CEU;nyílt levél;David Cornstein;

A CEU professzora nyílt levélben üzent az amerikai nagykövetnek: Magyarországon van korrupció

Csak elégedett emberekkel találkozott az országban, nyilatkozta nemrég David Cornstein nagykövet. Ezt most már nem mondhatja el magáról.

"Senki sem mondta nekem, hogy ez vagy az rossz" - nyilatkozta a Szombat zsidó közéleti lapnak David B. Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, aki elmondása szerint nem találkozott se korrupcióval, se jogtiprással az országban. Hozzátette: ha ezt olvasva "majd jelentkezik valaki, aki ezt cáfolni akarja, azt természetesen meghallgatom".

"íme, én most szólok" - fogalmazott az alkalmat megragadó Kertész János, a CEU professzora a Cornsteinnek címzett nyílt levelében. Kertész aztán végigveszi a korrupció és jogállamiság magyarországi helyzetét: a sajtó nagyrészt "a kormány propagandagépezetévé silányult", és "az ügyészségtől az

adóhivatalig, a számvevőszéktől a Nemzeti Bankig a fontos és függetlennek feltételezett intézményeket a központi hatalom szolgálatába állították". Kertész emlékeztet Orbán Viktor egy korábbi kijelentésére is, mely szerint Európa "szellemi középszerűségből" vette át az Egyesült Államoktól a fékek és ellensúlyok rendszerét.

"Öntől a hazája hiteles tájékoztatást vár az itteni viszonyokról. Ehhez azonban Önnek is szükséges lenne szélesebb körben tájékozódnia" - zárja sorait az egyetemi tanár. Ha nem is alakul ki sorsfordító eszmecsere a levél nyomán, Cornstein mindenesetre már elmondhatja, hogy nem kizárólag elégedett emberekkel találkozott Magyaroszágon.