idegengyűlölet;antifasiszták;Chemnitz;

2018-09-02 10:04:00

Szélsőségesek és antifasiszták csaptak össze a rendőrséggel Chemnitzben (fotók)

Több ezer német idegengyűlölő, illetve antifasiszta nézett farkasszemet szombaton a rendőrséggel.

Szombatra az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű radikális szélsőjobboldali mozgalom és a szövetségi kormány menekültpolitikájának és bevándorlási politikájának erőteljes bírálatára összpontosító, szintén idegengyűlölő és szélsőséges Alternatíva Németországnak (AfD) ellenzéki párt hirdetett tüntetést Chemnitzbe. Demonstrációjukra közel 4500-an mentek el, és - mint a Deutsce Welle írja - nagyjából 3500 antifasiszta ellentüntető is az utcára vonult. 1200 rendőr választotta el őket egymástól.

A szélsőségesek egy gyászmenetet szerveztek: némán vonultak, zászlókat és állítólagosan bevándorlók által meggyilkolt emberek képeit tartva. A nagyrészt fiatalokból álló ellentüntetők egy karnevál-szerű felvonulást tartottak, "Herz statt Hetze", azaz "szívet az üldözés helyett" címmel. Állítólag sokan provokálták közülük a kordonokat átlépve a szélsőjobboldali tömeget, többen meg is sérültek.

A bejelentett demonstrációk végét követően mindkét csoport az utcákon maradt, így a tüntetéseket éjjel a hatóságok oszlatták fel.

Összesen 18 ember sérült meg, köztük három rendőr, akik horzsolásokat szenvedtek - erről már az MTI számol be. Különösen a hivatalos rendezvények után volt szükség a hatóságok beavatkozására: ismeretlenek rátámadtak például a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) híveinek egy csoportjára, egy afgán fiatalra pedig négy maszkos vetette rá magát. A vasárnap nap közben összeállított adatok szerint 37 feljelentést tettek különböző bűncselekmények, köztük rongálás, testi sértés és alkotmányellenes szervezetek jelképeinek - azaz vélhetően horogkereszteknek - használata miatt.

Az egész múlthéten zajló demonstrációkat egy gyilkossági ügy váltotta ki: az áldozat egy orosz származású német férfi, a bűncselekménnyel egy iraki és egy szíriai férfit gyanúsítanak, előzetes letartóztatásba helyezték őket.

Vasárnap két demonstrációt tartanak, a szervezők civil szervezetek és az evangélikus egyház. A megmozdulásokkal az erőszakmentesség, a jog és a demokrácia tisztelete és a párbeszéd mellett állnak ki, a helyszínre várják mások mellett Michael Kretschmer tartományi miniszterelnököt, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát és Barbara Ludwig SPD-s chemnitzi polgármestert.

A rendezvények Chemnitzben hétfőn is folytatódni fognak: a nyitottságért és a demokráciáért szót emelő szervezetek közreműködésével nagyszabású szabadtéri koncertet szerveznek. A fellépők között van az egyik legismertebb német zenekar, a Die Toten Hosen.