Előfizetés

Szociális kegyelemdöfés - Segélymegvonásra készül a kormány

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2018.09.05. 06:00
Ahol közmunkás van a családban, a nem dolgozó felnőtt aligha kap valamit
Fotó: Népszava
Újabb megszorításra készül a kormány a legszegényebbek szociális ellátásában – tudta meg a Népszava.
A kormány tovább akarja szigorítani a szociális segély feltételeit januártól: ahol közmunkás van a családban, a nem dolgozó felnőtt aligha kap valamit. A közfoglalkoztatás Belügyminisztériumban kidolgozott jövő évi terve úgy módosítaná a szociális törvényt, hogy a szociális segély – NER-ben használatos nevén a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) – odaítélésekor 2019 januárjától a közmunkásként szerzett bér összegét számolják bele a háztartás egy fogyasztási egységre eső jövedelmébe. Eddig az FHT 22 800 forintját vették figyelembe a járási hivatalok ügyintézői, amikor eldöntötték, hogy valaki jogosult-e a támogatásra vagy sem, biztosított-e a megélhetése vagy sem. Így viszont, ha az eddigi számítás helyett a 8 órás közmunkás bér jelenlegi nettó 54 217 forintját vagy pedig a szakképzett közmunkások nettó 77 968 forintját veszik figyelembe, akkor alig marad olyan család, ahol a nem dolgozó felnőtt jogosult lesz a segélyre.
A készülő kormányhatározat tervezete egyelőre nem nyilvános. Készítői azonban kitették azt a megvitatásra szánt jogszabálytervezetek közé a kormányoldalra ahhoz a rendeletmódosításhoz csatolva, amely a közfoglalkoztatási mintaprogramok szakértőinek díjazását teszi majd lehetővé. Szemfüles szociális munkások letöltötték, így a szöveg annak ellenére is elérhető, hogy ezt a részt néhány óra múlva törölték a nyilvános portálról.
Aljasnak nevezte a tervet a Népszava érdeklődésére Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke folyosói beszélgetésekben már hallott a legújabb „népnyúzó ötletről”, ami szerinte beleillik a cafetéria megadóztatását is tartalmazó, dolgozókat nyomorgató Orbán-csomagba. A Közmunkás Szakszervezet társelnökeként is ismert borsodi politikus elmondása szerint a napokban olyan szociológusokkal találkozott, akik a vidéket járva arra keresik a választ: hogy tudnak megélni a szociális segélyből a kis falvak lakói? Borzalmas állapotokat találtak. Van olyan hely, ahol a düledező házak udvarán térdig járnak a műanyag palackok közt, mert egy-kétezer forintokért megengedik, hogy fizetős városi hulladékudvarok helyett náluk rakják le a szemetet. Télen aztán ezekkel fűtenek, egyre több az asztmás, tüdőrákos a környéken. Máshol nem sokkal többért a falusiak nevére hoznak be külföldi kocsikat, tudván-tudva, hogy a közterheket rajtuk nem tudják behajtani a hatóságok. Az élősködők ismerik a magyar falvak szegényeit, a kormány nem – jegyezte meg Komjáthi. A Közmunkás Szakszervezet másik vezetője, Vécsi István arra emlékeztetett, hogy korábban a miniszterelnök nyíltan a segélyezés megszüntetését célozta meg. Ricse polgármestere a legnagyobb bajnak azt nevezte, hogy nemcsak a segélyre szorulók, hanem a közmunkások is egyik napról a másikra élnek, nincs előttük perspektíva. A hét eleji viharban megrongálódott hálózat miatt tegnap délelőtt például nem tudták időben utalni a közmunka béreket, ezért egymás után jelentek meg az emberek a hivatalban, hogy legalább előleget adjanak, mert napok óta nem ettek. Az egyelőre nem nyilvánosságnak szánt terv „start szövetkezetekké” alakítaná a közfoglalkoztatási alapon létrejött szociális szövetkezeteket, és kivenné a kötelező közbeszerzés köréből az általuk végzett építési munkákat, szolgáltatásokat, náluk megtermelt árukat. Németh László, a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének elnöke nem hallott a javaslatról, de nem csodálkozik, hisz a kormány már régóta nem vonja be a hozzájuk hasonló szakmai szervezeteket a jogszabályváltozások előkészítésébe. A legutóbbi módosítás például külön pályázati pénzhez juttatta az önkormányzatok és közmunkások bevonásával működő szociális szövetkezeteket, azokat azonban, amelyek nem akartak társulni a kötelező új szereplőkkel, gyakorlatilag ellehetetlenítette. Az elnök szerint a 2016-ban még 2800 tagot számláló szektorban mára pár százan maradhattak, a többiek más működési formát választottak. A kormány egy rossz szövetkezetképet kerget – fogalmazott Németh László. Szétverte a szociális szövetkezeteket, egy szűk kör a nyugdíjas-, meg kismama szövetkezetekbe akarja terelni az embereket, a kormánypártok más belső csoportjai meg ezzel szembemenő foglalkoztatási terveket támogatnak.

Amikor a négy nem négy

A szociális törvény értelmében a megélhetés akkor nem biztosított, ha a családnak az egy „fogyasztási egységre” jutó havi jövedelme nem haladja meg a 28 500 forintos nyugdíjminimum 90 százalékát, vagyis a 25 650 forintot. A kiszámításnál az első nagykorú családtag 1 egésznek számít, de társa már csak 0,9, az első és második gyermek 0,8, minden további gyermek 0,7 egység. Vagyis egy négytagú család a szociális ellátás kiszámításánál már csak 3,5 fogyasztási egységnek számít, és 89 775 forint alatt kell maradnia a bevételeiknek, hogy a kérelmező családtag megkaphassa a szociális segélyt.

Aggódnak az ügyfelek – Nullát mutatnak az egyenlegek az MKB-nál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.04. 22:06
Illusztráció
Fotó: Népszava
A hiba elhárításához várhatóan az egész netbankot lekapcsolják egy rövid időre.
Az Indexnek több olvasója is jelezte, hogy jelenleg nem lát pénzt az MKB-nál vezetett számlaegyenlegén. A portál megkereste az ügyben a bank vezetését, és megtudta: az informatikai rendszer frissítő programja okozta a problémát, a hiba elhárítása folyamatban van. A bank munkatársai hangsúlyozták, hogy mindenkinek megvan a pénze. A portál azt írja, egy üzemidőn kívül lefuttatott frissítőprogram okozta a zavart, és a hiba elhárításához várhatóan az egész netbankot le kell kapcsolni egy rövid időre. Mint arról elsőként beszámoltunk, az MKB Bankban frissen bevezetett Flexcube rendszert korábban két Magyarországon is működő bank megvásárolta már, de információink szerint mindkét esetben súlyos problémák voltak vele, és erről az MKB vezetői is tudhattak.

Hazahozták, szerdán ki is hallgatják Kósa csengeri örökösnőjét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.04. 21:42

Fotó: Népszava
Ügyvédje nem tudta megmondani, hogy a csalással gyanúsított asszony hajlandó-e a vallomástételre.
Szerda reggel fél kilenckor hallgatják ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai a csengeri örökösnőként emlegetett Sz. Gábornét – tudta meg a 168 óra. Az asszony egy közjegyzői okirat tanúsága szerint 4,3 milliárd eurós örökség kezelését bízta rá Kósa Lajos, volt debreceni polgármesterre, a politikus édesanyjának pedig 2,5 millió eurót akart ajándékba adni. A lap azt írja: borítékolható, hogy kezdeményezni fogják a nő előzetes letartóztatását. Ügyvédje, Helmeczy László kérdésükre nem tudta megmondani, hogy az asszony hajlandó-e a vallomástételre.
A rendőrség tájékoztatása szerint Sz. Gábornét kedden szállították Svájcból Magyarországra. Az NNI csalás gyanúja miatt folytat eljárást a nő ellen. A közlemény csak annyit ír: „Gyanúsítotti kihallgatására, valamint további eljárási cselekményekre a későbbiekben kerül sor.”