A lombik befolyásolhatja a későbbi egészséget

Publikálás dátuma
2018.09.06. 10:10
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekeknek valamivel magasabb a vérnyomása az átlagosnál - írta az MTI a Berni Egyetemi Kórház tanulmánya alapján.
Az első lombikbébi, Louise Brown 1978-ban látta meg a napvilágot. A mesterséges megtermékenyítés ettől kezdve a gyermektelen párok számára is megnyitotta az utat a családalapításra. Állatoknál végzett kutatások és embereken végzett vizsgálatok azonban arra utalnak, hogy az eljárás hatással lehet a gyerek későbbi egészségére. A kockázati tényezők hosszú távú alakulásáról azonban kevés információval rendelkezik a tudomány. 
A kutatók eredményei szerint a mesterséges megtermékenyítéssel (IVF) született gyerekeknél tinédzser korukban nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. Emrush Rexhaj és kutatótársai 54 egészséges, átlagosan 16 éves fiatalt vizsgáltak meg, akik mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Összehasonlításként a kontrollcsoportban 43, természetes úton fogant kortársukat vizsgálták. A Journal of the American College of Cardiology című szaklapban bemutatott jelentés szerint az IVF-csoport átlagos vérnyomása magasabb, mint a kontrollcsoporté: 119/71 higanymilliméter a 115/69 higanymilliméterhez képest. A különbség kevésnek tűnhet, de már az ilyen kis eltérés is nagy hatással van a szívroham és a szívbetegségek kialakulásának kockázatára. Az IVF-csoport tagjai közül nyolc résztvevőnek volt magas a vérnyomása (130/80 higanymilliméter), a kontrollcsoportban viszont csak egy személynek. 
Néhány évvel korábban a kutatók ugyanezeket a gyerekeket átlagosan 11 éves korukban is megvizsgálták, és eredményeiket összehasonlították a természetes úton fogant kortársakéval. Már akkor mutatkoztak a korai érelöregedés jelei az IVF-gyerekeknél, bár a vérnyomásban még nem mutatkoztak különbségek. Ezeknek öt évre volt szükségük ahhoz, hogy megmutatkozzanak - emelte ki Emrush Rexhaj. Mivel azonban a kutatás viszonylag kis számú résztvevővel zajlott, ráadásul az IVF-gyerekek mind ugyanannak a központnak a segítségével születtek, az eredményeket körültekintéssel kell kezelni - hangsúlyozta a szaklap.

Tisztul az ég a marsjáró fölött, a kutatók remélik, hazaszól

Publikálás dátuma
2018.09.05. 10:10
Fotó: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
Fotó: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
Minden jel arra mutat, hogy kezd felszállni a május végén észlelt, globális marsi porvihar okozta köd. Az Opportunity küldetés munkatársai azt remélik, hogy a rover megpróbál hazaszólni.
Ahogy a csendesedik a május végén felfedezett bolygóközi porvihar, úgy tisztul az ég az Opportunity Perseverance Valley-ben levő pihenőhelye felett. A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL – Kalifornia állam, Pasadena) mérnökei bíznak benne, hogy a közel 15 éves, napelemekkel működő rover hamarosan elegendő napfényt kap ahhoz, hogy elindítsa a helyreállítási folyamatokat. A küldetés csapata kétlépéses tervet készített elő, hogy a lehető legnagyobb valószínűséggel tudjanak majd sikeresen kommunikálni a roverrel, amely a porvihar miatt jelenleg nem üzemel - írta a Csillagászat.hu.
“A Nap már átszűrődik a ködön Perseverance Valley felett, és hamarosan elegendő napfény lesz ahhoz, hogy az Opportunity újratöltse az akkumulátorait”

- mondta John Callas, a JPL Opportunity projekt menedzsere.

A rover utoljára június 10-én kommunikált a Földdel, jelenlegi állapotáról nem tudni semmit. 
“Az idei globális marsi porvihar okozta köd az eddigi legkiterjedtebb feljegyzett vihar, de minden jel arra mutat, hogy végre a végéhez közeledik. Az Opportunity helyzetének kb. 3000 km-es körzetében már egy ideje nem mutatnak aktív porviharokat a MARCI felvételei”

- mondta az MRO projektkutatója, Rich Zurek (JPL).

A küldetés munkatársai remélik, hogy a rover megpróbál hazaszólni, de felkészültek a huzamosabb ideig tartó csendre is. 
“Ha nem hallunk választ 45 napon belül, akkor kénytelenek leszünk azt a következtetést levonni, hogy a Napot eltakaró por és a marsi hideg együttesen olyan hibát okozhattak a marsjáróban, amelyet valószínűleg nem tud helyreállítani. Azon a ponton az Opportunity elérésének aktív szakasza véget ér. Azonban, arra a nem túl valószínű esetre való tekintettel, hogy vastag por ülne a napelemeken, ami blokkolja a Nap fényét, még jó pár hónapon keresztül passzívan figyelni fogjuk”

- mondta Callas.

Ez, a passzív hallgatással töltött idő esélyt ad arra, hogy egy marsi porördög arra jár és szó szerint lesöpri a port a napelemekről. Ilyen “tisztogatásokat” 2004-ben észleltek először, amikor a Spirit és az Opportunity akkumulátor töltöttsége is több százalékkal növekedett egyetlen marsi éjszaka alatt, pedig további csökkenést vártak a szakemberek. Ilyen porördögöket a roverek és keringőegységek észleltek már 
Arra azonban kicsi az esély, hogy a napelemeken összegyűlt por az Opportunity némaságának oka. Ennek ellenére a kutatócsoport érzékeny rádióvevővel pásztázza a spektrumot Marsról érkező jelek reményében, hátha a rover kommunikálni próbál. Ha ez így is lesz, arra sincs biztosíték, hogy a marsjáró működőképes lesz. Nem lehet tudni, hogy milyen hatással volt ugyanis a legutóbbi vihar a rendszerére, okozhatott csökkent energiatermelést, akkumulátor teljesítményt vagy más kárt.
A kutatók óvatosan optimisták, hiszen az Opportunity már számos nehézségen ment keresztül a Marson eltöltött több mint 14 éve alatt. A marsjárókat nagyjából egy km megtételére tervezték, az Opportunity eddig több mint 45 kilométert haladt. A rover tehát tűzön-vízen át kitart, így a mérnökök remélik, hogy a porvihar is csak egy újabb bukkanó a marsjáró rögös útján.
“Ilyen helyzetekben nem lehet mást tenni, mint bízni a legjobbakban és minden eshetőségre felkészülni. Bízunk a kitartó marsjárónkban, hogy még egyszer talpra tud állni. Ha pedig megteszi, mi itt leszünk, hogy meghalljuk”

- nyilatkozta Callas.

Szerző
Élet a szemét közt
Fotó: Greg Lecoeur / Wildlife Photographer of the Year

Baljós jövőt festenek a természetfotó pályázat képei

A londoni természettudományi múzeum fotópályázatának, a Wildlife Photographer of the Year nyerteseit október 16-án jelenti be a zsűri, de addig is megmutatjuk a finalisták fotóit. A természet szépségei mellett egyre több a kihaló, szemét közt élő, fogságban tartott állatokról készült kép.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.09.04. 15:01
Szemtanú - maláj medve egy lepusztult indonéziai állatkertben
Fotó: Emily Garthwaite / Wildlife Photographer of the Year
Látogatás az iskolában - vörös róka a csernobili szellemvárosban, pripjatyban
Fotó: Adrian Bliss / Wildlife Photographer of the Year
Élet a szemét közt - Sargassum-hal úszik szemétben Indonézia partjainál
Fotó: Greg Lecoeur / Wildlife Photographer of the Year
Tigrisföld - veszélyeztetett bengáli tigris Buthánban
Fotó: Emmanuel Rondeau / Wildlife Photographer of the Year
Delta dizájn - kis flamingók az Ewaso Ng’iro-folyó deltavidékén, Kenyában
Fotó: Paul Mckenzie / Wildlife Photographer of the Year
Fejhosszal vezet - afrikai vadkutyakölykök játszanak egy medvepávián fejével a zimbabwei Mana Pools Nemzeti Parkban
Fotó: Nicholas Dyer / Wildlife Photographer of the Year
Szurikátaszakasz - szurikáták szállnak szembe egy kobrával a Namíb-sivatagban
Fotó: Tertius A Gous / Wildlife Photographer of the Year
Szerelmet keresve - birkafejű ajakoshal
Fotó: Tony Wu / Wildlife Photographer of the Year
Pakompart uraság - rozmárok a Spitzbergákon
Fotó: Valter Bernardeschi / Wildlife Photographer of the Year
Szemtől szembe - perui iguána bújkál egy oroszlánfóka tetemében Peruban
Fotó: Emanuele Biggi / Wildlife Photographer of the Year
Egyszerű szépség - tengeri algaalakzatok a skót Külső-Hebridákhoz tartozó Lewis-sziget fehér homokos partjainál
Fotó: Theo Bosboom / Wildlife Photographer of the Year
Szarvas gyík portréja egy mérges százlábú legyőzése után
Fotó: Adam Hakim Hogg / Wildlife Photographer of the Year
Az üvegház őre - sárga törpegéb az üvegpalack-lakásában
Fotó: Wayne Jones / Wildlife Photographer of the Year
Repülés - piroslábú szula üldöz egy repülő halat a Seychelle-szigeteken
Fotó: Sue Forbes / Wildlife Photographer of the Year