Előfizetés

A CEU professzora nyílt levélben üzent az amerikai nagykövetnek: Magyarországon van korrupció

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.02. 19:04
David B. Cornstein
Fotó: foreign.senate.gov
Csak elégedett emberekkel találkozott az országban, nyilatkozta nemrég David Cornstein nagykövet. Ezt most már nem mondhatja el magáról.
"Senki sem mondta nekem, hogy ez vagy az rossz" - nyilatkozta a Szombat zsidó közéleti lapnak David B. Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, aki elmondása szerint nem találkozott se korrupcióval, se jogtiprással az országban. Hozzátette: ha ezt olvasva "majd jelentkezik valaki, aki ezt cáfolni akarja, azt természetesen meghallgatom".
"íme, én most szólok" - fogalmazott az alkalmat megragadó Kertész János, a CEU professzora a Cornsteinnek címzett nyílt levelében. Kertész aztán végigveszi a korrupció és jogállamiság magyarországi helyzetét: a sajtó nagyrészt "a kormány propagandagépezetévé silányult", és "az ügyészségtől az adóhivatalig, a számvevőszéktől a Nemzeti Bankig a fontos és függetlennek feltételezett intézményeket a központi hatalom szolgálatába állították". Kertész emlékeztet Orbán Viktor egy korábbi kijelentésére is, mely szerint Európa "szellemi középszerűségből" vette át az Egyesült Államoktól a fékek és ellensúlyok rendszerét.
"Öntől a hazája hiteles tájékoztatást vár az itteni viszonyokról. Ehhez azonban Önnek is szükséges lenne szélesebb körben tájékozódnia" - zárja sorait az egyetemi tanár. Ha nem is alakul ki sorsfordító eszmecsere a levél nyomán, Cornstein mindenesetre már elmondhatja, hogy nem kizárólag elégedett emberekkel találkozott Magyaroszágon.

Honvédkórház: már a szeptemberi orvosbeosztás is kritikus

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.09.02. 18:22

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Információink szerint a Honvédkórház sürgősségi osztályára már szeptemberre sem sikerült kellő számú orvost találni a műszakokra. A lapunk birtokába került e havi műszaktábla is erősen piroslik, jelezve, hogy milyen sok helyre nem találtak gyógyítót.
Mint ahogy arról is egyre több dokumentum kerül elő, hogy milyen sokszor jelezte Zacher Gábor, a sürgősségi centrum pénteken távozott vezetője feletteseinek: baj van, az adott körülmények között az ellátás nem menedzselhető. Az adatok szerint az elmúlt három évben miközben mind több lett az ellátandó beteg (tavaly már mintegy 64 ezer embert kezeltek itt), az ellátók száma fogyatkozott. Márciusban még 39 orvosa volt a centrumnak, mostanra 10-11-gyel van kevesebb. Az osztályvezető főorvos az áldatlan állapotokat a kórház vezetésének jelző levelében, amely a Népszavához is eljutott, már augusztus elején azt írta, ha a feltételek nem javulnak, október elejére működésképtelenné válik a sürgősségi osztály. Akkor hat orvos volt távozóban, és a meglévők közül is többen kisebb óraszámban vagy félállásban akartak már csak dolgozni. Azt korábban is tudni lehetett, hogy a honvéd sürgősségi osztályán az elmúlt három évben erős volt a fluktuáció, általában évente 15-17 új orvost is fölvettek, ám ugyanennyi távozott is. A kilépők, szinte minden esetben az óriási megterhelésre hivatkoztak. Naponta átlagosan 110-160 beteget fogadnak.
„A betegek gyors osztályozásához, ellátásához soha nem voltunk elegen”- mondta lapunknak egy ottani szakdolgozó.
„Másodpercenként jön egy újabb feladat, miközben még az előzővel sem végeztél, a folyóson meg ott a sok jajgató ember, egy idő után egyszerűen érzéketlenné válsz. Gyakran éreztem úgy, hogy legszívesebben melléjük feküdnék a hordágyra, már a műszak elején kimerült voltam”

– mondja.

A teljes cikket lapunk hétfőn megjelenő számában olvashatja. 

Ön nyert? - Kihúzták a hatos lottót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.02. 16:45
Shutterstock illusztráció
A 35 . játékhéten az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 5 (öt) 7 (hét) 15 (tizenöt) 32 (harminckettő) 34 (harmincnégy) 38 (harmincnyolc) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; 5 találatos szelvény 26 darab, nyereményük egyenként 525.040 forint; 4 találatos szelvény 1.709 darab, nyereményük egyenként 7.990 forint; 3 találatos szelvény 30.651 darab, nyereményük egyenként 1.730 forint.
A várható főnyeremény a következő héten: 350 millió forint