Amerika;Washingtoni napló;

2018-09-05 08:25:04

Washingtoni Napló – Veszélyes tél Amerikában

A legtöbb magyar olvasót még nemigen érdekli a novemberi amerikai választások kimenetele. Pedig az amerikai belpolitika és előbb-utóbb a külpolitika szempontjából is hallatlanul fontos, alighanem történelmi jelentőségű választás elé nézünk. Új elnököt ugyan nem választ az ország, de sok-sok más politikai pozíció betöltésre vár. A képviselőház 435 – azaz összes – tagja már nagyban kampányol, a százfős szenátusban 33 hely kétséges. A közvélemény érdeklődése növekszik, a szakemberek igen magas részvételre számítanak. Ez nem lesz a "szokásos időközi” választás, mert a tét óriási: ha a demokraták többséget szereznek a képviselőházban, ami e pillanatban valószínűnek látszik, Trump elnök politikai mozgástere alaposan leszűkülhet.

Az amerikai alkotmányos rend egyik kevéssé ismert sajátossága az, hogy mindkét házban a többség képes szinte bárkit, még a minisztereket is, arra kötelezni, hogy eskü alatt válaszoljanak a honatyák kérdéseire. A képviselőház még az elnököt is behívathatja az impeachment-eljárás keretében, azaz akkor, ha a képviselők többsége eljárást indít az elnök ellen. Mindez persze fontos része a fékek és egyensúlyok alkotmányos rendszerének.

Mit jelenthet ez a gyakorlatban?

A legújabb felmérések szerint (amelyeket minimális angol tudással is követni lehet az ingyenes portálokon) a demokratáknak csekély esélyük van a szenátusi többségre (valószínűbb, hogy marad a mostani 51-49-es felállás a republikánusok javára), de a képviselőházban a demokraták már sokkal esélyesebbek. Főként azért, mert Trump elnököt a szavazók 55-60 százaléka ellenzi, a közvélemény-kutatási központok a demokraták 34-35 tagú többségére számítanak; ebben az esetben 200 republikánus és 235 demokrata honatya ülne a képviselőházban.

A novemberi választás efféle kimenetele két súlyos következménnyel járhat. Az egyik: a mostani gyűlölködő hangulat a két nagy párt között azt sugallja, hogy a demokraták minden republikánus javaslatot eleve le fognak szavazni. A demokraták által vezetett képviselőház és bizottságai idejük és energiájuk Trump elnök korrupciós ügyeinek szentelnék. A cél: Trump megbuktatása. Mással nemigen fog foglalkozni a törvényhozás. A másik következményt Trump elnök már bejelentette: ha novemberben pártja veszít, óriási balhé lesz. Bár nem mondta ki, de polgárháborúra célzott.

Trump környezete szerintem nem engedné meg, hogy a dolgok idáig fajuljanak. Ugyan az elnök támogatottsága a republikánus vezetőréteg részéről nagy, de nem intenzív, nem mély. Amint a szavazatokból és nem csak a felmérésekből kiderül, hogy az elnök népszerűsége csökkent, a Fehér Ház kiürül, miniszterei „családi” vagy „egészségi” ügyekre hivatkozva egyre-másra eltávoznak, a szenátus republikánus vezetőinek egy része pedig már az elnök lemondásának alkotmányos körülményeit taglalnák. Rendkívül izgalmas, de veszélyes tél elé néz Amerika.