tüntetés;késelés;szélsőjobboldal;Chemnitz;

2018-08-31 21:21:04

Újabb tüntetések jönnek Chemnitzben

Iszlámellenes és szélsőjobboldali csoportok szerveznek szombatra demonstrációkat a volt NDK területén található német városban - Chemnitz nem nyugszik az egy ember halálával járó késeléses összecsapás óta.

Továbbra sem tért vissza a nyugalom a németországi Chemnitzbe, az utóbbi napok demonstrációi és idegenellenes támadásai után újabb tüntetéseket szerveznek az iszlám vallást és kultúrát bíráló, Németország bezárkózását sürgető szervezetek, de a szélsőjobboldali törekvéseket elutasító erők is, a volt NDK területén fekvő nagyváros polgármestere pedig hangsúlyozza, hogy továbbra is várják a külföldieket - jelentette pénteken a német sajtó. 

Barbara Ludwig pénteki nyilatkozatában kiemelte: a következő hetekben bebizonyítják, hogy "van hely külföldi diákoknak és befektetőknek" Chemnitzben, amelynek műszaki egyetemén csaknem 100 országból tanulnak hallgatók és dolgoznak kutatók.

 A polgármester pénteken fogadta Franziska Giffey szövetségi család-, idős, nő- és ifjúsági ügyi minisztert, aki helyi civil szervezetek képviselőivel is találkozott, és virágokat helyezett el a demonstrációkat és zavargásokat kiváltó késelés halálos áldozatának tiszteletére  a bűncselekmény helyszínén, egy belvárosi utcán rögtönzött emlékhelyen. 

Chemnitz és Szászország nem egyenlő az utcákon dühöngő "barna csőcselékkel" - utalt a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) színei politizáló Giffey az egykori náci párt egyenruhájának színére azzal kapcsolatban, hogy egy erőszakba torkollt, 20 sebesültet követelő hétfői tüntetés több résztvevője ellen eljárás indult náci karlendítés miatt. 

Szombatra az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom és a szövetségi kormány menekültpolitikájának és bevándorlási politikájának erőteljes bírálatára összpontosító Alternatíva Németországnak (AfD) ellenzéki párt hirdetett tüntetést Chemnitzbe.   

Civil szervezetek ellendemonstrációt hirdettek Szívet az uszítás helyett (Herz statt Hetze) címmel.  Szintén a nyitottság és a demokrácia mellett kiálló szervezetek közreműködésével hétfőre nagyszabású szabadtéri koncertet szerveznek. A fellépők között van az egyik legismertebb német zenekar, a Die Toten Hosen.

 A tartományi rendőrség nagy erőkkel készül a szombati tüntetésekre, vízágyúkat és lovas egységeket is Chemnitzbe irányítanak, és más tartományokból is érkezik erősítés. A szászországi Drezdában elhalasztják a Bundesliga második osztályában szereplő labdarúgó egyesület, a Dynamo Dresden és a Hamburger SV szombati találkozóját, mert a chemnitzi demonstrációk miatt nem marad elég rendőr a városban a mérkőzés biztosítására.

 A demonstrációkat kiváltó emberölés az előző héten vasárnap történt, az áldozat egy német férfi, a bűncselekménnyel egy iraki és egy szíriai férfit gyanúsítanak, előzetes letartóztatásba helyezték őket.