Tanárhiány: ez csak a kezdet

Publikálás dátuma
2018.09.04 20:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A 24. órában vagyunk, ha most nem teszik vonzóbbá a pályát a fiatalok számára, nagy gondok lesznek – mondta a PDSZ-elnök.
Összesen 4325 betöltetlen pedagógus álláshely volt augusztus végén az állami általános iskolákban és gimnáziumokban – derült ki az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ (KK) összesítéséből, amit az Index hozott nyilvánosságra. A legtöbben az általános iskolákból hiányoztak, itt 3945 betöltetlen tanári álláshely volt tanévkezdés előtt. Kiderült az is, egyes tankerületekben – például a mezőkövesdiben vagy a szerencsiben – az általános iskolák finanszírozott órakeretének kihasználtsága alig érte el a 60 százalékot. Az elmúlt hetekben több adat is megjelent a tanárhiánnyal kapcsolatban, a valósághoz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) becslései álltak a legközelebb: Szűcs Tamás PDSZ-elnök már augusztus elején arról beszélt, legalább 4-5 ezer tanár hiányzik a rendszerből. – Pontos adataink nekünk sem voltak, saját tapasztalataikra, az elmúlt évek tendenciáira alapozva becsültük meg a számot – mondta a Népszavának Szűcs. Hangsúlyozta: noha a tanárok összlétszámához (a KK-s iskolákban mintegy 81 ezer pedagógus dolgozik) képest a hiány csupán néhány százalékos – az Index számításai szerint mintegy 4 százalékos –, így elenyészőnek tűnhet, de ha a betöltetlen álláshelyek számát megszorozzuk egy húszfős osztálylétszámmal, akkor megkapjuk, hogy a tanárhiány legalább 80 ezer diákot érint kisebb-nagyobb mértékben. – És ez csak a kezdet. A pedagógus társadalom elöregedőben, 5-6 év múlva jönni fog a nyugdíjbumm – fogalmazott a PDSZ-elnök. Mint mondta, a 24. órában vagyunk, ha most nem teszik vonzóbbá a pályát a fiatalok számára, nagy gondok lesznek. A tanári képzésre jelentkezők aránya ugyan lassan növekszik, ám a PDSZ szerint a lemorzsolódás még most is magas, több mint 40 százalékos. Mire egy tanár az egyetemről eljut a munkaerőpiacra, legalább 6-7 év. A pályakezdők mintegy 30 százaléka pedig jellemzőn egy év után elhagyja a pályát. A KK közben cáfolta az Indexen megjelent híreket, szerintük azok valótlanok. „A Klebelsberg Központ információi alapján az országos – mintegy 170 ezer fős – pedagóguslétszám legfeljebb 1-2 százaléka betöltetlen” – írták, mintha figyelmen kívül hagyták volna, hogy az Index nem az országos, csupán a KK által fenntartott általános- és középiskolák adatait használta a 4 százalékos tanárhiány kiszámításakor (ebben nincsenek benne az óvodák, egyházi intézmények, szakképző iskolák). Ha a KK szerint a 170 ezres összlétszámmal számolva is elérheti a 2 százalékot a betöltetlen állások száma, az Index által alapul vett 81 ezer esetében a 4 százalék nem tűnik valószerűtlennek. Ráadásul a KK szerinti 1-2 százalékos hiány is 1700-3400 tanárt jelent, ami nem nagyságrendi különbség a korábban nyilvánosságra került adatokhoz képest.
2018.09.04 20:18
Frissítve: 2018.09.04 20:18

Elektronikus hadviselésre költ 2,8 milliárdot a kormány

Publikálás dátuma
2018.11.16 09:26
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Meglepő módon olcsóbb lesz a beszerzés az eredetileg becsült 3,6 milliárd forintnál.
Megvan, ki fogja szállítani a Honvédelmi Minisztérium számára az elektronikus hadviselés kellékeit - szúrta ki a 24.hu az uniós közbeszerzési közlönyben. A minisztérium eredetileg bő 3,6 milliárd forintra becsülte a beszerzést, de a nyertes, a Rohde & Schwarz Hungária Szolgáltató Kft. 830 millió forinttal kevesebbet, alig nettó 2,8 milliárd forintot fog számlázni.
A 2017-es kiírás szerint a következő eszközöket szállítják a honvédségnek:
  • 3 mobil kommunikációs felderítő és iránymérő rendszert, amelyeket a honvédség által biztosított terepjáróra kell felszerelni;
  • 1 kommunikációs zavarórendszert, amit szintén a honvédségi terepjáróra kell integrálni;
  • 1 parancsnoki mobilállomást, ugyancsak honvédségi teherautóra szerelten;
  • 1 szimulátort.
A nyertesnek ezeken túl három oktatást is le kell bonyolítania. Opciósan beszerezhet még tőlük a minisztérium további szimulátort, mobil kommunikációs felderítő és iránymérő rendszert, kommunikációs zavaró rendszert, valamint a vásárolt berendezésekhez különféle pótalkatrészeket.
A Rohde & Schwarz cég, független, családi tulajdonú cég, 70 országban 9900 alkalmazottal működik. 85 éve Münchenben alapították, honlapjuk szerint a rádiótávközlés és a méréstechnika területén működnek, elektronikus termékeket gyártanak és értékesítenek. Magyarországon 1990 óta vannak jelen.
2018.11.16 09:26

Gyakorlat miatt zárják le szombaton a 86-os főutat

Publikálás dátuma
2018.11.16 09:03
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Téli felkészítő gyakorlatot tart az M86-os autóúton szombaton 8 órától 11 óráig a katasztrófavédelem, emiatt Szombathely felé mindkét sávról elterelik a forgalmat.
A tájékoztatás szerint a Szombathely felé tartók a szelestei csomópontnál hajthatnak le a gyorsforgalmi útról a 86-os főútra, majd a váti felhajtón térhetnek vissza az M86-osra. A Győr felé haladók a gyakorlat idején csak a külső sávot használhatják, ahol óránkénti 70 kilométeres sebességkorlátozás lesz érvényben.
A gyakorlat során a katasztrófavédelem szakemberei az autóutat középen elválasztó szalagkorlátot az úgynevezett "üzemi átjáróban" részlegesen elbontják, a gyakorlat végén pedig helyreállítják.
A közleményben azt ajánlják az autósoknak, hogy szombat reggel indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről a közútkezelő Útinform szolgálatánál, illetve a www.utinform.hu weboldalon, vagy használjanak navigációs, közösségi autós alkalmazást útvonalukat megtervezéséhez.
2018.11.16 09:03