Garantált a kialvatlanság -Kezdődik a fociszezon a tengerentúlon is

Publikálás dátuma
2018.09.06. 15:00

Fotó: Twitter
Közép-európai idő szerint péntek hajnalban startol az amerikai futballidény, a címvédő Philadelphia Eagles és az Atlanta Falcons párharcával.
Hogy fogok kinézni februárig minden hétfő reggel? – ezt kérdeztem az egyik szintén amerikai foci rajongó kollégámtól, miután mindkettőnkben tudatosult: végre véget ért a hét hónapos böjt, kezdődik az újabb futball-szezon. A National Football League (NFL) egyetlen "hibája" ugyanis, hogy a legtöbb meccset magyar idő szerint vasárnap éjszaka játsszák, így Magyarországon a hét az amerikai foci szerelmeseinek kialvatlanul indul. (Egyébként vannak hétfő és csütörtök éjszakai meccsek is.) Busásan megéri ugyanakkor az öt hónapnyi részleges alvás, hiszen az amerikai foci a legizgalmasabb "játék". Összehasonlítva az európai, "gurulós" focival, sokkal több fordulatot és küzdelmet tartogat, ráadásul a mostanában például a labdarúgó világbajnokságon divatos színészkedés itt hiányzik a meccsekből. Sőt a videó bírót is évek óta stabilan használják. Míg az európai foci legrangosabb trófeáját a Bajnokok Ligáját zsinórban háromszor hódította el a spanyol Real Madrid, jól mutatja az NFL kiegyensúlyozottságát, hogy hiába vannak talán Cristiano Ronaldonál is nagyobb bálványai a sportnak, 14 éve nem volt címvédés. A szezon nyitómeccsén a tradíciók szerint az előző idény győztese az egyik résztvevő, így magyar idő szerint péntek hajnalban a Philadelphia Eagles-Atlanta Falcons derbit izgulhatjuk végig. Az Eagles azt a New England Patriots-t verte meg tavaly, amelynek Tom Brady az irányítója és gyakorlatilag minden szezon első számú favoritjai. Brady-ről egyébként talán már az is hallott, aki életében nem látott egy másodperc amerikai futballt sem.   A borzalmasan hosszúra nyúlt pihenőszezon sem telt el tétlenül, az amerikai fociban az átigazolások is sokkal összetettebbek és váratlanabbak, mint európai „öccsénél”. A címvédőnél érdemes kiemelni az ausztrál Jordan Mailata-t, akit az újoncbörze hetedik körében választott ki az Eagles. Az, hogy a 21 éves fiatalember 203 centi és 160 kiló még annyira nem is meglepő, de, hogy nulla amerikai foci múlttal rendelkezik, az finoman szólva is az. Az edzőtáborban és az előszezonban ugyanakkor meggyőzte a bajnok stábját, túlélte a keretszűkítést és a nagycsapattal készül a péntek hajnali szezonnyitóra. 
Jordan Mailata
Fotó: Twitter
Még a játékkal "ismerkedő" óriásnál is nagyobb szenzáció Shaquem Griffin története, akit a Seattle Seahaws választott ki. A 23 éves védőjátékos az NFL történetének első amputált végtaggal játszó sportolója, aki az első fordulóban már kezdő is lesz. A védőnek egy születési rendellenesség miatt négyéves korában amputálták a bal kézfejét, de ez sem tántorította el attól, hogy profi sportoló legyen. Ikertestvérével, Shaquillel együtt az UCF egyetemre jelentkezett, ahonnan Shaquillt 2017-ben az újoncbörzén kiválasztotta szintén a Seattle. 2018-ban Shaquem is jelentkezett a draftra, majd az erőfelmérőkön mindenkinek leesett az álla és testvére csapatársa lett.
Shaquem Griffin
Kibírtuk a hét hónapot, most 256 alapszakasz mérkőzést izgulhatunk végig, jön a playoff és a hatalmas Super Bowl. Az NFL kiegyensúlyozottsága miatt tippelni nehéz és felesleges is, az biztos, hogy elképesztő futásokban, örült elkapásokban, zseniális avagy nevetséges edzői döntésekben, utolsó másodperces drámákban nem lesz hiány. Az elvonási tüneteknek órákon belül vége.
Szerző
Témák
amerikai foci
Frissítve: 2018.09.06. 15:53

Spíler 2: nincs megállapodás a Telekommal

Publikálás dátuma
2018.09.06. 12:54

Fotó: Balaton József / MTI
Habár hétfőn még arról lehetett olvasni, hogy közel a Telekom és a TV2 Csoporthoz köthető sportcsatorna megállapodása, a telekommunikációs vállalat vezérigazgatója elárulta: egyelőre nincs esély a gyors megegyezésre.
A Ferencvárosi Torna Club elnöke, Kubatov Gábor és a Magyar Telekom vezérigazgatója, Rékasi Tibor csütörtökön újabb, négy évre szóló megállapodást írt alá, amelynek keretében már nemcsak a férfi, hanem a női labdarúgást, valamint a vízilabda, jégkorong és férfi torna szakosztályokat is támogatja a vállalat (a férfi futballcsapat kivételével a jövőben névadó támogatóként).
A Groupama Arénában rendezett sajtótájékoztatón Rékasi a Népszava kérdésére válaszolva elmondta: noha a Világgazdaság hétfőn arról írt, hogy a spanyol labdarúgó-bajnokságot és a Bajnokok Ligája bizonyos mérkőzésit is közvetítő, augusztus 11-e óta sugárzó Spíler 2 még a héten bekerülhet a szolgáltató kínálatába, jelenleg nincs esély gyors megegyezésre.
„Folyamatos tárgyalásban állunk, de több mint egymillió tévéelőfizetőnk van, elsősorban az ő érdekeiket kell képviselnünk. Egyelőre annyit tudok elmondani, hogy jelenleg nem tartunk ott, hogy gyorsan megállapodás szülessen.“ 
A TV2 Csoporthoz tartozó sportadó jelenleg kizárólag a Tarr Kft. előfizetői, mintegy százezer háztartás számára elérhető.
Szerző

A Vidi szerződést bontott Varga Józseffel

Publikálás dátuma
2018.09.06. 12:26
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Közös megegyezéssel szerződést bontott középpályásával, Varga Józseffel az élvonalban címvédő, ősszel az Európa-liga csoportkörében is érdekelt MOL Vidi FC.
A fehérvári futballklub csütörtökön a honlapján közölte, hogy a 30 éves, 34-szeres válogatott játékos távozik az egyesülettől.
Vargát 2016 nyarán szerződtették a fehérváriak, akikkel bajnoki ezüstérmes (2017), majd aranyérmes (2018) lett, és az együttes közlése szerint 57 tétmérkőzésen lépett pályára az első csapatban.
Varga - akit a Vidi már nem nevezett az őszi El-csoportkörre - szabadon igazolhatóként tárgyalhat az érdeklődő klubokkal.
Szerző
Témák
Vidi