MSZP: ki a politikával az iskolából!

Publikálás dátuma
2018.09.03. 13:41

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A fideszes vezetés rátelepszik az iskolára, miközben az oktatás minőségét sokadrangúnak tartják – mondta a Párbeszéd társelnöke Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki szövetség újra elővenné az Oktatási Minimum programját.
Vitázni szeretne a Fidesszel a Tanítanék Mozgalom által februárban megfogalmazott, most pedig újra elővett Oktatási Minimum tervéről az MSZP és a Párbeszéd szövetsége: erről Karácsony Gergely és Tóth Gergely tartott közös beszámolót hétfőn. Mint mondták, civil szervezeteket és pártokat keresnek meg, lakossági véleményfelmérést tartanak, majd parlamenti vitára hívják a témában a Fideszt.
A Tanítanék tervét februárban már elfogadta az ellenzék – kérdéses, hogy a kormánypárt egyáltalán hajlandó-e leülni velük, hiszen már az otthonápolás ügyében összehívott rendkívüli ülésre sem jöttek el.
Hogy az oktatás reformjára miért lenne szükség, arról Karácsony festett drámai képet: mint mondta, több mint egymillió gyermek, szüleik és a tanári szakma is aggodalommal kezdheti az új tanévet, mert a Fidesznek látványosan nincs oktatási politikája, és képzés helyett inkább faragni szeretnének a gyerekeken. 
Az, hogy Kásler Miklós miniszter egy egyházi iskolában tartotta az állami tanévnyitót, jelzi, hogy a kormány nem akar mindenkit felemelő oktatási rendszert, és a privilégiumokat az egyházak kapják, miközben az állami iskolahálóza lepusztul

 – hangsúlyozta Karácsony, aki szerint a Nemzeti Alaptanterv új tervezete ugyan biztató, de lényegében nem változtat az az elavult, monolit oktatási rendszeren, és lépni kell, hogy a felnövő generációk ne bukjanak el a jövő tudásalapú gazdasági rendszerében.
Tóth Bertalan MSZP-elnök szerint tragikus, hogy a politika betette lábát az iskolába,  miniszterek beszélnek arról ünnepi tanévnyitókon, hogy nem a szülők dolga a gyermekek nevelése, jövőjük biztosítása, hanem a politikáé. Mindezt úgy, hogy a pedagógusok bérezése továbbra is kétségbeejtő, uniós összevetésben alulról a harmadik helyen áll magyar tanári fizetés, és az iskolákban is jelentős tanárhiány - tette hozzá Tóth, aki szerint a politikát egyszerűen ki kellene takarítani az oktatási intézményekből.
Szerző

Égszakadás: 12 centi csapadék is lezúdult a Dunántúlon

Publikálás dátuma
2018.09.03. 11:24
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Eső árasztotta el az ország dunántúli területeit, a 60-80 milliméteres csapadékréteg átlagosnak számított a hétvégén, miközben a keleti megyékben egy csepp sem esett.
Extrém mennyiségű csapadék hullott az elmúlt két napban a Dunántúlon - írta hétfőn Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat, melyet az MTI is idézett. Mint az OMSZ összefoglalójából kiderül, a hétvégén érkezett és még legalább két napig térségünkben maradó légörvény elsősorban a Dunától nyugatra okozott nagy esőzést: 2-2,5 nap alatt egy átlagos szeptemberi egy-másfél havi mennyiségnek megfelelő eső esett. A Balatontól északra nagy területen hullott le 60-80 milliméternyi csapadék. A legtöbb eső, 120,7 milliméternyi Hegyeshalmon esett.  Ugyanakkor az ország keleti megyéiben sok helyen egyetlen csepp eső sem hullott. Bár ez a helyzet - a légörvény lassú keleties mozgásával - a következő 3 napban változhat, a Nyírség, a beregi térség a mostani számítások szerint ekkor sem kap számottevő csapadékot.
Az Alpokalján és a Kisalföldön újabb 40-80 milliméternyi eső zúdulhat le, így az egyhetes mennyiség arrafelé akár a 150 millimétert is elérheti. Jó hírként ugyanakkor hozzátették, hogy a zivatarok hevessége és száma jelentősen csökken a következőkben. Hétfőre a heves zivatarok miatt Budapestre és tizenkét megyére - Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala - adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Emellett a felhőszakadás veszélye miatt - Nógrád és Heves megye kivételével - az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.  
Az előrejelzés szerint hétfőn a legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 21 és 25, másutt 26 és 32 Celsius-fok között alakul. Késő estére 17 és 25 fok közé hűl le a levegő.
Szerző

Beázott a tízmilliárdból felújított veszprémi kórház (videó)

Publikálás dátuma
2018.09.03. 10:50
Vízesés a kórházi folyosón
Fotó: Facebook /Kovács Rajmund
Ömlött a víz a veszprémi Csolnoki Ferenc Kórház folyosóján, az intézményt korábban több milliárd forintból korszerűsítették.
Kisebb vízesés alakult ki szeptember elsején a veszprémi Csolnoki Ferenc kórház egyik folyosóján: Kovács Rajmund, a Jobbik helyi képviselője videót is készített róla, hogyan zuhog a víz a csempézett folyosóra az álmennyezet réseiből, nem messze a világítótestektől.
Az ügynek különös bukét ad, hogy Dávid Gyula, a kórház főigazgatója júniusban még a Magyar Időknek dicsekedett el a kórház teljes körű megújulásával, azzal, hogy több mint tízmilliárdos uniós pályázati forrásból fejlesztették onkológiai centrumukat és a kórház egyéb részlegeit. Levélben kérdeztük meg a kórház vezetőségét, hogy mi okozta a beázást (hiszen csapadék vagy csőtörés is elönthette a folyosót), az intézmény melyik részlegén történt az eset – és menyire tartják elfogadhatónak a történteket, a kórház átfogó felújítása után. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

Beáztunk, na és?

Dávid Gyula főigazgató leveléből kiderül, tényleg az eső tehet mindenről:  az extrém mennyiségű csapadékot már nem tudta elvezetni a kórházi és városi csatornarendszer, így hát beázott a betegfelvételi részleg folyosója. A kórház vezető szerint a hibát később elhárították, és ez – mármint a folyosón zubogó, elektromos vezetékek közelében lecsorgó csapadékvíz – nem zavarta meg a betegellátás folyamatát. Arról, hogy mindebből hír is lett, Dávid Gyula úgy gondolja,  „talán erre az esetre is érvényes a mondás: sikerült bolhából elefántot csinálni."
Szerző
Frissítve: 2018.09.03. 12:26