Durva leépítés a külügynél

Publikálás dátuma
2018.09.03. 06:00
Fotó: Molnár Ádám
Balogh Csaba, a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára a tárca belföldi állományának 40 százalékos leépítésről beszélt a múlt heti nagyköveti értekezleten – értesült lapunk. Úgy tudjuk, az államtitkár arról is szólt, hogy bár az állomány kisebb lesz, a maradó kormánytisztviselőket kétszer jobban fizetnék meg.
Mindez azért is érdekes, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus közepén annyit ismert el: óvatos becslés szerint 15-20 százalékos létszámcsökkentés lehet a központi közigazgatásban, és a cél, hogy ezt január 1-jére el is érjék. Vagyis valójában lesz, ahol kétszer nagyobb leépítés várható, mint amekkoráról Gulyás beszélt. Ezt erősíti egyébként az is, hogy a múlt héten a 24.hu-hoz jutottak el olyan információk, amelyek szerint legalább 40 százalékos leépítésre kell készülni a minisztériumoknál. A portál értesülései szerint a Pénzügyminisztériumban 43, az innovációs tárcánál 38-40 százalékos elbocsátások várhatók. Gulyás Gergely korábban elmondta, hogy kevesebb mint 14 ezren dolgoznak ma a minisztériumokban és a háttérintézményekben, de ez a szám csökkenthető. Állította, hogy az intézkedés célja nem a költségmegtakarítás, hanem a párhuzamosságok megszüntetése.
Szerző

Hiába az akadálymentesítés a győri állomáson, csak a kormányablak átadása után lehet azt használni

Publikálás dátuma
2018.09.02. 21:18
Illusztráció
Fotó: Népszava
Kordonnal kerítették el az elkészült rámpát, nehogy véletlenül rámenjenek a mozgásukban korlátozott emberek.
Vagy három hete kész, mégsem lehet használni a győri vasútállomás akadálymentes bejáróját - számol be az RTL Híradó. A mozgáskorlátozottaknak lépcsőzni kell, mert a főbejárat rámpáját körbekordonozták. A MÁV közölte: az akadálymentesítés az állmáson épülő kormányablakhoz kapcsolódik, és amíg az el nem készül, a rámpa lezárva marad.
Az állomáson egyébként máshol is ráférne az akadálymentesítés: az első vágányon kívül mindegyikhez lépcsők során át lehet csak eljutni. A MÁV ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: ha az utas két nappal az érkezése vagy indulása előtt szól, akkor segítenek neki eljutni a megfelelő peronhoz.
Szerző
Frissítve: 2018.09.02. 21:50

Már húszezren válaszoltak Ujhelyinek

Publikálás dátuma
2018.09.02. 20:14
Fotó: Népszava
Több mint 20 ezren válaszoltak már arra a konzultációra, amelyet Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti politikusa kezdeményezett. Ujhelyi és a szocialista párt tíz olyan fontos, európai kérdésben várja a magyar emberek válaszait, "amelyek alapvetően változtatják meg az életünket és viszonyulásunkat az európai közösséghez." 
Arra a kérdésre a válaszolók csaknem 97 százaléka igennel felelt, hogy Magyarország helye az Európai Unióban van. Abban viszont már megoszlanak a vélemények, hogy milyen irányba kellene átalakítani az EU-t. Csaknem 63 százalék szerint a mainál erősebb és hatékonyabb szövetségre lenne szükség, 29 százalék szerint az Európai Egyesült Államok létrehozása, míg 8,6 százaléknyian úgy látják, hogy a tagállamok laza szövetsége volna indokolt.  A válaszolók 86 százaléka szociális ügyekre költené a Magyarországnak járó forrásokat, míg 14 százaléknyiak infrastrukturális beruházásokra áldoznának főleg. Hasonló arányban dőlt el az a kérdés is, hogy hazánknak csatlakoznia kellene-e az eurót használó tagállamok közösségéhez. 87 százalék szerint nálunk is a közös valutával kellene fizetni. Ujhelyi, aki egyébként a szocialisták EP-kampányának vezetője is, lapunknak elmondta: az első hetekben csak online, a www.amieuropank.hu oldalon lehetett kitölteni a kérdőívet, de hamarosan a szocialista politikusok fogadóóráin és kitelepülésein is kifejthetik véleményüket az emberek. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy a szocialisták sem elégedettek az Európai Unió jelenlegi működésével, annak szétverése helyett azonban inkább megreformálását és „bölcs újraegyesítését” akarják. – Európainak és hazafinak lenni nem ellentétei, hanem kiegészítői egymásnak – mondta Ujhelyi István.
Szerző