leépítés;Külügyminisztérium;

2018-09-03 06:00:00

Durva leépítés a külügynél

Balogh Csaba, a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára a tárca belföldi állományának 40 százalékos leépítésről beszélt a múlt heti nagyköveti értekezleten – értesült lapunk. Úgy tudjuk, az államtitkár arról is szólt, hogy bár az állomány kisebb lesz, a maradó kormánytisztviselőket kétszer jobban fizetnék meg.

Mindez azért is érdekes, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus közepén annyit ismert el: óvatos becslés szerint 15-20 százalékos létszámcsökkentés lehet a központi közigazgatásban, és a cél, hogy ezt január 1-jére el is érjék. Vagyis valójában lesz, ahol kétszer nagyobb leépítés várható, mint amekkoráról Gulyás beszélt. Ezt erősíti egyébként az is, hogy a múlt héten a 24.hu-hoz jutottak el olyan információk, amelyek szerint legalább 40 százalékos leépítésre kell készülni a minisztériumoknál. A portál értesülései szerint a Pénzügyminisztériumban 43, az innovációs tárcánál 38-40 százalékos elbocsátások várhatók.

Gulyás Gergely korábban elmondta, hogy kevesebb mint 14 ezren dolgoznak ma a minisztériumokban és a háttérintézményekben, de ez a szám csökkenthető. Állította, hogy az intézkedés célja nem a költségmegtakarítás, hanem a párhuzamosságok megszüntetése.