Kirgizisztán;Orbán Viktor;finnugor nyelvrokonság;türkök;

2018-09-03 10:05:22

Orbán Viktor eldöntötte: a türköktől származunk

Hiába érettségi tétel a finnugor nyelvrokonság, a miniszterelnök teljes határozottsággal jelentette ki Kirgizisztánban, hogy magyar a türk nyelvcsaládhoz tartozik.

Magyarország készen áll a magyar-türk együttműködés új fejezetének megnyitására – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a türk nyelvű államok együttműködési tanácsának VI. ülésén, a kirgizisztáni Csolpon-Atában .

Orbán szerint Magyarország mindig is figyelemmel kísérte a türk identitású országok együttműködését. A modern világban is megőrzi nyelvét, kultúráját, hagyományait, tiszteli, ápolja türk gyökereit. Azt is hozzáfűzte, hogy a magyarok Attila kései leszármazottainak tekintik magukat, a hun-türk eredet alapján állnak, nyelvük a türk nyelvekkel áll rokonságban - idézi szavait az MTI.

Ettől csak még ijesztőbb a miniszterelnök megállapítása, hogy „az a nép lehet erős, amely büszke nemzeti identitására”.

Érdek a tudomány felett

Beszédének folytatásából az is kiderült, hogy a miniszterelnök miért hamisítja meg a magyar nyelvtörténet bizonyított állításait: szerinte korábban sértés volt, ma már dicséretet jelent, ha keleti népnek nevezik a magyarokat – a régi világrend ugyanis megdőlt, az újat pedig alapvetően a Keleten felemelkedő államok fejlődése határozza meg; a pillanatnyi politikai és gazdasági érdek így írja felül a tudományos tényeket is az Orbán által megálmodott Magyarisztánban.

Orbán emlékeztetett, Magyarország 2014 óta megfigyelő a türk nyelvű államok parlamenti közgyűlésének munkájában, 2017-ben pedig csatlakozási kérelmet nyújtott be a nemzetközi türk akadémiához, és ma már az eddiginél is szorosabb együttműködésre törekszik a türk nyelvű államok együttműködési tanácsával.

Mint kiemelte, Törökországgal, Azerbajdzsánnal és Kazahsztánnal évek óta stratégiai partnerség szintjén vannak a kapcsolatok, és ez a cél Kirgizisztánnal, illetve Üzbegisztánnal is – a magyar Eximbank 1,5 milliárd dolláros hitelkeretet nyitott meg a hat türk nyelvű országgal való gazdasági együttműködés, a befektetések fejlesztése érdekében

A csoportülésen Orbán olyan keleti vezetőkkel és autokratákkal találkozott, mint  Szooronbaj Zseenbekov kirgiz, Nurszultán Nazarbajev kazah, Ilham Alijev azeri, Recep Tayyip Erdogan török és Savkat Mirzijojev üzbég államfő.