Előfizetés

A kormány népmesével hódítaná vissza a gyerekeket a gyorséttermektől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.02. 15:50
Illusztráció
Fotó: Népszava
Ambiciózus kijelentéseket tett Rétvári Bence a dunaújvárosi NépmesePont átadásán.
Dunaújvárosban nyitott meg NépmesePontot Rétvári Bence szombaton - írja a hvg.hu. Beszédében az Emmi-államtitkár többek közt azt mondta, ezek a helyek egyfajta "ellenkultúrát" is erősítenek a fogyasztói társadalom által diktált trendekkel szemben,
ugyanis a gyorséttermek és hasonló helyszínek helyett itt lehet majd tartani a születésnapi zsúrokat.

Rétvári ezen kívül hosszan ecsetelte azt is, hogy a nemzeti összetartozás szempontjából is fontos, hogy népmeséket halljanak a gyerekek. De kitért arra is, hogy a népmesék által a gyermekek fantáziadúsabb, kreatívabb és érzelmileg stabilabb felnőttekké válhatnak, illetve a mesélés elmélyíti a szülő-gyermek kapcsolatot.
A dunaújvárosi NépmesePonton többek közt óvodai és iskolai közösségeket fogadnak majd. Dunaújváros mellett országszerte több mint egy tucat helyszínen létesülnek NépmesePontok egy, az Európai Unió és a kormány által finanszírozott, 1,2 milliárd forintos keretösszegű pályázatból. A város 80 millió forintot - a maximálisan megpályázható összeget - nyert el a NépmesePont létrehozására.

"Megbukott Orbán oktatáspolitikája"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.02. 14:16
Illusztráció
Fotó: Szalmás Péter
Az MSZP szerint a magyar oktatási rendszer semmilyen jövőképet nem kínál a fiataloknak, ez azon is látszik, hogy milyen sokan kívánják elhagyni az országot és mennyien kerülnek ki képzettség nélkül az iskolákból.
Bangóné Borbély Ildikó, a szocialisták országgyűlési képviselője a hétfőn kezdődő tanév alkalmából tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, megbukott Orbán Viktor miniszterelnök oktatáspolitikája - írja az MTI.
Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a kormány állításaival ellentétben a családoknak még mindig nagy terhet jelent az iskolakezdés, erre utal például, hogy a mostani időszakban 12 százalékkal emelkedtek a felvett személyi kölcsönök. Az állam csak 12 ezer forint erejéig támogatja a tankönyvvásárlást, efelett a szülőknek kell fizetniük, ahogy a tanszereket, tornafelszerelést, a különórákat és az osztálypénzt is - fejtette ki.
Bangóné Borbély Ildikó szólt arról is, hogy az iskolákból 3 ezer, az óvodákból 500 pedagógus hiányzik, és a problémával a kormány nem foglalkozik. Emellett az iskolakezdés előtt derült ki, hogy
Magyarországon a gyermekek több mint 40 százaléka a létminimum alatt él.

Kifejtette továbbá, az oktatás színvonaláról jól árulkodik, hogy 50 ezernél több 25 évnél fiatalabb közmunkást foglalkoztatnak, emellett - felmérések szerint - másfél millió magyar tervezi elhagyni az országot, akik közül 300 ezren még nem töltötték be 18. életévüket.
Az MSZP ezért az oktatási rendszer azonnali és jelentős átalakítását követeli az ágazatra fordított támogatás növelésével - jelentette ki a szocialista politikus.

Orbán ismét "kölcsönvette" a honvédség repülőgépét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.02. 13:37
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) megérkezik Kirgizisztánba, az Isszik-Köl ne
Fotó: Szecsődi Balázs / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Kirgizisztánba repült a nem-kormánygéppel az MTI tanúsága szerint.
Hiába, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerint nem kormánygép a Zrinyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében vásárolt Airbus A319, azzal a honvédek helyett megint Orbán Viktor miniszterelnök utazott az MTI felvétele alapján.
Nem ez az első eset: izraeli hivatalos útján Tel-Avivba is a honvédségi nem-kormánygép repítette a miniszterelnököt, majd pár nappal később montenegrói látogatásakor is feltűnt a képeken a gép. Ezeken az alkalmakon fejenként 215 ezer, illetve 140 ezer forintért repült Orbán és kísérete, ami nem éppen jutányos ár.
Becslések szerint 100-150 milliárdot költ a kormány a honvédség légiszállítási képességfejlesztésre. A pénzből egy Dassault Falcon 7X business jet-et is vettek. Eddig 200 órát voltak a levegőben az új honvédségi gépek, és az idő bő tizedében kormányzati delegációt szállítottak.