Fedezte a bűnösöket: lemondatná a pápát egy volt püspök

Publikálás dátuma
2018.08.26. 20:53
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ferenc pápa is pontosan tudott McCarrick amerikai bíboros szexuális rémtetteiről, mégsem tett ellenük semmit- állítja Carlo Maria Vigano.
Lemondásra biztatta biztatta a katolikos egyház fejét egy nyugdíjazott püspök: Carlo Mario Vigano szerint Ferenc pápa példát mutatna távozásával a klérus visszaéléseit elkenő vagy titkoló egyházi vezetőknek, hiszen ő maga is tétlenül figyelte egy amerikai bíboros, Theodore McCarrick szexuális visszaéléseit.  McCarrick azután került a figyelem és a hírek középpontjába, hogy kiderült róla, szexuálisan zaklatott egy kamasz ministráns fiút. Vigano azt állítja, hogy nem csak a bíboros utódja, Donald Wuerl, hanem maga Ferenc pápa is tudott a molesztálási ügyről – ami a vatikáni vezetők előtt nyílt titok lehetett, hiszen Vigano szerint a McCarrick bíborost már XVI. Benedek pápa kemény belső büntetésekkel sújtotta a kétezres évek elején, és eltiltotta nyilvános szolgálattól is.
Ferenc pápa azonban visszavonatta a McCarriceket sújtó szankciókat, és csak akkor rótt ki rá újabb büntetést, amikor a szexuális ragadozó ügyei a médianyilvánosság elé kerültek. Donald Wuerl visszautasította a nyugdíjazott püspök állításait, a Vatikán azonban nem reagált eddig Vigano szavaira -írja a CNN.
Az egyházon belüli pedofilbotrány Ferenc pápa vezetői munkásságának eddigi legnagyobb kihívását jelentheti: a napokban a pennsylvaniai vádesküdszék közel 900 oldalas riportban mutatta be, hogy az államban dolgozó katolikus egyházi méltóságok és papok közül több százan követtek el gyermekek elleni szexuális visszaéléseket az elmúlt közel hetven évben. 
A vádirat legalább 300 „predátor papot” említ, akik több mint ezer gyermeket molesztáltak vagy erőszakoltak meg, fiúkat és lányokat, gyermekkorúakat és kamaszokat egyaránt. A klérus tagjai által elkövetett szexuális visszaélések világszerte újabb és újabb botrányt kavarnak, a napvilágra kerülő ügyek pedig régi sebeket tépnek fel. Ferenc pápa a jelek szerint megkésett kármentésbe kezdett: nyílt levélben fejezte ki a klérus bűnei miatt érzett szégyenét, szombaton pedig Írországba utazott, hogy bocsánatot kérjen a papi szexuális zaklatások áldozataitól. 
Szerző

Elment a Szenátus lelkiismerete

Publikálás dátuma
2018.08.26. 16:00

Fotó: RON SACHS / DPA
John McCaint élete utolsó éveiben a Szenátus lelkiismeretének hívták, de ennél sokkal több volt: példa a világ minden katonája és politikusa számára. Mi idehaza jó ideje nem ismerünk ilyen politikust, de Amerikában vagy máshol sincs belőle sok.
A négy nappal 82. születésnapja előtt elhunyt John McCain egész életét a köz szolgálatának szentelte. Nagyapja és apja egyaránt négycsillagos admirális volt, belenevelték, hogy vannak fontosabb dolgok a személyes sorsnál. Lobbanékony, szabad szájú, ugyanakkor jó humorú, az emberek szolgálatában alázatos, a barátságokra és a jó célok érdekében történő szövetségkötésekre mindig nyitott  államférfiként marad meg a történelemben. A 2008-as republikánus előválasztás egy pontján annyira kifogyott a kampánykasszája, hogy már csak egyetlen fizetett asszisztense maradt. A már akkor sem fiatal, háborús sebesülései nyomait viselő McCain egyedül utazott városról városra, a turista osztályon repült és maga húzta a bőröndjét. A jelölést elnyerte, az elnökválasztást elveszítette, de a Barack Obama sikerét elismerő beszédében szép szavakkal méltatta a büszkeséget, amelyet abban a pillanatban a fekete bőrű amerikaiak érezhettek. Pontosan tudta, milyen vonalak választják el egymástól a fehéreket és a feketéket, a gazdagokat és a szegényeket. Gyökerei egy virginiai ültetvényes famíliához kötötték. Amikor a rokonok összejönnek, a nagy családi fotón a McCainek egyik fele fehér, a másik fele fekete. Megtette, amit lehetett. Amikor saját gyermekei felnőttek, felségével örökbe fogadtak egy fogyatékkal született bangladesi kislányt. A 2000-es előválasztáson ezt George W. Bush kampánya kíméletlenül ellene fordította: elterjesztették, hogy "fekete zabigyereke van". Az undorító fogás nyomán ki is szállt a versenyből, pedig sosem szerette feladni a küzdelmeket. Fiatalon döntött, hogy gazdag legyen vagy büszke. Privilegizált helyzetét feladva haditengerészeti pilótának állt. Sokszor nézett szembe életveszéllyel, s amikor Vietnamban lelőtték a gépét, visszautasította, hogy flottaparancsnok apjára való tekintettel őt egyedül elengedjék. Hadifogolyként öt évig volt a "Hanoi Hilton" lakója. Erre mondta a hadkötelezettséget gondosan elkerülő Donald Trump, hogy ő azokat a katonákat szereti, akik nem esnek fogságba... Nézeteiben konzervatív volt, de a szó liberális értelmében. A fiskális fegyelmet és az egyén felelősségét helyezte előtérbe, ugyanakkor tudta, hogy egy gazdag társadalom felelősséggel tartozik a leszakadtak, elesettek iránt. Az erős hadseregben, a NATO-ban és az oroszok féken tartásában hitt, ám mindig kész volt az őszinte párbeszédre. Mi már csak azért is megjegyezhettük a nevét, mert borzalmas véleménye volt a nehéz helyzetekben könnyű megoldásokat kereső, népszerűséghajhászó politikusokról. Orbán rendszeréről nyers egyértelműséggel fogalmazott, és dacosan Mesterházy Attilát fogadta... Bár voltak dolgok, amiket később megbánt, például azt, hogy Vietnámban hosszas kínzás után aláírt egy önvádló nyilatkozatot, a döntő kérdésekben sosem voltak kétségei. Utolsó interjúiban, a közeli halál tudatában arról beszélt, milyen hálás a sorsnak, hogy ennyire boldog és teljes életet élhetett. Végül is ki kívánhat magának ennél többet?

Havat hozott a hidegfront az Alpokban (videó)

Publikálás dátuma
2018.08.26. 14:24
Hókotró dolgozik 2018. augusztus 26-án a német-osztrák határhegyen, a Zugspitzén. Képünk illusztráció
Fotó: Sven Hoppe / AFP/DPA
Helyenként 30 centis hó esett a Ausztria nyugati és középső térségében. Itthon jégeső és zivatar kíséri a hirtelen lehűlést.
Többfelé 20-30 cm friss hó hullott az osztrák Alpokban a hét utolsó napjain a hidegfront átvonultával. A legnagyobb hómennyiséget az ország középső tájain mérték. Hintertux gleccserén 30 cm, a Mölltal-gleccser közkedvelt síterepén 20 cm, a Dachsteil-gleccser területén pedig 10 cm vastag friss hóval bővült a hótakaró – írja az idokep.hu.
Hintertux-on jelenleg is nyitva vannak a sípályák, a Stubai-gleccseren pedig hamarosan indulnak az első liftek. Hochwurzen síterepén is nő a hóvastagság. A lenti videó egy 1852 méter magas csúcson készült.

Jégeső, felhőszakadás is jöhet

Magyarországon eközben három megyére is –  Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar megyére – másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, az érintett régiókban rövid időn belül öt centis csapadékréteg hullhat. Emellett a legtöbb megyében a sok eső, illetve a viharos szél miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. 
Szintén a felhőszakadás veszélye miatt Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Zala és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Az OMSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy Dunántúlon a legerősebb széllökések elérik a 60-65, főképp a Dunántúli-középhegység és a Balaton térségében a 70-75 kilométer/órát, majd késő estére veszíthet erejéből a szél. A Zemplén, Bodrogköz térségében a késő délutáni óráktól (zivataroktól függetlenül is) viharossá fokozódhat az északkeleti irányú szél, idézi a időjárás-jelentést az MTI.
Szerző