Előfizetés

Mérnökkódex állná útját a csúszó és dráguló beruházásoknak

Varga Dóra
Publikálás dátuma
2018.09.06. 10:00

Az állami beruházások drágán készülnek el, és kivitelezők hozzáértése is gyakran hagy kívánnivalót maga után. Az építész szakma most rendszerbe ültetné, kinek, mit és mennyiért szabad csinálnia.
Korábban a Népszava is írt arról, hogy a központi akarattal eldöntött állami beruházások előkészítését nem előzi meg érdemi szakmai munka, a kivitelezés előkészítése koordinálatlanul történik, ami jelentős többletköltségeket okoz, és erre még a rendszerszintű korrupció is rárakódik.  Úgy tetszik ez utóbbi kivételével gyógyírt ajánlanak a bajok orvoslására az építész szakmát képviselők.    Ugyanis a közpénzből finanszírozott beruházások gondosabb előkészítésére, tervezésére és megvalósítására vonatkozó koncepciót dolgozott ki a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének közreműködésével. A kormánynak is benyújtott "Építési beruházási folyamtok rendszere" nevet viselő ajánlás célja, hogy egy olyan, jogszabályokkal is megtámogatott rendszert hozzanak létre, amely garantálja, hogy a beruházások a tervezett határidőn és költségkereten belül, megfelelő minőségben készüljenek el – jelentette be tegnap sajtótájékoztatón Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. Mint fogalmazott: a jelenleg zajló beruházások túlnyomó többsége állami projekt, ezért fontos, hogy a kereteket jogszabályban rögzítsék. Az ajánlásban többek között alkalmassági, felelősségi és összeférhetetlenségi követelményeket fogalmaznak meg a beruházások résztvevőire nézve, valamint megkövetelnék, hogy a kivitelezőt kész tervek alapján válasszák ki. A koncepció kidolgozói ezt látják ugyanis egy - műszakilag és gazdaságilag, költségeiben és ütemezésében - megalapozottan tervezhető és ellenőrizhető beruházási folyamat alapvető garanciájának. A költségbecsléshez, és -számításhoz, a tételes költségvetés elkészítéséhez pedig elengedhetetlennek tartják az építési költséginformációs rendszer létrehozását, amihez a beruházási folyamat résztvevői hozzáférhetnek és használhatnak. Érdeklődésünkre, hogy becsléseik szerint a jelenleg futó állami beruházások milyen mértékben tekinthetők túlárazottnak, Szántó László, a Magyar Mérnöki Kamara elnökségi tagja kitérő választ adott. Úgy fogalmazott: az állami beruházásoknál a túlárazás és előkészítetlenség nem magyarországi jelenség, ennek elkerülésére más országokban is dolgoztak ki koncepciókat. Szerinte kulcskérdés a beruházások megfelelő előkészítettsége: egy hosszabb tervezési szakasszal, a kivitelezési tervekből adott árajánlattal reálisabb idő- és költségkereteket állíthatók fel, amelyek automatikusan visszafognák a túlárazást. A nagy állami beruházások kapcsán gyakran jelennek meg híradások az eredetileg tervezett költségek későbbi ugrásszerű emelkedéséről: ilyen volt például a 4-es metró projekt, amelynek költsége az eredetileg tervezett 120 milliárd forintról csaknem a négyszeresére kúszott fel; vagy a kamara szerdai sajtótájékoztatójának háttérhelyszínéül szolgáló Puskás Stadion is, amelynek költségeit 2013-ban még 70 milliárd forintra tették, de ma ennek már majdnem háromszorosáról szólnak a hírek.     

327,73 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2018.09.06. 08:45
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Vegyesen alakult, csak kevéssé változott a forint árfolyama csütörtökre virradóra a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró jegyzése a szerda esti 327,85 forintról 327,73 forintra csökkent csütörtök reggel nyolc órára. A dollár árfolyama szinte változatlanul állt, 281,94 forint után 281,92 forinton, a svájci franké pedig 290,11-ről 290,22 forintra ment fel.

Drágább lesz a gázolaj

MTI
Publikálás dátuma
2018.09.05. 21:08
Illusztráció
Fotó: Népszava
A benzin ára nem változik. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak majd a kutaknál.
A Mol bruttó 3 forinttal emeli a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a 95-ös benzin ára változatlan marad – értesült piaci forrásból az MTI. Az emeléssel a gázolaj literje átlagosan 417 forintra drágul, a benzin literje 405 forint marad. Az üzemanyagok ára legutóbb szerdán változott, a benzin literje 2 forintos emeléssel 405 forintra, a gázolajé 4 forintos emeléssel 414 forintra nőtt. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.