt kérte: a diákok szemléletét az európai keresztény és a magyar hagyományok, életmódjukat az emberhez méltó, embert nemesítő életforma irányába segítsék. Mint fogalmazott, az elmúlt évtizedek útkeresése, bizonytalanságai után 2010-től kiteljesedett politikai önállóságunk, ami a kultúra és oktatás területére is hatással van. „Kérem önöket, hogy hivatással tanítsanak. Önöknek példát kell mutatniuk hitből, hazaszeretetből, ember- és családszeretetből – mondta. 
Szóba került az új Nemzeti alaptanterv is, ám a várakozásokkal ellentétben a miniszter nem jelentette be, hogy annak tervezete mikor lesz a szakma és a nyilvánosság számára is megismerhető. Kásler csupán annyit mondott, a végső változat kialakításához a pedagógusok segítségére is számít a kormány, illetve hogy az alaptantervtől „nemzetünk ismételt felemelkedését” várják. A szülőknek azt üzente: elismerés és köszönet illeti őket, amiért „Isteni parancsból és szép emberi vágyakból új minőséget hoznak létre”. Hangsúlyozta: a szülők szövetsége a család, ami a legértékesebb szövetség, mert „belőle épül fel a nemzet, és mert benne fogan és születik meg a jövő”. Beszéde végén a miniszter arról szólt, a kormány célja, hogy az egész magyar nemzet érdekeit képviselje, fennmaradását biztosítsa. Ehhez az oktatásban folyamatosan javítják a tárgyi feltételeket is, az idei évben mintegy 190 milliárd forinttal többet költenek erre a célra. A tanévnyitó lezárásaként Erdő Péter bíboros a Szentlélek Úristen áldását kérte az idei tanévre.

Bódis: szeptember végéig lehet véleményezni a NAT-ot

Az ünnepség után Bódis József oktatási államtitkárt sikerült megkérdeznünk arról, mikorra várható az új Nemzeti alaptanterv (NAT) szakmai és társadalmi vitája. Az államtitkár lapunkat úgy tájékoztatta, a tervezet néhány napon belül megjelenik a kormány weboldalán, és szeptember végéig lehet majd véleményezni. A nemzeti tanévnyitón részt vett Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke is. A Népszavának elmondta, semmi konkrétumot nem tudott meg a NAT nyilvánosságra hozásáról, de kifejezetten kérte az oktatási államtitkárságot, hogy a PSZ számára hivatalos úton is küldjék majd meg. Az elnök egyébként a szeptember végi véleményezési határidőt kicsit szűkösnek tartja. A Népszava információi szerint az a NAT-tervezet, ami nemrég a minisztérium elé került, csak egy félkész változat, a tavaly indult fejlesztés ugyanis két évre szól, ebből még csak egy telt le. Az új NAT-nak megfelelő tankönyveket sem kezdték még el kidolgozni, de a kormány tervei szerint kétféle tankönyv lesz: egy állami és egy egyházi (keresztény) szemléletű.