Fotó: AFP

Porig égett a riói brazil nemzeti múzeum

Több mint 20 millió kiállítási tárgy, régészeti leletek és történelmi emlékek semmisültek meg.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.09.03. 13:13
A múzeumot éppen 200 éve alapították
Fotó: AFP
Itt őrizték az országban talált legrégebbi emberi maradványokat
Fotó: AFP
A gyűjteményében a többi között egyiptomi leletek és korábbi uralkodók emléktárgyait is
Fotó: CARL DE SOUZA / AFP
A múzeum igazgatósága ugyanakkor azt közölte, hogy senki sem sérült meg, miután a tűz kitörésekor már zárva volt a Sao Cristóvao
Fotó: CARL DE SOUZA / AFP
Az okozott károkra vonatkozó becslések egyelőre nincsenek
Fotó: AFP
Maga az épületegyüttes a gyarmatosító portugál király rezidenciája volt, majd a brazil császár lakott benne, aztán a köztársaság
Fotó: CARL DE SOUZA / AFP
Michel Temer elnök felbecsülhetetlen veszteségnek nevezte a történteket
Fotó: Thiago Ribeiro / AFP

Megvette Nemes-Jeles új filmjét a Sony

Publikálás dátuma
2018.09.02. 19:57
Jakab Juli. A kalaposlány családja után kutatva sötét titkokra lel.
Fotó: Laokoon Filmgroup
Még be sem mutatták, de már le is csapott a Napszállta forgalmazásának jogaira a Sony. Gyakorlatilag az egész világban vetítik majd.
A Sony Pictures Classics megvette Nemes-Jeles László új fimljét, a Napszálltát - szúrta ki a Variety cikkét a 24.hu. A filmet - ami egy 20 éves lány történetét meséli el az első világháború előtti Budapesten, aki családja sötét titkaival szembesül - Európában, Ázsiában, Dél- és Észak-Amerikában, valamint Ausztráliában is forgalmazni fogják.
Nemes-Jeles azzal keltette fel a stúdiók érdeklődését, hogy első filmje, a Saul fia Cannes-ban nagydíjat nyert, majd a legjobb idegen nyelvű filmként Oscart, később BAFTA-t is kapott.
Szerző

Poirot és Terence Hill magyar hangja életműdíjat kapott

Publikálás dátuma
2018.09.02. 17:17
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám
A szakma legjobbjait díjazták a Szinkronikum gálán, ahol Szersén Gyula színművész vehette át az életműdíjat.
Szersén Gyula, aki 54 éve dolgozik szinkronszínészként, úgy nyilatkozott: megható volt számára az életműdíj, amelynek jelentőségét tovább emeli, hogy azt a szakma képviselői ítélték oda - írja az MTI. Az egyebek mellett Charles Bronson, Terence Hill magyar hangját kölcsönző színművész beszélt arról is, hogy akkor elégedett munkájával, ha százszázalékosan bele tud bújni egy színész bőrébe. A számos szinkronszerep között Poirot felügyelő vagy Dr. Watson magyar hangjaként is megszólaló színész kedvenc szinkronmunkái közt David Attenborough természetfilmjeit említette.
Rajkai Zoltán, a SzíDoSz (Színházi Dolgozók Szakszervezete) Szinkron Alapszervezete elnöke elmondta, hogy az idén másodszor megrendezett Szinkronikum díjátadó gálán a tavalyinál több elismerést adhatták át, így a szinkronszakma minden területének legjobbjait díjazták. Elismerésben részesült a legjobb dramaturg, rendező, hangmérnök, színész, átadták a közönség díját és a Selmeczi Roland Talentum-díjat is. Rajkai Zoltán a szakma előtt álló legfőbb kihívásként említette: mivel nincsenek a szakmának minőségbiztosítási feltételei, képzése, ezeket ki kellene alakítani.
Elsőként tavaly ismerték el a magyar szinkronszakmában dolgozó előadóművészek munkáját. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) anyagi és szakmai támogatásával létrehozott díjat 2017-ben Bács Ferencnek, Bókai Máriának és Perlaki Istvánnak ítélték oda.
Szerző