Ügyészek szállják meg New York állam katolikus egyházközségeit

Publikálás dátuma
2018.09.07. 07:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az állami főügyész a philadelphiai molesztálási botrány miatt döntött az átvilágításról, mivel az ottani katolikus vezetők módszeresen eltussolták a helyi papok gyermekzaklatási ügyeit.
New York állam főállamügyésze csütörtökön elrendelte az állam összes katolikus egyházközségének átvizsgálását esetleges szexuális visszaélések miatt. New Jerseyben hasonló vizsgálat végett az államügyész vizsgálóbizottságot hoz létre.   Barbara Underwood New York állam főállamügyésze bejelentette: polgári peres eljárást indít az állam mind a nyolc egyházközsége ellen, kiderítendő, hogy az egyház megfelelően járt-e el az esetleges szexuális visszaélések feltárásában. Az államügyész bírság terhe alatti idézést küldött valamennyi egyházközségnek - írja Járai Judit, az MTI washingtoni tudósítója.
A New York állammal szomszédos New Jerseyben Gurbir Grewal főállamügyész irányítja majd azt a különleges bizottságot, amely megvizsgálja, történtek-e a pennsylvaniaihoz hasonló szexuális visszaélések és megpróbálták-e ezeket eltussolni az egyházi elöljárók. Mindkét államügyész hivatala hivatkozott a Pennsylvaniában néhány héttel ezelőtt egy vádesküdtszék által nyilvánosságra hozott jelentésre, amelyből kiderült: 
a tagállamban az elmúlt hét évtizedben több mint ezer gyermek lett papok szexuális zaklatásainak áldozata. A jelentés kitért arra is, hogy a pennsylvaniai katolikus vezetők mindvégig tudtak a visszaélésekről, de eltussolták ezeket.

„A pennsylvaniai vádesküdtszék jelentése fellebbentette a fátylat a papság hihetetlenül zavarba ejtő és züllött cselekedeteiről... A New York-i áldozatoknak is joguk van arra, hogy hallassák hangjukat, és mi tőlünk telhetően mindent megteszünk, hogy igazságot szolgáltassunk nekik" - fogalmazott Underwood főállamügyész. Bejelentette egyúttal azt is: "forródrótot" hoztak létre, hogy az áldozatok beszélhessenek a nyomozókkal.
Gurbir Grewal, New Jersey főállamügyésze szintén közölte, hogy az áldozatoknak módjuk lesz "forródróton" közvetlenül beszámolni a nyomozóknak. "Tartozunk annyival New Jersey lakóinak, hogy kiderítsük, vajon nálunk is történtek-e ugyanolyan a visszaélések, mint Pennsylvaniában. Ha igen, akkor megtesszük a megfelelő intézkedéseket a felelősök ellen" - közölte Grewal.   Az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben megrengette a katolikus egyházat a napvilágra került szexuális visszaélések sorozata. A pennsylvaniai botrány augusztus 15-én robbant ki. Azóta kiderült, hogy Theodore McCarrick bíboros, Washington volt érseke is vádolható szexuális visszaélésekkel, sőt, egy Volt pöspök és vatikáni nagykövet, Carlo Maria Vigano szerint McCarrick ügyeiről állítólag Ferenc pápának is tudomása volt. McCarrick lemondásra kényszerült a bíborosi kollégiumban betöltött posztjáról, a pápa viszont botránykeltésről beszél.. Daniel DiNardo, az amerikai püspöki konferencia elnöke - aki elítélő és bocsánatkérő nyilatkozatot adott ki az ügyben - a Vatikánba készül, hogy megvitassa a helyzetet. 
Szerző

Orbán vagy Merkel – Macron szerint választania kell az EPP-nek

Publikálás dátuma
2018.09.06. 21:54

Fotó: JOHN THYS / AFP
„Túl lassúak vagyunk és túlságosan kompromisszumkészek” – mondta Magyarországról és Lengyelországról a francia államfő.
A francia államfő csütörtökön felszólította a konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppártot (EPP), hogy – mint fogalmazott – tegye világossá álláspontját, szerinte ugyanis az EPP-nek választania kell, hogy Angela Merkel német kancellárt vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt támogatja – írja a hirado.hu.  Emmanuel Macron arra a kérdésre válaszolt, hogy támogatja-e Manfred Webert, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetőjét, a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát az EPP úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért való versengésben és ezáltal abban, hogy ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke. Közvetve utalt arra, hogy Merkel a támogatásáról biztosította a CDU bajorországi testvérpártjában politizáló Weber jelöltségét. A dpa szerint ezzel kapcsolatban Macron kijelentette: „Angela Merkel teljes mértékben a haladó gondolkodásúak oldalán van. Ehhez nem fér semmi kétség”. Az EPP ugyanakkor szerinte támogatta Orbán Viktor kormányfő nacionalista irányvonalát is. „Nem lehet egyszerre Merkelt és Orbánt is támogatni” – vélekedett a francia elnök. „Az EPP-nek tisztáznia kell álláspontját. A konzervatívok feladata, hogy tiszta helyzetet teremtsenek” – hangsúlyozta. A Reuters kiemeli: Macron először szúrt oda a nyilvánosság előtt Merkelnek. Magyarországot és Lengyelországot is bírálta, és úgy fogalmazott, „túl lassúak vagyunk és túlságosan kompromisszumkészek”.
Szerző
Frissítve: 2018.09.06. 22:03

Vegyi szennyezés – Evakuálják a gyerekeket a krími településről

Publikálás dátuma
2018.09.06. 20:47
illusztráció
Fotó: Alexey Malgavko / AFP
Az iskolásoknál fiatalabbak elszállításáról a családjuknak kell gondoskodniuk.
Buszokkal szállítják el az iskolás korú gyermekeket a helyi hatóságok az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget északi részén fekvő Armjanszk településről a helyi vegyi üzem okozta környezetszennyezés miatt – írja az MTI a Krim.Realii helyi hírportál beszámolója alapján. Több mint egy hete jelentek meg az első hírek az ukrán médiában arról, hogy a Krím északi részén, Armjanszk településen és környékén a helybeliek szerint a levegő bűzössé, fojtogatóvá vált, a fémtárgyakon rozsdaszerű, a növényeken zsíros, szürkészöld lerakódás képződött. Többen allergiás reakcióra emlékeztető tüneteket észleltek magukon: hányingert, természetellenes szomjúságot és égő érzést orrukban és torkukban. A felvételeken ajtókilincseken, radiátorokon, autók tetején, játszótéri játékokon látható rozsdaszerű lerakódásokat látszottak. Az első jelzések Armjanszkból érkeztek, később az onnan több mint 80 kilométerre délre fekvő Dzsankojban is felbukkant a probléma. A Krími hatóságok szerint a Dmitro Firtas ukrán oligarcha tulajdonában lévő armjanszki Krimszkij Titan nevű vegyi üzemből került ki káros anyag – feltételezhetően kénsavgőz – a levegőbe. A krími kormány viszont csak kedden ismerte el nyilvánosan azt, hogy Armjanszk levegőjében meghaladta a megengedett normát a káros anyagok mértéke.
Natalja Honcsarova krími oktatási miniszter a Krim.Realii csütörtöki beszámolója szerint elmondta, hogy a településen lakó 2600 iskolás közül 2200-at terveznek elszállítani buszokkal a félszigeten lévő szanatóriumokba. A maradék négyszáz gyerek szülei úgy döntöttek, hogy maguk oldják meg a gyerekük ideiglenes elhelyezését más településen. A gyerekekkel több szülő, illetve tanár is együtt utazik. Honcsarova tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban 2800 személyt szállítottak el Armjanszkból. A Krim.Realii hozzáfűzte, hogy a krími vezetés igyekszik kerülni az „evakuálás” kifejezést, a tisztségviselők pedig azt állítják, hogy az emberek egészségét nem fenyegeti veszély. A településről menekül, aki tud. Az UNIAN ukrán hírügynökség értesülései szerint az iskolásoknál fiatalabb gyermekek evakuálását a helyi vezetés nem tudja egyelőre megoldani, ezért a kisebb gyerekek elszállításáról a családjuknak kell gondoskodniuk. Az ott maradóknak a krími hatóságok azt tanácsolják, hogy lehetőleg maradjanak az otthonukban, zárják be az ablakokat és, a lehető legkevesebbszer menjenek ki az utcára. Helybeliek közösségi portálokon arról számolnak be, hogy a helyzet sokkal súlyosabb, mint ahogy azt a központi vezetés beállítja. A település patikáiban hiánycikk lett a védőmaszk és a gézkötszer, és a légszennyezésnek tulajdonítják, hogy döglött madarak hevernek az utcákon és sok fáról elhullott az összes levél. Petro Porosenko ukrán elnök környezeti katasztrófának nevezte a Krím északi részét sújtó vegyi szennyezést. Utasította a kormányt, hogy a Krímmel határos Herszon megyében készüljenek fel Armjanszkból érkező gyerekek fogadására. A határőrséget pedig arra utasította az államfő, hogy a szervezett gyerekcsoportokat egyszerűsített eljárással eresszék be a Krím félszigetről.
Szerző
Témák
Krím Ukrajna