Tanárhiány: ez csak a kezdet

Publikálás dátuma
2018.09.04 20:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 24. órában vagyunk, ha most nem teszik vonzóbbá a pályát a fiatalok számára, nagy gondok lesznek – mondta a PDSZ-elnök.
Összesen 4325 betöltetlen pedagógus álláshely volt augusztus végén az állami általános iskolákban és gimnáziumokban – derült ki az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ (KK) összesítéséből, amit az Index hozott nyilvánosságra. A legtöbben az általános iskolákból hiányoztak, itt 3945 betöltetlen tanári álláshely volt tanévkezdés előtt. Kiderült az is, egyes tankerületekben – például a mezőkövesdiben vagy a szerencsiben – az általános iskolák finanszírozott órakeretének kihasználtsága alig érte el a 60 százalékot. Az elmúlt hetekben több adat is megjelent a tanárhiánnyal kapcsolatban, a valósághoz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) becslései álltak a legközelebb: Szűcs Tamás PDSZ-elnök már augusztus elején arról beszélt, legalább 4-5 ezer tanár hiányzik a rendszerből. – Pontos adataink nekünk sem voltak, saját tapasztalataikra, az elmúlt évek tendenciáira alapozva becsültük meg a számot – mondta a Népszavának Szűcs. Hangsúlyozta: noha a tanárok összlétszámához (a KK-s iskolákban mintegy 81 ezer pedagógus dolgozik) képest a hiány csupán néhány százalékos – az Index számításai szerint mintegy 4 százalékos –, így elenyészőnek tűnhet, de ha a betöltetlen álláshelyek számát megszorozzuk egy húszfős osztálylétszámmal, akkor megkapjuk, hogy a tanárhiány legalább 80 ezer diákot érint kisebb-nagyobb mértékben. – És ez csak a kezdet. A pedagógus társadalom elöregedőben, 5-6 év múlva jönni fog a nyugdíjbumm – fogalmazott a PDSZ-elnök. Mint mondta, a 24. órában vagyunk, ha most nem teszik vonzóbbá a pályát a fiatalok számára, nagy gondok lesznek. A tanári képzésre jelentkezők aránya ugyan lassan növekszik, ám a PDSZ szerint a lemorzsolódás még most is magas, több mint 40 százalékos. Mire egy tanár az egyetemről eljut a munkaerőpiacra, legalább 6-7 év. A pályakezdők mintegy 30 százaléka pedig jellemzőn egy év után elhagyja a pályát. A KK közben cáfolta az Indexen megjelent híreket, szerintük azok valótlanok. „A Klebelsberg Központ információi alapján az országos – mintegy 170 ezer fős – pedagóguslétszám legfeljebb 1-2 százaléka betöltetlen” – írták, mintha figyelmen kívül hagyták volna, hogy az Index nem az országos, csupán a KK által fenntartott általános- és középiskolák adatait használta a 4 százalékos tanárhiány kiszámításakor (ebben nincsenek benne az óvodák, egyházi intézmények, szakképző iskolák). Ha a KK szerint a 170 ezres összlétszámmal számolva is elérheti a 2 százalékot a betöltetlen állások száma, az Index által alapul vett 81 ezer esetében a 4 százalék nem tűnik valószerűtlennek. Ráadásul a KK szerinti 1-2 százalékos hiány is 1700-3400 tanárt jelent, ami nem nagyságrendi különbség a korábban nyilvánosságra került adatokhoz képest.
Frissítve: 2018.09.04 20:18

Egy szavunk sem lehet a húsvéti időjárásra

Publikálás dátuma
2019.04.18 15:17

Fotó: Shutterstock
Jellemzően napsütéses, meleg, száraz idő várható a húsvéti hosszú hétvégén - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Nagypénteken túlnyomóan napos idő várható, csapadék nem lesz. Nagy területen megélénkül, elsősorban az ország keleti harmadán megerősödik a szél. A leghidegebb órákban általában 1-7 fok lesz, de a fagyra kimondottan érzékeny helyeken fagypont alá is hűlhet a levegő. Napközben 19-23 fokig melegszik a levegő. Szombaton is napos idő várható csapadék nélkül. Többfelé élénk, néhol erős lehet a szél. A minimumhőmérséklet általában 0 és plusz 6 fok között valószínű. A nappali maximumok 17-22 fok között alakulnak. Húsvétvasárnap és húsvéthétfőn változóan felhős időre lehet számítani nyugaton több, keleten kevesebb napsütéssel. Vasárnap északkeleten, keleten, hétfőn főként északkeleten néhol előfordulhat zápor. Helyenként megerősödhet a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet vasárnap 2-7, hétfőn 3-9 fok között valószínű. Vasárnap napközben 18-23, hétfőn 17-22 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.
Szerző

Tarlós: Demszky hozta a nyakunkra a dugódíjat

Publikálás dátuma
2019.04.18 15:10
MTI Fotó: Máthé Zoltán
A főpolgármester nem mondhatja egyértelműen, hogy nem lesz dugódíj, de az unió "tulajdonképpen türelmes".
A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni - mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Tarlós István a napokban a kérdésben megjelent hírekre reagálva emlékeztetett: tíz évvel ezelőtt eldőlt kötelezettségről van szó. Nem a kormány és a városvezetés "valós vagy virtuális vitája" a lényeg, ennek nincs relevanciája. Van egy kötöttség, amiben az unió Budapesttel "tulajdonképpen türelmes", és nem az a vita tárgya, hogy akar-e valaki dugódíjat vagy nem - tette hozzá. Közölte, az ügyben még nem született döntés, a behajtási díjjal foglalkozik majd a fővárosi közfejlesztési tanács, és az Európai Unióval is folytattak már egyeztetéseket. Hozzáfűzte: nem mondhatja azt kategorikusan, hogy nem lesz dugódíj, mert Demszky Gábor "jogutódja", s ha kijelentené ezt, akkor az Európai Unió milliárdos bírságot szabhatna ki.
Szerző