Fedezte a bűnösöket: lemondatná a pápát egy volt püspök

Publikálás dátuma
2018.08.26 20:53
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ferenc pápa is pontosan tudott McCarrick amerikai bíboros szexuális rémtetteiről, mégsem tett ellenük semmit- állítja Carlo Maria Vigano.
Lemondásra biztatta biztatta a katolikos egyház fejét egy nyugdíjazott püspök: Carlo Mario Vigano szerint Ferenc pápa példát mutatna távozásával a klérus visszaéléseit elkenő vagy titkoló egyházi vezetőknek, hiszen ő maga is tétlenül figyelte egy amerikai bíboros, Theodore McCarrick szexuális visszaéléseit.  McCarrick azután került a figyelem és a hírek középpontjába, hogy kiderült róla, szexuálisan zaklatott egy kamasz ministráns fiút. Vigano azt állítja, hogy nem csak a bíboros utódja, Donald Wuerl, hanem maga Ferenc pápa is tudott a molesztálási ügyről – ami a vatikáni vezetők előtt nyílt titok lehetett, hiszen Vigano szerint a McCarrick bíborost már XVI. Benedek pápa kemény belső büntetésekkel sújtotta a kétezres évek elején, és eltiltotta nyilvános szolgálattól is.
Ferenc pápa azonban visszavonatta a McCarriceket sújtó szankciókat, és csak akkor rótt ki rá újabb büntetést, amikor a szexuális ragadozó ügyei a médianyilvánosság elé kerültek. Donald Wuerl visszautasította a nyugdíjazott püspök állításait, a Vatikán azonban nem reagált eddig Vigano szavaira -írja a CNN.
Az egyházon belüli pedofilbotrány Ferenc pápa vezetői munkásságának eddigi legnagyobb kihívását jelentheti: a napokban a pennsylvaniai vádesküdszék közel 900 oldalas riportban mutatta be, hogy az államban dolgozó katolikus egyházi méltóságok és papok közül több százan követtek el gyermekek elleni szexuális visszaéléseket az elmúlt közel hetven évben. 
A vádirat legalább 300 „predátor papot” említ, akik több mint ezer gyermeket molesztáltak vagy erőszakoltak meg, fiúkat és lányokat, gyermekkorúakat és kamaszokat egyaránt. A klérus tagjai által elkövetett szexuális visszaélések világszerte újabb és újabb botrányt kavarnak, a napvilágra kerülő ügyek pedig régi sebeket tépnek fel. Ferenc pápa a jelek szerint megkésett kármentésbe kezdett: nyílt levélben fejezte ki a klérus bűnei miatt érzett szégyenét, szombaton pedig Írországba utazott, hogy bocsánatot kérjen a papi szexuális zaklatások áldozataitól. 

Cenzúra Oroszországban: Hitlerre cserélték Sztálint egy hollywoodi képregényfilmben

Publikálás dátuma
2019.04.19 18:29
A Hellboy plakátja, és a címszerepet játszó David Harbour
Fotó: Oscar Gonzalez / NurPhoto/ Oscar Gonzalez
A Hellboy esetéhez hasonló történt 2018-ban is, mikor a Sztálin halála című filmet tiltották ki az orosz mozikból.
Április 11-én startolt az orosz mozikban a Hellboy című képregényfilm-sorozat legújabb, Neil Marshall által rendezett darabja. Egy héttel később arról számol be a BBC: a démonból lett világmegmentő antihős kalandjait bemutató film egy jelenete a Vlagyimir Putyin alatt feléledő szovjet birodalmi nosztalgia áldozatául esett.
A film egy jelenetében a főszereplő Hellboy az orosz folklórból vett Baba Jaga boszorkánnyal (magyar megfelelője a Vasorrú Bába) beszélget, és nagyjából azt mondja neki: "úgy emlékszem, megpróbáltad felhozni Sztálin kísértetét a Nekropoliszból".
Ám orosz szinkronnal az említett mondatban már nem a szovjet diktátorról, hanem Hitlerről van szó. Ráadásul a feliratos változatban ki is sípolják, amikor Sztálin nevét ejtik ki a szereplők.
A moziban ezen túl egy orosz nyelvű káromkodást is kisípolnak (az angol nyelvűeket nem), és még így is csak 18 éven felüliek nézhetik meg. Összehasonlításként, a britek a 15 évnél idősebbeknek szánt filmek közé sorolták a Hellboy-t.
Hasonló történt 2018-ban, igaz, akkor nagyobb volt a tét: az Armando Iannucci rendezte Sztálin halála című filmet egy az egyben kitiltották az orosz mozikból. Ennek cselekménye azt próbálja feleleveníteni, amint Hruscsov és a vezetés többi tagja közvetlenül a diktátor halála után próbál úrrá lenni az új helyzeten. De novemberben egy olyan amerikai filmet is betiltottak az országban, melyben megpuccsolják az orosz elnököt.

Rabok lábát mosta meg a pápa

Publikálás dátuma
2019.04.19 16:48

Fotó: AFP
Nagypénteken a hagyományos keresztúti ájtatossággal folytatódtak a Nagyhét szertartásai. Délután Ferenc pápa vezette az igeliturgiát, majd este a római Colosseumnál a keresztút keretében végigjárta Krisztus szenvedésének állomásait. A keresztet ilyenkor végigviszik a 14 stáción. Ferenc pápa keresztúti meditációjában kifejtette: Krisztus a rászorulók, a szenvedők, a társadalomból kirekesztettek oldalán áll.  A világ egyes országaiban sajátos szokásokkal emlékeznek Krisztus szenvedésére és kereszthalálára. Ezek közül a fülöp-szigeteki keresztre feszítések és önkorbácsolások a legismertebbek. Országszerte több városban sok tucatnyian feszítik keresztre magukat, hogy átéljék Krisztus szenvedéseit. A manilai katolikus egyház azonban nagyon ellenzi ezt a szokást. A helyi egyházi vezetés úgy véli, hogy ezek a keresztre feszítések sokkal inkább a helyi médiumoknak szólnak. A keresztre feszítések hagyománya különösen az északi Pampanga tartományban vált elterjedtté. Nagycsütörtökön a Róma közelében fekvő Velletri börtönében lévő fogvatartottak lábát mosta meg a pápa. Homíliájában Jézus gesztusának, a lábmosásnak a jelentőségéről beszélt. "Az hajolt le a tanítványok lábához, aki minden hatalom birtokosa, de aki köztünk mégis mint mindenki szolgája élt. A szolgálatban legyetek egymás testvérei, ne a nagyravágyásban, vagy abban, hogy ki tud uralkodni a másik fölött, ki tudja a másikat letaposni. Legyetek testvérek a szolgálatban!” – hangoztatta a pápa.  A nagyszombati szertartások keretében a pápa este fél kilenckor vezeti a húsvéti vigíliát a Szent Péter bazilikában. Vasárnap délelőtt negyed 11-kor Ferenc pápa ünnepi szentmisét mutat be a Szent Péter téren. Délben a bazilika központi erkélyéről Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és a földkerekségre.

Csonka misét tartanak

Nagypénteken úgynevezett „csonka misét tartanak, amely három részből áll: az igeliturgiából (olvasmányok és könyörgések), a kereszt előtti hódolatból és a szentáldozásból. Az igeliturgia során felolvassák Krisztus szenvedésének történetét. A kereszthódolat során a hívek egyenként járulnak a kereszt elé, s térdhajtással, illetve egyes templomokban a kereszt megcsókolásával fejezik ki csodálatukat. Hamvaszószerda mellett nagypénteken tartják a legszigorúbb böjtöt.