MSZP: ki a politikával az iskolából!

Publikálás dátuma
2018.09.03 13:41

Fotó: MTI/ Kovács Tamás
A fideszes vezetés rátelepszik az iskolára, miközben az oktatás minőségét sokadrangúnak tartják – mondta a Párbeszéd társelnöke Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki szövetség újra elővenné az Oktatási Minimum programját.
Vitázni szeretne a Fidesszel a Tanítanék Mozgalom által februárban megfogalmazott, most pedig újra elővett Oktatási Minimum tervéről az MSZP és a Párbeszéd szövetsége: erről Karácsony Gergely és Tóth Gergely tartott közös beszámolót hétfőn. Mint mondták, civil szervezeteket és pártokat keresnek meg, lakossági véleményfelmérést tartanak, majd parlamenti vitára hívják a témában a Fideszt.
A Tanítanék tervét februárban már elfogadta az ellenzék – kérdéses, hogy a kormánypárt egyáltalán hajlandó-e leülni velük, hiszen már az otthonápolás ügyében összehívott rendkívüli ülésre sem jöttek el.
Hogy az oktatás reformjára miért lenne szükség, arról Karácsony festett drámai képet: mint mondta, több mint egymillió gyermek, szüleik és a tanári szakma is aggodalommal kezdheti az új tanévet, mert a Fidesznek látványosan nincs oktatási politikája, és képzés helyett inkább faragni szeretnének a gyerekeken. 
Az, hogy Kásler Miklós miniszter egy egyházi iskolában tartotta az állami tanévnyitót, jelzi, hogy a kormány nem akar mindenkit felemelő oktatási rendszert, és a privilégiumokat az egyházak kapják, miközben az állami iskolahálóza lepusztul
 – hangsúlyozta Karácsony, aki szerint a Nemzeti Alaptanterv új tervezete ugyan biztató, de lényegében nem változtat az az elavult, monolit oktatási rendszeren, és lépni kell, hogy a felnövő generációk ne bukjanak el a jövő tudásalapú gazdasági rendszerében.
Tóth Bertalan MSZP-elnök szerint tragikus, hogy a politika betette lábát az iskolába,  miniszterek beszélnek arról ünnepi tanévnyitókon, hogy nem a szülők dolga a gyermekek nevelése, jövőjük biztosítása, hanem a politikáé. Mindezt úgy, hogy a pedagógusok bérezése továbbra is kétségbeejtő, uniós összevetésben alulról a harmadik helyen áll magyar tanári fizetés, és az iskolákban is jelentős tanárhiány - tette hozzá Tóth, aki szerint a politikát egyszerűen ki kellene takarítani az oktatási intézményekből.

Orbán majdnem minden megtakarított forintját a Fideszre költötte

Publikálás dátuma
2019.04.22 20:25

Fotó: Népszava
Legalábbis ez derül ki, ha a kormánypárt pénzügyi kimutatását és a miniszterelnök vagyonnyilatkozatát egymás mellé teszi valaki.
Orbán Viktor 1 032 421 forintot adományozott tavaly a pártjának, szúrta ki a Fidesz 2018. évi pénzügyi kimutatásában a 24.hu. Ez az összeg közel annyi, mint a miniszterelnök összes megtakarítása, amely a 2019-es adóbevallása szerint 1 millió 395 ezer forint. Így már csak az a kérdés: vajon miből fizeti ki a miniszterelnök az OTP magánrepülőjét - amivel ha utazott, azt mindig kifizette Csányi Sándor szerint -, hogyha majdnem teljes vagyonát pártjára költi.
A kimutatás szerint tavaly forintra pontosan 2 milliárd 426 millió 316 ezer 698 forint bevétele volt a kormánypártnak, és ebből 1,5 milliárd központi költségvetésből származó támogatás, 407 millió adomány, 301 millió egyéb támogatás és 176 millió tagdíj.
2,3 milliárdot még tavaly el is költött a Fidesz. A legtöbbet, 1,6 milliárdot "politikai tevékenység kiadása" címszó alatt költötték a dokumentum szerint. A második legkomolyabb tétel a "működési kiadások", ami 428 milliót emésztett fel.
Frissítve: 2019.04.22 20:52

A tervezettnél 7000 millió forinttal dolgozik drágábban Mészáros Lőrinc cége a Tisza-Túr tározón

Publikálás dátuma
2019.04.22 16:55

Fotó: Népszava
Mielőtt elnyerte a közbeszerzést a Mészáros és Mészáros Kft., illetve a Ke-Víz 21 Építőipari Zrt., még csak 19 milliárddal számoltak annak kiírói.
A becsült 19 milliárd forint helyett 25 milliárd 974 millió forintért tervezheti és építheti meg a Tisza-Túr tározót a felcsúti Mészáros és Mészáros Kft. a nyíregyházi Ke-Víz 21 Építőipari Zrt.-vel - számol be egy újabb, a felcsúti milliárdos nevéhez kötődő közbeszerzési drágulásról az uniós közlöny alapján a Napi.hu.
A projekt általános célkitűzése a szükséges árvízvédelmi biztonság megteremtése a Felső-Tisza országhatárhoz közeli szakaszán kialakított árapasztó tározó létesítésével. A közel 26 milliárd forintos beruházás az európai uniós finanszírozású Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával valósul meg.
A munkákba Mészáros Lőrinc érdekeltsége alvállalkozóként bevonja a Duna Aszfalt Kft.-t, a Kötiviép'B Kft.-t, a Hazai Építőgép Társulás Kft.-t, a Békés Drén Kft.-t, a Viziterv Consult Kft.-t és az Aqua Duplex Kft.-t.
Frissítve: 2019.04.22 17:33